Ar esate menkos savigarbos įkaitai?
4.5 (4)

Sąvokos „savęs priėmimas”, „pagarba sau”, „savęs vertinimas”, „savigarba” atspindi bendrą mūsų nuomonę apie save, tą vertę, kurią priskiriame sau kaip žmonėms. Savigarba gali turėti teigiamą pobūdį (pvz. „Esu geras”, „Esu vertingas”) arba neigiamą pobūdį (pvz. „Esu blogas”, „Esu nevertingas”).

Kaip atpažinti, ar mano savigarba yra menka?

Perskaitykite toliau pateikiamus 10 klausimų. Ties kiekvienu klausimu varnele pažymėkite atsakymą, geriausiai atitinkantį Jūsų požiūrį apie save ir savijautą. Būkite sąžiningi – šiame klausime nėra teisingų ar klaidingų atsakymų, o tik tiesa apie tai, kaip matote save.

savigarba

Jeigu apskritai jaučiatės patenkinti priimdami save tokiais, kokie esate, jeigu Jums nesunku gerbti ir pripažinti save, jeigu matote save kaip turinčius vidinę vertę ir gerų savybių, nepaisant žmogiškų silpnybių, jeigu jaučiatės turintys teisę į vietą pasaulyje ir teisę džiaugtis jo turtais, tuomet Jūs turite savigarbos dovaną.

Kita vertus, jeigu jaučiatės, kad tikrasis Jūsų „aš” yra silpnas, nevisavertis, menkesnis arba ko nors stokojantis, jeigu jus neramina nežinomybė arba abejonės savimi, jeigu Jūsų mintys apie save yra dažnai griežtos sau ir kritiškos, jeigu Jums sunku jausti savo tikrąją vertę ir netikite savo teise į gerus dalykus gyvenime, tuomet tai yra ženklai, rodantys, kad Jūsų savigarba yra menka. O menka savigarba gali padaryti skausmingą ir griaunantį poveikį Jūsų gyvenimui.

Jei atsakydami į lentelėje pateiktus klausimus bent kartą pažymėjote kitą atsakymą nei „visiškai pritariu”, tuomet yra ties kuo padirbėti.

Menkos savigarbos poveikis

Neigiami įsitikinimai apie save, kurie sudaro menkos savigarbos esmę, gali pasireikšti įvairiais būdais, paveikti įvairias asmens funkcionavimo sritis.

  • Mokykla ir darbas. Tai gali pasireikšti nuolatinis prasto užduočių atlikimo, iššūkių vengimo dėsningumas arba, priešingai, stiprus perfekcionizmas (tobulumo siekimas) ir nepaliaujamai sunkus darbas, kurį kursto nesėkmės baimė. Žmonės, kurių savigarba yra menka, nesididžiuoja savo pasiekimais, jie sunkiai patiki, kad geri darbo rezultatai yra jų pačių įgūdžių ir stiprybių pasireiškimo pasekmė.
  • Asmeniniai santykiai. Menkos savigarbos asmenys santykiuose su kitais gali skausmingai išgyventi aštrų (net paralyžuojantį) savęs nuvertinimą, per stiprų jautrumą kritikai, išskirtinai didelį norą patikti ir įtikti ir net gali visiškai atsiriboti nuobet kokio artumo arba bendravimo. kai kurie laikosi tokios pozicijos, lyg visada turi būti dėmesio centre, būti vakarėlio siela, visuomet demonstruoja pasitikėjimą ir kontrolę arba visuomet leidžia kitiems pasijausti ypatingiems, nesvarbu kaip. Jie yra įsitikinę, kad jeigu taip nesielgs, tai žmonės tiesiog nenorės su jais bendrauti, nenorės jų nė pažinoti.
  • Laisvalaikis. Menka savigarba taip pat veikia ir tai, kaip žmonės leidžia savo laisvalaikį. Asmenys, kurių savigarba menka, vengia bet kokios veiklos, jeigu jie gali būti vertinami (meninė veikla ar, pavyzdžiui, sporto rungtynės), arba mano, jog nenusipelnė apdovanojimų, pagyrimų, atsipalaidavimo ir gyvenimo džiaugsmo.
  • Rūpinimasis savimi. Asmenys, kurių savigarba menka, gali nesirūpinti savimi. Jie gali stengtis nekreipti dėmesio į ligos simptomus, atidėlioti apsilankymą pas kirpėją arba stomatologą, nenorėti nusipirkti naujų drabužių, kai kurie gali stipriai svaigintis, rūkyti, vartoti kvaišalus. Arba, priešingai, jie gali ilgas valandas praleisti dailindami kiekvieną išvaizdos detalę, būdami įsitikinę, kad šitaip bus patrauklesni kitiems žmonėms.

Kartais neigiamas požiūris į save gali būti tiesiog dabartinės nuotaikos pasekmė. Klinikine depresija sergantys asmenys beveik visada save vertina neigiamai. Tai tinka net ir tais atvejais, kai puikiai reaguojama į depresijos gydymą antidepresantais ir kai yra stiprus biocheminis pagrindas.

Tyrimai rodo, kad menka savigarba, t.y. užsitesę neigiami įsitikinimai apie save, gali sukelti daugybę sunkumų, įskaitant depresiją, savižudiškas mintis, valgymo sutrikimus, socialinį nerimą (per stiprų drovumą).

Grumtynės su menka savikritika

Menka savigarba, savikritiškas mąstymas kyla suvokus, jog neigiami įsitikinimai apie save, pamatinės išvados, buvo patvirtinti patirtimi. Savikritiškos mintys sukelia skausmingus jausmus, tokius kaip liūdesys, nusivylimas, pyktis ar kaltė ir palaiko menką savigarbą.

Savikritiškas mąstymas gali būti palyginamas su senų batų pora – nelabai gražūs, tačiau Jūs prie jų este pripratę ir jie puikiai tinka Jūsų kojai. Naujas požiūris, atvirkščiai, yra lyg nauji batai – este prie jų nepripratę, jie spaudžia ir iš pradžių Jums atrodo nepatogūs. bet po kažkurio laiko ir praktikos aiškia suprantate, jog savęs pripažinimas duoda daugiau naudos nei savikritika.

Savęs pripažinimo stiprinimas

Nusipirkite specialią užrašų knygelę patraukliu viršeliu, tokio dydžio, kad tilptų kišenėje, dėkle ar rankinėje. Naudojimasis specialia užrašų knygele, o ne popieriaus lapu arba išmaniuoju renginiu yra patvirtinimas, jog esate apsisprendę.

Pirmas žingsnis. Kiekvieną dieną knygelėje užsirašinėkite visus teigiamus įvykius, kai tik padarėte kažką gerai, kai buvote savimi patenkinti. tai darykite iškart, nedelsdami, nes vėliau dienos bėgyje gali pasimiršti. Kiekvienai dienai skirkite po puslapį. Daugelis žmonių pradeda nuo trijų, bet jei tai jums sunku galite pradėti nuo dviejų ar vienos. Nesvarbu kiek teigiamybių užsirašysite, kai įprasite, galėsite papildyti sąrašą vis kitomis. Štai pavyzdys:

  1. Keletą valandų praleidau tapant didelį peizažo paveikslą (sunkiai ir daug dirbau)
  2. Išėjau praleisti vakaro su Simu – jau seniai taip nesijuokiau (puikus pašnekovas)
  3. Pirmą kartą pabandžiau pagaminti naują patiekalą ir gana gerai gavosi (kulinariniai gebėjimai, išradingumas, eksperimentavimas)
  4. Paskambinau mamai ir pasveikinau su Mamos diena (geras vaikas)
  5. Sutaisiau lentyną darbo kambaryje (praktiškumas)

Kiekvienos dienos pabaigoje, gal būt prieš pat gulantis į lovą, skirkite sau laiko atsipalaiduoti, patogiai įsitaisyti ir peržiūrėti tai, ką užsirašėte. Leiskite sau į kiekvieną situaciją įsijausti, kad tai paveiktų Jūsų jausmus ir savęs suvokimą.

Antras žingsnis. Pasiekti, kad automatiškai atpažintumėte tai, ką darote gerai, ir Jums nereikės jokio rašytino priminimo, tai tiesiog taps jūsų įpročiu, antra prigimtimi. Tai gali įvykti per keletą savaičių, bet gali užtrukti ir ilgiau.

Pagal Melanie Fennell (2014). Įveikite menką savigarbą.
Iliustracija: pexels.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 4 Vidurkis: 4.5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.