„Laimės hormonus“ gamina žarnyno mikrobai
0 (0)

Nors serotoninas yra gerai žinomas kaip smegenų neuromediatorius, manoma, kad 90 procentų šio organizme esančio hormono pagaminama virškinamajame trakte, atskleidžia naujas Kalifornijos technologijos instituto mokslininkų tyrimas.

mikrobai

Foto: E. Hsiao/Caltech

Ankstesniuose tyrimuose buvo pastebėta, kad pelių ir kitų modelinių organizmų elgesys kinta priklausomai nuo mikroorganizmų sudėties jų žarnyne. Naujame tyrime mokslininkai nusprendė ištirti kokios žarnyno bakterijos veikia neuromediatorių lygį.

Periferinį serotoniną pagrinde gamina enterochromafininės ląstelės, o taip pat kai kurios imuninės ląstelės bei neuronai.

Tyrimo eigoje mokslininkai palygino pelių su įprasta žarnyno bakterijų sudėtimi ir pelių su steriliu žarnynu periferinio seratonino kiekį. Paaiškėjo, kad sterilios pelės gamino 60 proc. mažiau seratonino nei jų gentainiai iš kitos grupės. Kai sterilių pelių žarnyne buvo atkurtas tradicinių mikroorganizmų kiekis, seratonino gamyba tapo normali.

Gauti eksperimento metu duomenys rodo, kad  seratonino gamyba, bent jau didesnė jo dalis, yra tiesiogiai susijusi su žarnyno mikroorganizmų sudėtimi, pastebi Jessica Yano, viena iš tyrimo autorių.

Mokslininkai tvirtina, kad jiems pavyko nustatyti bakterijų grupę lemiančių didesnę seratonino gamybą, bet yra ir tam tikra tikimybė, kad jos atsakingos dar už kažką daugiau, o už ką konkrečiai – dar teks išsiaiškinti.

Serotoninas yra svarbus daugeliu aspektų žmogaus sveikatai, bet per didelė jo koncentracija, gali būti ir žalinga organizmui, tad prireiks daugiau tyrimų, kad gauti atradimai galėtų būti pritaikyti klinikiniam gydymui, mano biologijos mokslų daktarė, docentė Elaine Hsiao.
.
Daugiau: caltech.edu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.