Įsimylėjimas mažina kraujo spaudimą ir gelbsti nuo depresijos
0 (0)

meile-sveikataĮsimylėjimo jausmas mažina kraujo spaudimą, leidžia išvengti depresijos ir greitina žaizdų gijimą, teigia mokslininkai.

Jie aiškina, kad mūsų ryšiai su žmonėmis leidžia mums susidoroti su stresu, tad jei šalia turime žmogų, į kurį galime atsigręžti ieškodami palaikymo ir patarimo, tai gali padėti išvengti neigiamo streso poveikio.

Įsimylėjimas turi teigiamą poveikį ir dėl to, kad pamilę žmonės daugiau dėmesio skiria sportui, tinkamai mitybai.

Profesorius Arthuras Aronas iš Niujorko tyrė įsimylėjusių žmonių – vieni jų buvo įsimylėję ilgiau, kiti – trumpiau – smegenis, kad suvoktų, kokį poveikį šitas jausmas turi žmogaus sveikatai. Paaiškėjo, jog įsimylėjusio žmogaus smegenyse išsiskiria dopaminas, kuris veikia motyvaciją ir malonumą, pasitenkinimą. Tas pats dedasi žmogaus organizme, jei jis išlošia stambią sumą pinigų ar vartoja kokainą.

A.Aronas palygino smegenis 17 žmonių, kurie vidutiniškai santuokoje buvo išgyvenę 21 metus, ir smegenis 17 žmonių, kurie buvo neseniai įsimylėję. Visų jų smegenyse pastebėtas bendras bruožas – išsiskyręs dopaminas. Tačiau nesusituokusių įsimylėjėlių smegenyse aktyvios buvo ir zonos, kurios žymi pavojų, įtampą.

Bučiniai ir laikymasis už rankų skatina išsiskirti hormoną oksitociną, kuris mažina streso hormonų kiekį, kraujo spaudimą, skausmo pojūtį, pakelia nuotaiką, rodo Karolinos universiteto mokslininkų tyrimas. Kiek anksčiau Ohajo universiteto specialistai įrodė: įsimylėjimas skatina žaizdų gijimą.

Tuos, kurie dar nesurado antrosios pusės, mokslininkai ramina: įsimylėjimo poveikį organizmui kompensuoja artimi ryšiai su šeima ar draugais.

Šaltinis:
lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.