Įveik tingulį: ką daryti, jei gyvenime norite „nuversti kalnus“?
0 (0)

tinginyste

Tingumas valdo mus visus ir dauguma žinome kaip kovoti su juo. Daugelis iš jūsų turbūt taip ir nebaigsite šio straipsnio skaityti, būsite pertraukti smulkesnių, ne tokių reikšmingų užduočių, nepaisant to, jog jūs suvokiate – jos neturi prasmės. Bet jos tokios saldžios, tokios paprastos, daug lengviau įgyvendinamos.

Atvirai kalbant, aš žinau išeitį – išsirinkti reikšmingiausią užduotį, atsitraukti nuo viso kito, dar kartą išvardinti motyvacinį šios užduoties pamatą, suskaidyti ją į smulkesnes ir lengvesnes dalis, jeigu per sunku.

Tai – gan įkandami sprendimai. Deja, jie bereikšmiai, kol žmogus nesuvokia, ką darąs.

Net ir sėkmingiausiam žmogui nepavyktų išsirinkti svarbiausią užduotį, jeigu jis nesuvokia, jog jį valdo tingumas. Neįmanoma suskaidyti užduotį į smulkesnes daleles kol nesuvoki pačios problemos. Tu negali nuvyti trukdžių šalin kol dar netoptelėjo, jog visgi trauki link tų trukdžių.

Žinojimas – tai tiesiausias kelias į veiklumą. Tingumui nugalėti skirtų sprendimų paieška – tai ne problema. Problema – suvokti, jog būtent tai ir vyksta, šią akimirką, šiuo momentu. Svarbu žinoti ir suvokti savo tingumą čia ir dabar. Per dažnai mes pamirštame būti tokiais.

Kai suvokiame, jog tinginiaujame, kova akimirksniu pakrypsta mūsų naudai.

Taigi, kalbant apie savęs pažinimą, kaip galima pažinti savo vidinį tinginį?

Pažinti būtį ir tai kas vyksta dabar
Taigi, kas vis dėlto dedasi mums tinginiaujant? Pabandykite pastebėti keletą iš šių reiškinių:

  • Noras, vedantis į trukdžius. Dažnas iš mūsų tikriname socialinių tinklų srautą ir elektroninę pašto dėžutę kas kelias minutes. Mūsų pasąmonė siekia užsiimti kažkuo lengvesniu, prieinamesniu. Dažnai naršyklėje spoksome ne į vieną, bet kelis skirtukus –kam to reikia? Kokio to prasmė? Bijome kažką praleisti, nepastebėti. Nereikėtų. Šie norai gali būti sutriuškinti, jeigu suvoksite, jog būtent tai darote. Turime suvokti svarbiausią užduotį ir jos reikšmę.
  • Kančia, pažvelgus į sunkias užduotis. Žmogaus smegenys stengiasi sutelkti dėmesį į sunkiausias užduočių dalis. Jos pasidaro baugios, atgrasios, suryjančios begalę laiko. Jeigu suvoksime, jog tai – tik smegenų žaidimas, galėsime sėkmingai kovoti su tingumu ir suskaidyti jas į smulkesnes dalis.
  • Baimė. Dažnai tingumas susijęs su baime – bijome „susimauti“, bijome patirti šlovės minutę, nepasitikime savo jėgomis. Bet dar dažniau net nenutuokiame, ar ta baimė apskritai čia, ar ji tikra, pagrįsta – elgiamės vedami jos. Jeigu suvoksime savo baimes, galėsime kovoti su jomis. Žiūrint baimei į akis, į jos tikrąjį veidą, mes galime ją galėti pasitelkę logiką ir aštrų protą. Galiausiai, suklysti nėra blogai – per klaidas į pažinimą.
  • Motyvacijos trūkumas. Dažnai pamirštame, kam mes sprendžiame vieną ar kitą problemą, užduotį. Jeigu dažniau primintumėme sau kurių galų taip kankinamės, kovoti su tingumu būtų gerokai lengviau.

Tai vieni iš daugelio pavyzdžių apie tai, kas vyksta mums tinginiaujant. Bet kaip vis dėlto pradėti suvokti tingumą? Kaip nepamiršti, jog tingumas – tai blogis?

Iš patirties galiu pasakyti, jog dažnai tingumą suvokiame per vėlai – atsisėdus prie kompiuterio, prabėga kelios valandos, kol suvokiame, jog laiką iššvaistėme veltui. Tai natūralu – žmogaus smegenys mėgsta patogumus ir nėra linkusios priminti apie problemas. Norint suvokti tingumo žalą, reiktų vadovautis vienu ar keliais iš šių patarimų, kurie iš ties pakeitė mano gyvenimą:

  1. Atpažinti žalą. Pirmas žingsnis – pripažinti, jog darbštumas – naudinga, o tingumas – žalinga. Jog tai nuodas, tai prakeiksmas ar dar kas nors (čia jau kiek leidžia jūsų vaizduotė). Tai kokia visgi ta žala? Tingumas žlugdo jūsų tikslus (darbo, šeimos, gyvenimo), sutriuškina jūsų svajones, siekius. Jis sukelia stresą, nerimą ir atsiliepia darbo kokybei.
  2. Pasiryžimas. Pasiryžti geriau suvokti tingumą – puiki išeitis jo nepamiršti. Koks pasiryžimas? Gali būti raštiškas – lapelis užrašų knygutėje ar ant šaldytuvo. Tai gali būti dienos tikslas, o galbūt ir metų ar dviejų – svarbiausia, jog būtų matomas. Tam galite panaudoti ir internetą – paskelbkite socialiniuose tinkluose apie savo tikslus, apie norą pažinti tingumą ir su juo kovoti. Paprašykite ko nors jums priminti.
  3. Priminimai. Užsistatykite telefoninį priminimą (kas kelias valandas), kad primintų, jog galbūt esate valdomas tingumo.
  4. Pažinti tingumo signalus. Neįmanoma pažinti tingumo nepažįstant tai, kas jį signalizuoja. Jei pastebėsite nenorą dirbti, pastovų šokinėjimą nuo vienos užduoties prie kitos, multitaskinim‘o apraiškas ar kitą, atminkite, jog tai – signalai. Tingumas valdo jus ir laikas jį pažinti.

Nors ir kaip paprastai tai skamba, tai – ne dienos darbas. Galbūt metų, dvejų. Tingumas – įdomi asmenybė. Unikalus žvėriukas. Norint pažinti jį, reikia kantriai dirbti. Bet jeigu suvoksite jį, jei sugebėsite kovoti, gyvenimas apsivers aukštyn kojomis.

Leo Babauta

logo

Pagal: zenhabits.net

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.