10 būdų jaustis laimingais
0 (0)

laime

„Kiekvienas yra nelaimingas tiek, kiek tiki toks esąs“. Seneka

Gera žinia! Tik apie 10 procentų žmonių laimė priklauso nuo gyvenimo įvykių ir aplinkybių. Pasirodo, didesnę įtaką mūsų laimės pojūčiui daro mūsų asmenybė ir – ypatingai – mūsų mintys ir poelgiai. O juos pakeisti lengviausia.

Taip, pasirodo, būti laimingu galima išmokti. Be abejo, patogiau galvoti, kad iš tiesų laimingi tik tie, kurie gimė su marškinėliais – turtingi, gražūs, ar turtingi ir gražūs. Tačiau ir jie viduje gali nejausti laimės. Nes galbūt tiesiog nemoka mėgautis tuo, ką turi. Kaip sukelti, paskatinti ir, svarbiausia, išlaikyti laimės pojūtį?

1. Valgyk lengvą ir sveiką maistą

Kodėl? Kai ryji tai, kas tau skanu, bet visuotinai pripažinta nesveika – greitą maistą, rudą limonadą, taukais varvančius kiaulienos kepsnius – jauti pasitenkinimą tik tą trumpą akimirką. O moki už tai kaltės jausmu, stenėjimu ir gulinėjimais ant sofkutės. Apie viršsvorį ir ligas net kalbėti neverta.

Ką daryti? Sveikuoliai seniai įrodė: sveikas maistas taip pat gali būti skanus. Tad valgant lengvą ir sveiką maistą galima nušauti du zuikius vienu patiekalu: ir mėgautis maistu, ir jausti malonumą, kad darai gerą darbą savo mylimam kūnui – kuris atsidėkos dar didesne energija ir gera savijauta.

2. Judėk

Kodėl? Mažai judantis kūnas sustingsta, „apkerpėja“ ir kasdien išjudėti darosi vis sunkiau, o foteliukas tampa vis mielesnis ir artimesnis. Sąstingyje ir tingulyje laimės nėra, ypač jei juos sukelia apsunkęs ir sustingęs kūnas.Lyg ir norėtum ką nors nuveikti, bet ak… Tai – spąstai, kūno kerštas tau už tai, ką su juo darai.

Ką daryti? Atsakymas – sportas. Kasdien pabėgiok, mink dviratį, plaukiok, kilnok svarmenis, galų gale šok! Niekas taip neišjudina, neatpalaiduoja ir neišlaisvina nuo įtampos, kaip nevaržomi kūno judesiai, leidžiant kūnui judėti muzikos ritmu.

3. Kalbėk mažai

Kodėl? Būsena „prisišnekėjau… ir kas mane už liežuvio traukė…“ artima ir pažįstama ne tik moterims, bet ir vyrams. O savigrauža laimės neprideda. Be to, plepėdami iššvaistome daug energijos. Paplepėjai su drauge valandikę telefonu – o jėgų darbams jau ir neliko. Mažiau kalbų – daugiau ne tik darbų, bet ir ramios laimės.

Ką daryti? Galvok, ką sakai. Ir ar tai, ką nori pasakyti, tikrai reikia pasakyti. Sakyk tiesą, nemeluok, nepataikauk, neįžeidinėk ir kalbėk kuo paprastesniais žodžiais.

4. Dirbk mėgiamą darbą.

Kodėl? Sunku keltis ryte. Pirmadienis – nelaukiamiausia diena. Kolegos – gyvatynas. Darbas neteikia džiaugsmo. Savirealizacija nekvepia. O mintis kad negali jo mesti, nes nepragyvensi, taip žemina, kad tenka sukurti istoriją, kaip labai tau patinka šis darbas… Deja, taip didžiąją dalį gražiausių gyvenimo metų praleidžia didžioji dauguma žmonių…

Ką daryti? Pasitikrinti, ar dirbi mėgiamą darbą yra paprasta: tereikia ant popieriaus lapo surašyti, kaip norėtum, kad tave prisimintų ir ką kalbėtų po tavo mirties. Ar tavo dabartinis darbas tai suteikia? Jeigu ne – jokiais būdais neik iš darbo. Tik neskubėdamas apsispręsk, koks darbas tau atneštų laimės, ir pamažėle dėk jam pagrindus.

5. Parduok televizorių

Kodėl? Būtent televizorius – pats tikriausias žmonijos žudikas. Pasaulis skaičiuoja žūstančius karuose, mirštančius nuo vėžio ir ieško būdų, kaip tai pakeisti, tuo tarpu niekas nėra suskaičiavęs, kiek valandų, dienų, mėnesių ir metų vidutinio statistinio piliečio gyvenimą yra sutrumpinęs beprasmis spoksojimas į televizorių.

Ką daryti? Todėl televizorių geriau parduoti, o gautus pinigus paaukoti onkologinių ligų gydymui. Po kurio laiko ir prisiekęs filmų mėgėjas supras, kad gerų filmų nėra tiek daug, ir juos žiūrėti smagiau kino teatre. Kaip ir futbolą/krepšinį smagiau žiūrėti sirgalių kompanijoje bare.

6. Kurk

Kodėl? Nes kūryba – tai gyvenimas, pats tikriausias giluminio džiaugsmo ir laimės šaltinis. Jame verta pasimaudyti, ir kuo dažniau. Ir tai gali tikrai kiekvienas.

Ką daryti? Jei sakai: nemoku, negaliu, tai – ne man, akivaizdžiai meluoji. Pirmiausia – pačiam sau. Tikrai yra kažkas, apie ką svajojai dar vaikystėje. Rašyti eiles. Parašyti knygą. Piešti, tapyti, lipdyti, siuvinėti… Nesvarbu rezultatas. Galiu išduoti pagrindinę sėkmingos kūrybos paslaptį: jei negalvoji apie rezultatą, o visa galva ir širdimi pasineri į patį kūrybos procesą, sėkmė neišvengiama.

7. Mylėk.

Kodėl? Nes meilė – pagrindinis mūsų poreikis. Ir mums svarbiau mylėti, nei būti mylimam. Kai mylime, jausmas kyla iš mūsų vidaus ir yra nepriklausomas nuo išorinių aplinkybių. Jis – mūsų ir tik mūsų. Tuo tarpu kontroliuoti kitų meilės mums mes negalime.

Ką daryti? Mylėti. Pirmiausia – veiksmais. Vyrą, žmoną, vaiką, mamą, draugus. Galų gale katiną. Nesvarbu, kiek mylimų žmonių yra tavo gyvenime, ir šalia jie ar ne, bent dešimt minučių kasdien išreikšk jiems savo meilę. Šypsena. Rūpesčiu. Prisilietimu. Skambučiu. Pagalvok apie juos ir nusišypsok – tiek žmonių, kuriems tu rūpi – tikra dovana.

8. Gyvenk dabartyje.

Kodėl? Visa laimė susitelkusi dabarties akimirkoje. Skausmas ir kančia slypi praeities įvykiuose ir baimėje juos pakartoti, bei ateities baimėje.

Ką daryti? Atlikime eksperimentą. Įsidėk į burną saldainį ir čiulpk jį galvodama apie tai, kaip tave paliko mylimasis. Dabar mėgaukis saldainiu galvodamas, kiek pensijos gausi senatvėje ir kaip su ja reikės išgyventi. O dabar – apie nieką negalvok, koncentruokis tik į saldainį. Jausk jo skonį, jausk, kaip jis tirpsta, kaip malonu jausti jį burnoje. Pajutai skirtumą?

9. Apsupk save pozityvu.

Kodėl? Su kuo sutapsi, toks ir pats tapi, sako lietuvių liaudies išmintis. Arba bent jau tapsi nemigos ir depresijos kamuojamu nervų kamuoliuku. Į mūsų sąmonę skverbiasi daug nenaudingos, net žalingos informacijos. Daug laiko ir energijos iššvaistome virtuvinėms diskusijoms apie politiką, skundams „kokie kiti blogi ir pasaulis neteisingas“ ir kitų žmonių sapnuojamoms asmeninėms tragedijoms.

Ką daryti? Eliminuok iš savo aplinkos bambeklius, nepatenkintus gyvenimu ir kitais žmones. Tu jų nepakeisi. Ir pradėk nuo savo facebook draugų sąrašo – pagal tai, kokiomis naujienomis jie dalijasi ir kokius komentarus rašo.

10. Aukok / tarnauk.

Kodėl? Niekas taip neskatina ilgalaikio laimės jausmo, kaip pojūtis, kad padėjai kitam. Tiesa, su sąlyga, kad tam kitam to tikrai reikėjo.

Ką daryti? Savanoriauti. Kiekvieną mėnesį paaukoti nors po nedidelę pinigų sumą. (Idealu – 10 procentų). Matyti žmones. Kai juos matai, situacijos, reikalingos pagalbos į tavo gyvenimą ateina pačios.

Ir, svarbiausia: KAČIUKAI

11. Kačiukai? Kačiukai!

Kodėl: Neįtikėtina, bet vos pagalvojus apie mielų, juokingų katinų nuotraukas ar linksmus video, endorfinų kiekis organizme pakyla 27 procentais!

Asmenybės ugdymo trenerė
Audra Maksvytienė
Šaltinis: sakubona.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.