10 Janušo Korčako priesakų tėvams
0 (0)

vaikas

Janušas Korčakas (tikrasis vardas Henrykas Goldszmitas) gimė 1878 m. Varšuvoje – tai žymus žydų kilmės lenkų pedagogas, rašytojas, gydytojas, publikacijų apie ugdymo teoriją ir praktiką autorius. Gavęs gerą išsilavinimą, nusprendė būti gydytoju pediatru ir visą savo gyvenimą paskirti vaikams, ypač našlaičiams. Jis buvo vienas pirmųjų, atlikusių tyrimus vaiko vystymosi, psichologijos bei auklėjimo srityje, rašoma Adme.ru.

1911 m. J. Korčakas įkūrė Našlaičių namus, gyvavusius tris dešimtmečius. Šiuose namuose apsilankęs šveicarų psichologas Jeanas Piaget yra pasakojęs: „Nuostabus žmogus turėjo drąsos pasitikėti vaikais ir jaunuoliais, su kuriais dirbo, net atiduoti į jų rankas drausmės dalykus ir patikėti sunkiausias užduotis, susijusias su labai didele atsakomybe.“

Pasakojama, kad 1942 m. kai visi Našlaičių namų gyventojai jau sulipo į traukinio vagoną, kuris turėjo juos nugabenti į koncentracijos stovyklą, prie J. Korčako priėjo SS karininkas ir paklausė:

– Tai jūs parašėte „Karalių Motiejuką Pirmąjį“? Skaičiau tą knygą vaikystėje. Gera knyga. Jūs galite būti laisvas.
– O vaikai?
– Vaikai važiuos. Bet jūs galite palikti vagoną.
– Klystate. Negaliu. Ne visi žmonės – niekšai.

Korczak

Getas. Janušas Korčakas

10 Janušo Korčako priesakų tėvams

1. Nesitikėk, kad tavo vaikas bus toks, kaip tu, arba toks, kaip tu nori. Padėk jam tapti ne tavimi, o savimi.

2. Nereikalauk iš vaiko atlygio už viską, ką dėl jo padarei. Tu davei jam gyvenimą, kaip jis gali tau atsidėkoti? Jis duos gyvenimą kitam, kitas – trečiam, tai ir yra nekintantis dėkingumo dėsnis.

3. Neišliek ant vaiko savo nuoskaudų, kad senatvėje netektų valgyti karčios duonos. Atmink: ką pasėsi, tą ir pjausi.

4. Nežiūrėk į jo problemas iš aukšto. Gyvenimas duotas kiekvienam pagal jėgas ir būk tikras, jam jis sunkus ne mažiau negu tau, o gal net ir labiau, nes jis neturi patirties.

5. Nežemink!

6. Nepamiršk, kad patys svarbiausi žmogaus susitikimai – tai susitikimai su vaikais. Skirk jiems daug dėmesio – niekada negali žinoti, ką sutiksi vaiko pavidalu.

7. Nesikankink, jeigu negali ko nors padaryti dėl savo vaiko. Tiesiog atmink: dėl vaiko padarei nepakankamai, jeigu nepadarei visko, kas įmanoma.

8. Vaikas – ne tironas, kuris valdo visą tavo gyvenimą, ne tik tavo kūnas ir kraujas. Tai brangus indas, kurį gyvenimas tau davė, kad jį saugotum ir įžiebtum kūrybos ugnį. Tai tėvo ir motinos meilė, kurioje augs ne „mūsų“ vaikas, o saugojimui patikėta siela.

9. Mokėk mylėti svetimą vaiką. Niekada nedaryk svetimam to, ko nenorėtum, kad darytų tavajam.

10. Mylėk savo vaiką bet kokį – netalentingą, nesėkmingą, suaugusį. Bendrauk su juo ir džiaukis, nes vaikas – tai šventė, kuri kol kas su tavimi.

Parengė: Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.