10 klausimų, kuriuos vertėtų užduoti savo antrajai pusei
0 (0)

Mūsų dienomis įprasta su antrąja puse per daug viduje kunkuliuojančiomis emocijomis nesidalinti. Apjungus šį veiksnį su faktu, kad daugybė porų santykių pradžioje nesugeba pažinti vienas kito pakankamai, nieko keisto kad santykių eigoje dažnokai lipama vienas kitam ant skaudulių to nė neįtariant. Taigi patartina vienas kitam užduoti klausimų iš šiame tekste pateikiamo sąrašo. Dalis jų turėtų būti užduodama kas mėnesį, kiti – kas savaitę, rašo womenshealthmag.com.

Geriausiems rezultatams pasiekti rekomenduojama iš aplinkos pašalinti bet kokius trikdžius. Atsikratykite visų pašalinių objektų, potencialiai galinčių apkrauti erdvę. Neįtikėtina, kokią stiprią įtaką vos 30 minučių trukmės kartą per savaitę rengiama emocinių blokų šalinimo sesija be trikdžių gali daryti poros santykiams.

Be jokios abejonės, verta išmėginti šiuos klausimus, o tada spręsti, kokių rezultatų galima tikėtis jūsų konkrečiu atveju. Štai dešimt klausimų, kuriuos vienas kitam gali pateikti partneriai, siekdami pagilinti santykius.

1. Ar šiuo metu yra kas nors, ką galėčiau dėl tavęs padaryti tam, kad pasijaustumei komfortabiliau ar labiau mylimas? Kadangi klausimų sesija pradedama, kai abu partneriai ramiai ilsisi jaukioje aplinkoje be papildomų trikdžių, visuomet naudinga paklausti, ar partneriui ko nors reikia prieš pradedant gilintis į rimtesnes temas. Kaip simfoninio orkestro muzikantai susiderina instrumentus prieš koncerto pradžią, taip ir jums su partneriu galimai prireiks šiokio tokio pasiruošimo prieš neriant į rimtesnių temų jūrą. Vieniems gali pasirodyti patraukli mintis minutę pagulėti tyloje ir giliai pakvėpuoti. Galbūt partneris norėtų, kad jį apkabintumėte ir parodytumėte meilę nuoširdžiu akių kontaktu. Kartais žmogui reikia trumpam nueiti į kitą kambarį ir įsitikinti, ar telefono garsas tikrai išjungtas. Nepriklausomai nuo to, ko jūsų partneriui reikia, išpildykite jo pageidavimą. Patikėkite, jūsų dėmesingumas bus įvertintas.

2. Kaip labiau galėčiau išreikšti paramą tau tavo gyvenime? Kartais šis klausimas partneriui gali sukelti tam tikrų minčių, tačiau nebūtinai. Bet kuris variantas yra normalus. Kartais galite išgirsti šį tą elementaraus, pavyzdžiui, prašymą rytais prieš išlipant iš lovos jį pabučiuoti, net jei dar nesivalėte dantų, nes diena, prasidėjusi nuo bučinio, vėliau būna kur kas malonesnė. Galite sulaukti ir kur kas ilgesnio monologo, pavyzdžiui, apie ateinančią savaitę jūsų partnerio laukiančius darbus įgyvendinant didelį ir svarbų projektą, pareikalausiantį didelių protinių resursų, ir poreikį grįžus į namus gauti jau paruoštą vakarienę. Žinoma, po tokio prašymo turėtų sekti įsipareigojimas ruošti vakarienės vos tik įtampai darbe atslūgus. Koks bebūtų klausimas ar prašymas, jūs nesate įpareigoti su viskuo aklai sutikti. Paprasčiausiai suteikdami progą antrajai pusei paklausti, t. y. balsu pasidalinti nuoširdžiomis mintimis, įsitraukiate į planuoto intymumo seansą.

3. Ar pastarąją savaitę padariau ką nors, kas tave man nežinant įskaudino? Nuo čia pradedama gilintis į emociškai jautrias teritorijas. Nors tikrai nėra būtina apšviesti absoliučiai visas jūsų minčių kerteles sveikiems santykiams puoselėti, vis tik esminius dalykus aptarti rekomenduotina. Net jei manėte, kad tam tikri dalykai neturi ypatingos reikšmės ar ginčas, į kurį buvote įsivėlę, visiškai išspręstas, partnerio atsakymas į šį klausimą jus gali nustebinti. Bet kuriuo atveju atsakymą priimkite su meile ir leiskite antrajai pusei pateikti visą nutikimo apžvalgą neįsiterpdami. Pasistenkite iš tikrųjų išklausyti. Net jei nė neketinote partnerio įskaudinti, priimkite tai, ką jis jums sako. Nepamirškite, kad žmogui neabejotinai prireikė nemažai drąsos ir ryžto garsiai išsakyti dalykus, kurie jam neduoda ramybės, ar pasidalinti mintimis apie nemalonias patirtis, įvykusias tarp jūsų. Nuoširdžiai padėkokite už mintis, kuriomis partneris pasidalino, juk ši užduotis daugeliui nėra lengva. Atsiprašykite dėl to, kas nutiko, ar paklauskite, ką galėtumėte padaryti ar pasakyti tam, kad padėtumėte partneriui galutinai pamiršti šį nutikimą.

4. Ką galėčiau padaryti ar pasakyti tau grįžus iš darbo, kad tu pasijaustum itin mylimas? Priklausomai nuo partnerio darbo pobūdžio ir asmenybės tipo galite sulaukti iš esmės skirtingų pageidavimų dėl meilės išraiškos. Gali būti, kad išgirsite prašymą kuo mažiau bendrauti su partneriu, kai jis tik peržengia duris ir mėgina susivokti pasikeitusioje aplinkoje. Dar tikėtina, kad išgirsite pageidavimą dėl fizinio švelnumo išraiškos. Nepriklausomai nuo išgirstų norų jums prireiks vos vieno klausimo tam, kad geriau suprastumėte savo antrąją pusę ir turėtume galimybę pagilinti jus siejantį ryšį.

5. Ar yra kokių fizinių prisilietimų, į kuriuos turėčiau labiau susitelkti tam, kad tu pasijaustumei labiau mylimas? Šis klausimas nesusijęs su seksualinio pobūdžio prisilietimais. Ar yra fizinio artumo variantų, kurių jūsų santykiuose trūksta? Galbūt jūsų partneris pageidautų, kad dažniau laikytumėtės susikibę už rankų? Galbūt antroji pusė norėtų, kad dažniau liestumėte plaukus, o gal per retai prieinate prie partnerio iš nugaros ir rankomis jį apkabinate? Užduokite šį klausimą tam, kad tiksliai sužinotumėte, koks jūsų elgesys paskatintų artimąjį jausti didesnę meilę, o tada jau drąsiai įtraukite šiuos dalykus į kiekvienos dienos tvarkaraštį.

6. Artimiausiomis dienomis tau reikės daugiau artumo ar daugiau laiko praleisto vienumoje? Mūsų individualūs nepriklausomumo ir artumo poreikiai skirtinomis dienomis būna taip pat nevienodi. Galbūt jūsų partneriui ši savaite emociškai itin įtempta, todėl jam būtina papildoma palaikymo žodžių dozė, fizinis artumas ir komplimentai. Tiesa, gali būti, kad jūsų antroji pusė itin susitelkusi į karjeros reikalus, todėl jaučia poreikį artimiausiu metu jausti šiek tiek daugiau erdvės. Didesnis nepriklausomumo poreikis ir noras daugiau laiko praleisti vienumoje nereiškia, kad meilė blėsta, o padidėjęs artumo poreikis nereiškia, kad žmogus silpnas. Paprasčiausiai emociniai poreikiai kinta priklausomai nuo gausybės pačių įvairiausių elementų, būdingų nuolat besikeičiančioms gyvenimo realijoms. Kuo labiau stengsitės patenkinti partnerio poreikius, tuo pajėgesni būsite įsiklausyti į savo pačių poreikius.

7. Ar per pastarąją savaitę buvo ginčas, dėl kurio jautiesi iki galo neišsiaiškinęs? Šis klausimas šiek tiek primena trečiąjį, bet šį kartą taikomasi tiesiai į potencialius praėjusios savaitės skaudulius. Kitame kontekste pateiktas klausimas jūsų antrąją pusę paskatins susimąstyti, ar visi ginčai, į kuriuos įsivėlėte, buvo iki galo išspręsti. Tikėtina, kad užduodami šį klausimą susidursite su vidiniu pasipriešinimu, tačiau kartu įveikę šį nepatogų klausimą galėsite visas neišsakytas mintis ir neišreikštą nepasitenkinimą kartą ir visiems laikams išspręsti. Sakoma, kad ištartas žodis „ne“ suteikia akimirkos skausmą, o žodis „taip“ gali kelti skausmą ne vieną mėnesį. Iš esmės tai reiškia, kad aiškus norų pateikimas ne visada yra patogus. Vis tik to nepadarę nebūsime nuoširdūs patys sau ir suteiksime galimybę į gilius sluoksnius nusėsti kartėliui. Labai paprasta ignoruoti sudėtingas pastarosios savaitės akimirkas. Iš tiesų drąsos ir stiprybės reikia visus šiuos nemalonius momentus nuoširdžiai aptarti. Taigi patartina laikytis aktyvios pozicijos ir santykiai neabejotinai jus nudžiugins.

8. Ką manai apie mūsų seksualinį pastarojo meto gyvenimą? Vienas esminių skirtumų tarp iš tikrųjų artimo ryšio, siejančio mylimuosius, ir visų kitų santykių gyvenime, – tai seksualiniai santykiai. Paklauskite partnerio apie pasitenkinimo lygmenį dėl pastarojo meto jūsų seksualinio gyvenimo. Paklauskite antrosios pusės, ar yra dalykų, kurie būtų labiau pageidaujami, o galbūt netgi kitokių sekso elementų, kurie galėtų atsirasti jūsų gyvenime. Tokį kausimą pateikti bus lengviau, jei santykiai jau trunka ilgokai. Jei santykių stažas nėra didelis, patartina apsišarvuoti kantrybe.

9. Kokie esminiai streso sukėlėjai tavo gyvenime? Ar aš galėčiau bent kiek palengvinti situaciją? Šis klausimas neabejotinai skatina žmonės nerti gilyn ir aptarti itin jautrius gyvenimo epizodus. Toks klausimas – tai paprasčiausias būdas patekti į antrosios pusės mintis ir išsiaiškinti, su kokiais demonais šiuo metu kovoja jūsų partneris. Kaip ir bet kurio kito šiame tekste pateikiamo klausimo atveju, laisvai žongliruokite jums priimtinais žodžiais. Be jokios abejonės, pasiteiravimas apie galimybę palengvinti partneriui tenkančią naštą turės teigiamo poveikio santykiams.

10. Kada tau sudėtinga kalbėti ir kaip galėčiau tau padėti tokiomis akimirkomis? Šis klausimas – vienas iš tų, kuriuos užduoti partneriui vertėtų bent kartą per kelis mėnesius. Patikėkite, jis tikrai yra svarbus ir galingas. Kiekvienam asmeniui emocijas sukelia vis kiti dalykai, priverčiantys jausti pažeidžiamumą skirtingose situacijose. Galbūt jūsų partneris jaučiasi šiek tiek atakuojamas, kai darote ką nors, ką galima interpretuoti kaip viešai reiškiamą kritiką. Dar gali būti, kad jūsų antroji pusė linkusi užsisklęsti, kai tenka suremti ietis emociškai jautriomis sekso, finansų ar giminaičių temomis. Kokia bebūtų priežastis, visada galima pakreipti situaciją taip, kad antroji pusė jaustų rūpestį ir meilę. Žinoma, nederėtų skatinti absoliučios priklausomybės vienas nuo kito ir poreikio spręsti visas partnerio problemas. Dar svarbu nepamiršti, kad ne visas temas reikia išgvildenti iki pergalingo finalo. Kai kuriuos klausimus verta aptarti įdėmiau, kitus – kiek mažiau. Tokia praktika skirta pokalbiui inicijuoti, nes kalbėtis rimtomis temomis poros toli gražu ne visada būna pasirengusios. Palaikant artimus santykius poroje neretai daugybė svarbių dalykų lieka už diskusijų ribų. Šiame tekste pateiktas klausimų dešimtukas – puikus įrankis šioms temoms aptarti ir dar labiau mėgautis jus siejančiu ryšiu.

Parengė delfi.lt
Iliustracija: Ryan Franco

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Rimantas parašė:

    Puikus straipsnis, labai padesentis santykiuose, turi viena klausima, kaip žinoti kad yra tinkamas laikas klausti partneres šių klausimų? Savaime suprantama ar ji patenkinta mūsų seksualiniu gyvenimu neklausiu santykių pradžioje, bet tokius klausimus kaip 1; 2; ir 3 galėčiau klausti anksciau.. mano klausimas ar geriau parodyti rūpestį partnerei ir klausti jų kuo ankščiau? Nenoriu pasirodyti per daug „analitikas” savo partnerės akyse, mes susitikinejam dar tik 2 mėnuo. Ačiū

  2. Ruta parašė:

    O ka daryti, jei partneriui tokie klausumynai atrodo kvaila ir jis ne nebandytu rimtai taip pasikalbeti? Pati manau, kad kartais butu naudinga…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.