10 kvailų darbo pokalbio klausimų ir kaip į juos atsakyti
0 (0)

darbo-interviu-klausimai

Per darbo pokalbius užduodama daug klausimų, ir deja, dažnai mums atrodo ne visi jie protingi ir „į temą“. Darbo ieškanti vilnietė negali suprasti, kodėl potencialus darbdavys klausinėjo apie vyrą, jo darbą, pareigas, kaip tai gali daryti įtaką visiškai kitoje srityje siūlomam darbui. „Darbdaviai tikrai nevengia klausinėti itin asmeninių dalykų, pavyzdžiui, ar dar planuojame susilaukti vaikų”, – pasakoja dukrą auginanti mama.

Žmogiškųjų resursų ir karjeros srityje dirbęs 35 metus Ellis Chase pažymi, kad tokie klausimai neturėti nuskambėti iš darbdavių, ir taip pat pateikia kitus klausimus, kurie yra tiesiog kvaili, ir pataria, kaip iš jų suktis.

Pradėjęs žmogiškųjų resursų departamente tuometiniame Chase Manhattan banke Niujorke, E. Chase karjerą tęsė darbo agentūroje „Right Management“ kaip jos direktorius ir dabar yra nepriklausomas karjeros konsultantas. Neseniai jis išleido knygą apie karjeros strategiją („In Search of the Fun-Forever Job: Career Strategies That Work“).

Per visus šiuos metus jis surengė gausybę darbo pokalbių ir mokė šimtus klientų, kaip pasiruošti tokiems interviu ir juose sėkmingai pasirodyti. Kai kurie klausimai, pasak jo, būna tiesiog kvaili, skelbia „Forbes”.
„Bet kokie neigiami klausimai yra spąstai“, – tvirtina jis. „Jei atsakote į juos tiesiogiai, galite išsikasti sau duobę.“
Be neigiamų klausimų, jis taip pat susidarė sąrašą klausimų, kuriuos vadina „tiesiog kvailais, bukais, stojimo į universitetą klausimais“.

Problema ta, kad tie klausimai pateikiami keturiasdešimt dvejų metų profesionalams, jau tvirtai stovintiems savo karjeros kelyje.

Neigiamiems klausimams, tokiems kaip „kokių nemalonumų esate turėję darbe“, jis siūlo pasirengti pasakojimą apie iššūkį, kurį esate nugalėję darbe. Susidūrus su kvailu klausimu, jis rekomenduoja šyptelėti ir tuomet pasakyti, kad negalite atsakyti į šį klausimą iškart – dažnai tai pats geriausias atsakymas.

E. Chase dalinasi kvailų klausimų sąrašu ir patarimais, kaip ieškantieji darbo gali juos atsakyti geriausiai. Štai dešimt klausimų, kuriuos galite išgirsti darbo interviu metu, ir rekomenduojami atsakymai. Trys jų yra neigiami klausimai ir visus likusius E. Chase vadina tiesiog kvailais.

Kas jūsų darbe jums nepatinka?

Pamėginkite atsakyti: „Man nepatinka, kai gaunu gausybę netikėtų užduočių, kai jau susiplanavau ir taip perkrautą darbotvarkę.“ Tuomet pakalbėkite apie tai, kaip išsiugdėte laiko planavimo ir prioritetų susidėliojimo įgūdžius ir kaip tai padėjo jums sėkmingai susitvarkyti su dideliu darbo krūviu. Jūs išmokote nepanikuoti ir nesiblaškyti.

Kas darbe jums kelia siaubą?

Ilgi, nuobodūs savaitiniai susirinkimai, kurie jus atitraukia nuo darbų. Tačiau jūs išmokote nutaisyti šypseną ir suvokti, kad tai – kaina, kurią jūs mokate už darbą puikioje organizacijoje. Kai jūsų eilė kalbėti, jūs išmokote detaliai nupasakoti projektą, ties kuriuo dirbate. Suvokėte, kad kai jūsų pristatymas būna trumpas ir įtaigus, kiti kolegos seka jūsų pavyzdžiu. Taip pat supratote, kad jei susirinkimo metu prisistatote gerai, tai padeda jūsų skyriui tapti labiau matomam.

Papasakokite apie sunkų periodą savo karjeroje

Pakalbėkite apie tai, kaip biure buvo įdiegtos naujos technologijos vos spėjus įgusti naudotis senosiomis. Iš pradžių piktinotės, bet paskui suvokėte, kad kelio atgal nėra ir jums reikia paskubėti kuo greičiau mokytis.

Jei tik turėtumėte progą, kokią istorinę įžymybę pasikviestumėte vakarienės?

Įvardinkite legendines asmenybes iš savo srities. Jei jūsų sritis susijusi su finansais ar investicijomis, jūs galite pasakyti, kad nors jis ir dar gyvas, bet norėtumėte pavakarieniauti su Warreną Buffettą ir pasikalbėti apie investavimą. Taip pat galite paminėti Davidą Rockfellerį ar Walterį Wristoną, ankstesnį „Citicorp“ vadovą. Jei jūsų sritis technologinė, paminėkite Billą Gatesą ar Steve Jobsą. Tai gali atrodyti akivaizdūs atsakymai, tačiau išlikite ištikimi savo sričiai, nes juk būtent čia turi glūdėti jūsų pomėgiai. Galvokite apie darbą, kurį trokštate gauti.

Kas buvo jūsų pirmoji meilė?

Chase prisiekia, kad tai buvo klausimas, kurį išgirdo viena iš jo C-lygio klienčių. Ji dirbo prekybos srityje, taigi ji papasakojo, kaip, būdama dar dvidešimties, gavo darbą marketingo kampanijoje ir suvokė, kad jis jai be galo patinka. Ji papasakojo, kaip ją sužavėjo iššūkis sukurti marketingo koncepciją, padaryti produktą patrauklesnį. Savo profesiją ji įvardijo pirmąja meile.

Ar manote, kad dydis išties svarbu?

Vėlgi, Chase prisiekia, kad toks klausimas išties buvo pateiktas darbo interviu metu. Kontekstas buvo projektas, kur kartu dirbo trys skirtingų dydžių universitetai. Darbas buvo susijęs su šiuo jungtiniu projektu. Chase sako, kad klientė su klausimu susidorojo tiesiog puikiai: ji iš pradžių nusišypsojo, paskui pasakė, kad jai reikėtų daugiau informacijos apie tuos žmones, kurie atstovavo universitetus, ar jie jau dirbo kartu, kokia buvo tarpusavio komunikacija. Konsultacijų firma „McKinsey“ garsėja tokiais klausimais, kaip „kiek teniso kamuoliukų gali sutilpti į lėktuvą?“ Geriausias būdas atsakyti – kalbėti apie tai, kokios informacijos reikia norint atsakyti.

Ar planuojate turėti vaikų?

Darbdaviai neturėtų to klausti, kadangi šis klausimas kvepia nėščių moterų diskriminacija. Tačiau jie vis tiek to klausia. Teisingas atsakymas: „Ne dabar“. Jei jau turite vaikų, pabrėžkite, kad pasirūpinote tinkama priežiūra ir turite atsarginių variantų jiems susirgus. Jei jūs nėščia, tačiau to dar nesimato, E. Chase rekomenduoja būti sąžiningai, pasakyti, kad planuojate dirbti iki pat paskutinės sekundės, kad esate puikios sveikatos ir pasiimsite minimalias vaiko priežiūros atostogas.

Ar planuojate ištekėti?

Taip, darbdaviai gali klausti ir to. Atrodo, jie to klausia tik moterų. Teisingas atsakymas: „Jei pasitaikytų tinkamas vyras.“

Kur matote save po penkerių metų?

E. Chase teigimu, sąžiningas atsakymas į šį klausimą gali būti spąstai. Nesakykite, kad norite padirbėti šioje pozicijoje porą metų, o paskui tapti konsultantu, arba kad norite jums klausimus užduodančio asmens darbo. Chase siūlo pasakyti: „šis darbas leidžia man panaudoti visus iki šiol sukauptus įgūdžius, noriu jame augti. Galiu save matyti šiame darbe ir visą likusį gyvenimą.“

Kokia sėkmės spalva?

Tai kitas neįtikėtinas klausimas. Tačiau jis pasitaiko ne taip jau retai. Teisingas atsakymas: žalia, pinigų spalva, kadangi tai reikš, kad verslas itin sėkmingas. Arba, jei darbinatės ne pelno siekiančioje arba marketingo organizacijoje, galite paminėti raudoną, nes norite sukelti poveikį.

Šaltinis: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.