10 priežasčių, dėl kurių sunku atpažinti narcizą ir psichopatą
5 (3)


Iliustracija: SarahRichterArt / pixabay.com

„Tamsiosios trejybės“ asmenybės tipų – narcisizmo, makiavelizmo ir psichopatijos – energijos šaltinis yra manipuliacija kitais žmonėmis. Jie klesti kurdami chaosą visiems aplink save ir apsimesdami gerais, rūpestingais draugais ar partneriais, rašoma uk.businessinsider.com.

Narcizai, sociopatai ir psichopatai taip gerai slepiasi vidury baltos dienos, kad jums bus sunku juos atpažinti, nebent žinote, kokių požymių ieškoti. Tačiau yra skirtumas tarp to, kokius mes juos įsivaizduojame, ir kokie jie yra. Kai minimas psichopatas, dauguma žmonių įsivaizduos žudiką, prievartautoją ar Hanibalą Lekterį primenantį asmenį. Realybė yra ne tokia dramatiška. Nebūtina įvykdyti žiaurų nusikaltimą, kad asmeniui būtų diagnozuota psichopatija, o žmogus, darantis daug asmenukių, nebūtinai yra narcizas.

Jie vis tiek žaloja kitus, tačiau tai dažniausiai būna emocinė ir psichologinė žala, nepaliekanti fizinių randų. Būtent todėl jie gali keisti partnerius kaip kojines, nepalikdami jokių savo sukeltos žalos įrodymų. Psichologijos mokslų daktarė ir terapeutė Perpetua Neo kalbėjo su „Business Insider“ apie tai, kaip „tamsiosios trejybės“ žmonės išsisuka, ir kaip mūsų klaidingas suvokimas padeda jiems manipuliuoti žmonėmis.

Štai 10 priežasčių, dėl kurių taip sudėtinga identifikuoti „tamsiosios trejybės“ žmones:

1. Ne visi yra žudikai-maniakai. Sąlyginai nedaug psichopatų trokšta kraujo. P. Neo sakė, kad mes linkę manyti, jog dauguma psichopatų sėdi kalėjime, nes jie yra šaltakraujai žudikai, prievartautojai ar pedofilai, tačiau iš tiesų, taip nėra. Ji sakė, kad dažniausiai klausiame savęs, ar kažkas yra visiškas psichopatas, kaip Džekas Skerdikas, o tai reiškia, kad ignoruojame kitus ženklus, rodančius, kad jie patenka į tą spektrą.

„Taip mes bandome save įtikinti, kad šiame asmenyje yra gėrio, o gal tai mes sukeliame šio žmogaus blogį, – sakė moteris. – Manau, kad teisingas klausimas turėtų skambėti taip: „Ar žmogus geras su jumis ir ar jis tinkamas jums?“ Nejau jums reikia, kad žmogus elgtųsi kaip Džekas Skerdikas, kad nuspręstumėte nuo jo atsitraukti?

2. Jų darbas nieko neįrodo. Jei žmogus yra gerbiamas bendruomenėje, sudėtinga net pagalvoti, kad jis turi blogų ketinimų. Tačiau kartais „tamsiosios trejybės“ žmonės dažnai renkasi profesijas, padedančias užmaskuoti tikruosius jų ketinimus.
P. Neo sakė, kad tai visada priverčia ją susimąstyti apie Katalikų bažnyčią ir kaip ši bandė paslėpti jaunų vaikų tvirkinimą. „Jei žmogus užima svarbias pareigas bendruomenėje, manome, kad jis yra geras asmuo, – sakė moteris. – Lygiai taip pat, jei žmogus yra psichologas ar terapeutas, manome, kad jis yra geras asmuo. Tačiau jei turime kažkokią dovaną, nereiškia, kad esame geri žmonės. Mintyse mes tiesiog sujungiame šias idėjas. O tai reiškia, pavyzdžiui, kad psichopatas gali užsiimti labdaringa veikla trečiajame sektoriuje, kad atrodytų labai dosnus. Taip jis įgauna pasitikėjimą.“

3. Jie iš tiesų gali parodyti empatiją. „Tamsiosios trejybės“ žmonės paprastai neturi empatijos jausmo. Tačiau P. Neo sakė, kad yra dvi empatijos rūšys – kognityvioji ir emocinė. Emocinė empatija yra kai iš tiesų jaučiate kito žmogaus skausmą, o kognityvioji empatija yra gebėjimas atpažinti kitų žmonių jausmus. Narcizai ir psichopatai žiūri daug televizijos laidų, serialų ir filmų, todėl sugeba išvystyti kognityviąją empatiją ir atkartoti elgesį, tinkamą tam tikrose situacijose. Pavyzdžiui, jie žino, kada reikia apkabinti, tačiau apkabinime nebus jokio jausmo – jie tiesiog atkartoja tai, ką išmoko. „Jie gali atrodyti empatiški, net kai neturi empatijos jausmo, – sakė P. Neo. – Tačiau svarbiausia yra kasdienis jų elgesys ir netyčia išlendanti pagieža. Jei atrodo, kad jis rodo empatiją žmogui, ir sekantis dalykas, kurį išgirstate, yra keista replika, keistas pokštas – šis žmogus iš tiesų neturi empatijos jausmo.“

4. Jie būna perdėtai žavingi. „Tamsiosios trejybės“ žmonės žavesį gali įjungti per kelias sekundes. Ginčijantis su tokiu žmogumi, jis gali įjungti žavesį ir atrodyti kaip visai kitas žmogus. P. Neo sakė, kad jei susipažįstate su kažkuo ir jis yra per daug žavingas – gali būti, kad jis bando jus palenkti, bombarduodamas meile. Tai efektyvus – ir labai manipuliatyvus – būdas priversti jus galvoti, kad radote savo sielos draugą, ir dažniausiai pradžioje žmogus yra labai meilus, žavingas ir dosnus. „Jei apima jausmas, kad visa tai nenatūralu, dažnai apima šiurpuliukai, tai ženklas, – sakė moteris. – Žinome, kad perdėtas žavesys koreliuojasi su „tamsiosios trejybės“ bruožais… tačiau, deja, mūsų kūnas ir smegenys yra taip sudėtos, kad vis tiek pasiduodame jų žavesiui.“

5. Jie renka informaciją apie jus. Nors „tamsiosios trejybės“ tipo asmenys moka priversti galvoti, kad jūsų susitikimas yra lemtis, tikriausiai taip nėra. Nors jie bombarduoja jus meile ir sako, kad esate „ta vienintelė/tas vienintelis“, jie greičiausiai surežisavo tuos santykius. P. Neo sakė, kad labai dažnai narcizai persekioja savo potencialius taikinius. Ji girdėjo apie vieną narcizą, kuris 3 metus persekiojo savo žmoną prieš jiems susipažįstant. „Normalu prieš susitinkant peržiūrėti asmens „Facebook“ paskyrą, – sakė moteris. – Tačiau šie žmonės… jie žaidžia ilgą žaidimą.“ Tai įprasti spąstai, kuriuos narcizai spendžia savo aukoms. Jie sužino apie jus viską, tada sukuria būdą su jumis susitikti. Tada jie elgiasi taip, lyg turėtumėte labai daug bendro, kadangi tikrai esate jų „sielos draugas“.

6. Jie jums sako, kiek daug jiems reiškiate. „Tamsiosios trejybės“ žmonės turi labai daug patirties prisiviliojant žmogų bei vėliau jo atsikratant, kai šis jiems nebenaudingas, todėl jie puikiai žino, ką sakyti, kad išlaikytų jūsų susidomėjimą. Nesvarbu, kiek kartų jie žemino ar nuvylė savo partnerius, jų partneriai visada nori juose matyti gėrį. P. Neo sakė, kad viskas priklauso nuo pripažinimo bei visų įrodymų, nesutampančių su mūsų įsitikinimais, atmetimo. „Tamsiosios trejybės“ partnerių atveju, įsitikinimas yra toks, kad iš tiesų jie yra geri žmonės. „Jie taip pat mėgsta vartoti tokias frazes, kaip „Tu man tikrai rūpi“ arba „Aš tave palaikau“, arba net „Aš tave myliu“, – sakė P. Neo. – Jei kas nors sako tokius žodžius, jums norisi tikėti, kad jis jus palaiko. Jūs patikėsite šiais žodžiais ir pamiršite visus kartus, kai jis buvo tikras ši****s. Taip veikia smegenys, ir jie tai žino.“

7. Ne visada viskas tik blogai. Nė vieni santykiai nebus 100% siaubingi. Net ir pačiuose baisiausiuose, smurto kupinuose santykiuose yra gerų akimirkų, o tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės lieka su ilgą laiką juos skaudinusiais žmonėmis. Kai kurie žmonės patiria trauminį prisirišimą prie partnerio, o tai reiškia, kad jie yra chemiškai priklausomi nuo tos nestabilios meilės ir dėmesio, kurio sulaukia, kai viskas yra gerai. Tokie žmonės taip pat stengiasi sugrąžinti geruosius laikus, kai viskas būna labai blogai, kadangi jie tiki, jog dėl viso santykiuose esančio negatyvo kalti būtent jie. Jeigu viskas būtų vien tik blogai, būtų lengva palikti smurtautojus ir išeiti, bet kadangi kartais jie būna geri… pamatote juose tą kruopelę žmogiškumo ir norite ją puoselėti“, – sakė P. Neo.

8. Jie turi liūdnų istorijų. Jei sutiksite narcizą, jis tikriausiai papasakos, koks sunkus buvo jo gyvenimas. Visi patiria sunkumų, tačiau pasak P. Neo, narcizai perlenkia lazdą. Tikriausiai jie jums pasakos apie smurto kupiną vaikystę, smurtaujančius buvusiuosius, ir kaip blogai su jais elgiasi jų draugai. Tačiau jei klausysite atidžiai, išgirsite, kad už savo elgesį jie inkę kaltinti kitus žmones – o galbūt visi tie pasakojimai yra išgalvoti. „Tikime, kad šis asmuo turi liūdną istoriją, kad tai ne jų kaltė, – sakė P. Neo. – Galiausiai, nesvarbu, kaip jie tapo tokie. Taip, liūdna, kad kažkieno istorija būtent tokia, ir būtent todėl jie tokie, kokie yra, tačiau didysis klausiams išlieka – „Ar tas žmogus geras jums?“ Jei ne, laikas jį paleisti.

9. Jie medžioja labai empatiškus žmones. Narcizai žino, kad jų liūdnos istorijos suveiks, kadangi jie linkę pritraukti labai empatiškus žmones. Labai empatiškas žmogus labai gerai jaučia kito žmogaus emocijas ir nuolat bando padėti tiems, kas jų nuomone, kenčia. Deja, narcizai klesti nuo tokio rūpesčio ir naudoja jį žlugdydami savo partnerį. Jie žino, kad turi partnerį, kuris besąlygiškai juos mylės, duos tiek dėmesio, kiek jiems reikės, ir neskubės niekur pabėgti, kaip kiti. „Empatai labai išgyvens, jei narcizas pasakys „Aš labai noriu pasikeisti, žinau, kad nesu tobulas“, – ankstesniame straipsnyje sakė terapeutė Shannon Thomas. – Yra tokių akimirkų, kai jis tarsi pripažįsta savo kaltę, tačiau jis niekada iš tiesų neina iki galo ir netiki tuo.“

10. Jie priverčia jus manyti, kad kraustotės iš proto. Manipuliuojantys žmonės, kurie dažniausiai yra „tamsiosios trejybės“ asmenybės, priverčia partnerius patikėti alternatyvia realybe. Taip nutinka, kai kažkas „sujaukia jūsų realybės suvokimą, kad galėtų jumis manipuliuoti, dėl to nebepasitikite savimi ir pasitikite jais“, – sakė P. Neo. Pavyzdžiui, narcizai nuolat meluoja savo aukoms. Viskas prasideda nuo subtilaus melo šen bei ten, todėl auka net nesuvokia, kada joms plauna smegenis. Tai tarsi „varlės keptuvėje“ analogas: kai ugnis didinama labai lėtai, varlė net nepajaučia, kad kepa būdama gyva. Po kelių mėnesių ar metų auką jau visiškai kontroliuoja.

Parengė 15min.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 3 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.