10 strategijų, kurios padės atsikratyti niūrių minčių
4 (1)

woman-1759758_640

Ar žinote tą jausmą, kuomet tiesiog negalite nustoti galvoti apie jus nuvylusį, suerzinusį ar įskaudinusį žmogų? Arba – apie situaciją, kuri jus nepaprastai paveikė? Kuomet mintyse vis prasukate savo ar jo/jos išsakytus žodžius, pergalvojate ir bandote atrasti paaiškinimus tam tikriems veiksmams ar tiesiog mąstote ir vis prisimenate, kaip stipriai dėl jo ar jos buvote įskaudinti?

„Jeigu mus kas nors (mūsų vaikai, draugai, giminaičiai ar mylimieji) įskaudina ar įžeidžia, atrodo, vien tik apie tai mes mąstyti galime ištisas dienas ar net savaites. Plaudami indus, tvarkydamiesi namus, vairuodami ar tiesiog vedžiodami šunį mes vis galvojame, kaip stipriai to žmogus žodžiai ar veiksmai mus paveikė. Visos šios mintys – tai cikliškas toksinis mąstymas, kuris, akivaizdu, tiek psichologiškai, tiek ir fiziškai mums yra nepaprastai žalingas. Tad ką gi daryti? Kaip šias įkyrias mintis apie mus įskaudinusį žmogų išmesti iš galvos, kaip pamiršti ir nebegalvoti apie tai, ko pakeisti mes jau nebegalime?

Savo knygoje „Last Best Cure“ aprašiau veiksmingas strategijas, kurios padės pagaliau nustoti prasukinėti šias mintis galvoje. Šios strategijos padės pamiršti ir paleisti situacijas ar žmones, kurie mus be galo giliai įskaudino. Išsirinkite sau tinkamiausias“, – portale „Psychology Today“ rašo knygos autorė Donna Jackson Nakazawa ir pateikia 10 strategijų, kurios padės atsikratyti slegiančių minčių apie jus įskaudinusį žmogų ar situaciją.

1. Mažiau žodžių, daugiau laiko. Kuo mažiau pasakysite apimti karštų emocijų ir kuo daugiau laiko sau duosite sugrįžti į vėžes, tuo pasielgsite protingiau. Trumpas atsitraukimas leis nusiraminti, pergalvoti savo žodžius ir suteiks jėgų vėl pakilti.

2. Palaukite ir pažiūrėkite, kas bus toliau. Dažnai jaučiame poreikį į sudėtingas situacijas ar žmones reaguoti tuojau pat, tačiau to daryti nereikėtų, kitaip sau žalos tik dar daugiau prisidarysite. Verčiau jau palaukite ir pagal galimybes leiskite situacijoms klostytis sava vaga.

3. Nepradėkite kaltinimų žaidimo. Jei iš praeities pradėsite traukti situacijas ar išsakytus žodžius ir leisitės į kaltinimų žaidimą, daug naudos iš to neturėsite. Blogus dalykus dažnai lemia visa veiksmų, žodžių ir situacijų virtinė – tai tarsi domino efektas. Visos kaltės už galutinį rezultatą vienam žmogui suversti tikrai neverta. Įsiklausykite į šiuos, sąmoningumo knygų autorės Sylvios Boorstein žodžius: „Visų pirma nutiko viena, tada nutiko antra ir dėl to nutiko trečia. Ir taip nutiko tai, kas nutiko“.

4. Įveikite savo pyktį. Kad ir kas blogo mums nutiko, kad ir kaip viena ar kita situacija mus paveikė, pats blogiausias dalykas mums šiuo metu yra mūsų pačių juntamas pyktis. Būtent jis virš galvos mums sutelkia emocijų debesis ir neleidžia reaguoti taip, kaip reaguoti turėtume: produktyviai, aiškiai ir apgalvotai. Taigi visų pirma įveikite pyktį – pamedituokite, pasportuokite, pasivaikščiokite ar tiesiog duokite sau laiko ir tik tada reaguokite į situaciją.

5. Nebandykite suprasti kitų žmonių. Paklauskite savęs – jei kiti bandytų suprasti, ką jūs galvojate ar kokie yra jūsų tam tikro elgesio motyvai, kaip manote, kiek jie būtų teisūs? Jie tikriausiai net nenumanytų, kas iš tiesų sukasi jūsų galvoje. Tad kam tai daryti stengiatės jūs? Juk yra daug galimybių, kad juos galbūt suprantate klaidingai.

6. Jūsų mintys nėra faktai. Ir nemanykite, kad tokiais jos gali tapti. Kitaip tariant – netikėkite viskuo, kas tik šauna jums į galvą. Mūsų mintis stipriai veikia ir mūsų emocijos: nerimas, įtampa, pyktis, patiriamas stresas, tad jas už gryną pinigą ne visada reikia priimti.

7. Pasimokykite iš šios situacijos. Psichologės Taros Brach tikinimu, į daugelį įvykių ar situacijų skaudžiai reaguojame didžiąja dalimi dėl mus užvaldžiusių emocijų. Ji pateikia tokią formulę: įvykis + mūsų reakcija = kančia. Tačiau, anot specialistės, jei esame sąmoningi, jei suprantame savo emocijas ir tai, ką mūsų jausmai pasako apie mus pačius, tuomet turime galimybių augti ir tobulėti. Kitaip tariant, turėtume vadovautis tokia formule: įvykis + savianalizė + sąmoningumas = augimas. Taigi sutelkite savo mintis į tobulėjimą.

8. Nesate laiko burtininkas. Galvodami apie praeitį itin dažnai svarstome, kaip mes galėjome ją pakeisti, kad užkirstume kelią situacijai, kuri jau įvyko. Tačiau tai, kas nutiko vakar, yra tiek pat praeityje, kaip ir tai, kas nutiko prieš šimtus metų. Negalime pakeisti to, kas įvyko tada, lygiai taip pat, kaip negalime pakeisti ir to, kas buvo vakar.

9. Atleiskite vien tik dėl savo gerovės. Mes esame nepaprastai ištikimi savo kančiai – ir tai didžiausia mūsų klaida. Taip, tai, kas nutiko, išties yra baisu, tam tikras žmogus gal tikrai su jumis pasielgė nepelnytai šiurkščiai, bet ar jo veiksmai ar žodžiai apibrėžia ir jus? Atleisti reikia ne dėl kito žmogaus. Atleiskite dėl savęs, kad galėtumėte judėti į priekį.

10. Užimkite mintis. Meditacijos mokytoja ir psichologė Trish Magyari tikina, kad vienas veiksmingiausių būdų atsikratyti įkyrių, stresinių minčių – vizualizacija: „Užsmerkite ir įsivaizduokite, kad esate rami, gili ir mėlyna jūra, o visos jūsų problemos bei mintys: pyktis, nerimas ir stresas lėtai plaukia pro šalį. Man tai visuomet padeda atsipalaiduoti“.

Parenge Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 4]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.