fbpx

10 žingsnių, kaip pakeisti profesiją esant bet kokio amžiaus!
0 (0)

Kiekvienam kada nors ateina laikas, kai darbas ima atrodyti pernelyg nuobodus, alinantis ar neduodantis naudos. Dauguma žmonių nusprendžia kentėti toliau, nes bijo permainų ir galimų klaidų. Vokiečių karjeros ekspertė Uta Glaubitz tikina, kad įmanoma pakeisti specialybę, tik reikia tam pasiryžti.

Įvairios aplinkybės gali sukelti mintį pakeisti specialybę. Gal jaučiate, kad jums nebėra kur daugiau augti savo darbe? Gal panorote realizuoti save kūryboje? Gal užsimanėte pakeisti sėdimą darbą kontoroje į aktyvesnę veiklą?

Priežasčių tokiam žingsniui iš tikrųjų gali būti daugybė. Kad ryžtumėtės pakeisti profesiją, kad perėjimas nuo vienos veiklos prie kitos įvyktų be skausmo ir sklandžiai, reikia atsižvelgti į kelias taisykles.

Lengviausia pakeisti specialybę savo kompanijos viduje. Pavyzdžiui, iš specialisto, kuris parduoda pjautinę medieną, galite pavirsti tos pačios produkcijos reklamos skyriaus darbuotoju. Kuo toks perėjimas geras? Jūs pakeičiate užsiėmimą, tačiau profesinės žinios, sukauptos senoje vietoje, toliau padeda jums dirbti. Jūs manipuliuojate pažįstamais daiktais ir tebesate įprastos korporacijos kultūrinėje aplinkoje.

Nepatartina keičiant profesiją nutraukti visų senų ryšių su kolegomis ir vadovais. Geriau neslėpti savo planų, o atvirkščiai – pranešti visiems apie savo troškimą pakeisti profesiją. Galbūt kažkas iš jūsų kolegų padės jums surasti naują darbo vietą ar duos vertingų patarimų.

Reikia būti pasiruošusiam tam, kad, pakeitę profesiją, prarasite kai kuriuos privalumus. Jūs vėl tapsite naujoku, todėl pirmame etape nukentės jūsų pajamos ir socialinis statusas. Reikia iš anksto tai numatyti ir būti pasirengusiam išgyventi šį periodą.

Ekspertė U. Glaubitz siūlo veikti pagal tokį planą:

1. Tinkamai įvertinti frustracijos jausmą

Ar jūsų nepasitenkinimas yra rimtas, ne trumpalaikis? Ar jaučiate, kad šiame darbe neturite kur augti ir kasdien degraduojate? Jeigu taip, tai reikia ryžtis pokyčiams.

2. Neskubėkite užsirašyti į kvalifikacijos kėlimo kursus

Neskubėkite kelti savo kvalifikacijos be tikslo, pavyzdžiui, pasimokyti ko nors iš tos pačios srities, kad galėtumėte toliau dirbti tame pačiame nekenčiamame darbe. Mokytis reikia prasmingai. Pasirinkite naują profesiją ar tokią discipliną, kuri padėtų jums pakeisti savo padėtį arba gauti įdomų darbą.

3. Svarbiausias žingsnis: tikslo nustatymas

Jei veiksite be tikslo, nieko gero nebus. Turite aiškiai pasakyti sau, kuo norite tapti. Išsiaiškinkite savo polinkius, pomėgius, analizuokite įvairias profesijas ir įsidarbinimo galimybes.

4. Ramiai įvertinkite idėjų sąrašą

Sudarykite sąrašą, kokios profesijos ar kokie darbai jus traukia. Jeigu mėgstate buriuoti, nebūtinai turite tapti buriavimo treneriu. Galbūt jums tiktų sporto trenerio, laivų statytojo, pardavėjo ar sportinės medicinos specialisto profesija? Jeigu mėgstate skaityti knygas, nebūtinai turite tapti knygų pardavėju. Galbūt tiktų literatūros mokytojo, redaktoriaus ar bibliotekininko darbas?

5. Pasirinkite vieną profesiją ar specializaciją

Kad galėtumėte žengti toliau, turite pasirinkti aiškią kryptį. Turite pasakyti sau, kuo norite būti, pavyzdžiui: „Aš tapsiu kvepalų specialiste“, „Aš būsiu diskotekų vedėjas“.

6. Planuokite žingsnius

Surašykite, kokius žingsnius turite žengti, kad taptumėte tuo, ką pasirinkote. Galbūt jums reikia lankyti kursus, pabūti praktikantu, mokytis, studijuoti? Kaip jūs įgysite reikiamą kvalifikaciją?

7. Baimė – natūralus permainų palydovas

Permainų baimė ir nerimas pažįstami visiems žmonėms, todėl nereikia jiems pasiduoti ir nuleisti rankų.

8. Ar tikrai esate pasiruošę?

Dar kartą ramiai viską apsvarstykite, pradėdami nuo pirmojo punkto. Ar esate pasirengę keistis? Naujas tikslas pareikalaus iš jūsų laiko, nervų, pinigų. Teks įveikti kliūtis, ištverti konfliktus (taip pat ir vidinius), priimti sprendimus. Jeigu jaučiate ryžtą, ženkite toliau.

9. Išėjimas iš darbo

Kartais galima kurį laiką „važiuoti ant dviejų bėgių“, bet vėliau vis tiek teks palikti seną darbą, nes jis pradės trukdyti jūsų naujai karjerai. Ramiai nusistatykite terminą, kada išeisite iš darbo.

10. Apsimoka!

Būtų neteisinga manyti, kad viskas klostysis taip sklandžiai, kaip norite, bet pajudėti visada apsimoka. Pavyzdžiui, jeigu jums dabar 35-eri, tai būdami 40 metų galėsite jau būti pripažintas naujos profesijos atstovas. Jūs turėsite prieš akis dar apie tris dešimtmečius įdomaus darbo. Tai – kur kas geriau, nei kentėti iki pensijos nekenčiamame darbe.

Parengė alfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.