10 žingsnių, kurie padės porai susikalbėti
0 (0)

santykiai

Foto: Mercedes Dayanara

Jau maždaug nuo dvejų metų pradedame mokytis debatų ir įtikinėjimo meno – ir mokomės to visą gyvenimą. Iš pradžių šį meną praktikuojame su savo tėvais, vėliau su mokytojais ir bendraklasiais, draugais, aplinkoje sutinkamais žmonėmis ir, kai ateina laikas, – ir su savo antrąja puse. Tačiau kad ir kaip esame įpratę bendrauti, viso to šaknys, žinoma, slypi mūsų vaikystėje ir kartais būtent dėl to nemokame efektyviai susikalbėti, rašo „Psychology Today“.

„Gaila, tačiau kai kurie iš mūsų užauga šeimose, kuriose išmokstama, kad pakeltas balso tonas ir savo pozicijos laikymasis – yra būtent tai, ko reikia, kad laimėtum karą. Kiti priešingai – užauga namuose, kur jų nuomonių ir norų niekas nesiklauso. Tokiu atveju suaugę jie prisiima stebėtojo poziciją, nesitikėdami, kad kas nors išgirs jų norus.

Tobulame pasaulyje mes visi dar ankstyvoje vaikystėje išmoktume, kad efektyviausia bendravimo technika yra „duoti ir gauti“, kitaip tariant, norint produktyviai bendrauti, mes turime ne tik piršti savo nuomonę, bet ir apsvarstyti tai, ką mums pataria ar sako kiti. Diplomatija – tai įgūdis, kurį išties verta išsiugdyti. Ir reikalinga ji ne tik bendraujant su aplinkiniais, bet ir – kas yra dar svarbiau – bendraujant poroje“, – tikina Šiaurės Ilinojaus universiteto psichologijos profesorė Suzanne Degges-White.

Vis tik profesorė tikina, kad ugdytis bendravimo įgūdžius niekada nėra per vėlu, o tai daryti verta todėl, kad taip tik dar labiau padidinsite savo šansus būti išgirsti ir suprasti.

„Efektyvus bendravimas reikalauja sugebėjimo aktyviai klausytis, o to daugeliui reikėtų dar pasimokyti“, – tikina S. Degges-White ir pateikia 10 žingsnių, kurie padės susikalbėti su savo mylimuoju.

Tad jei niekaip nesiseka pasiekti sutarimo dėl vienokios ar kitokios situacijos, jei jaučiatės neišgirsti ir nesuprasti, išbandykite šiuos 10 efektyvaus bendravimo žingsnių:

1. Įsitaisykite patogiai. Jei žadate aptarti sudėtingą temą – tam pasirinkite ir tinkamą, geriau neutralią vietą. Nekalbėkite apie pinigus gulėdami lovoje, tarkime.

2. Į partnerį sutelkite visą savo dėmesį – išjunkite visus įtaisus, kurie galėtų blaškyti jūsų abiejų dėmesį. Atsukite savo kūną į partnerį ir šiek tiek palinkite jo link – tegu jūsų kūno kalba siunčia artumo žinutę, ypač jei manote, kad tema, kurią norite aptarti, skatins atsitraukti.

3. Pažvelkite į partnerį ir užmegzkite akių kontaktą. Nenukreipkite akių žemyn ir neleiskite joms blaškytis, kad partneris nemanytų, jog bijote jam pažvelgti į akis.

4. Pradėkite kalbą „Aš“ asmeniu – tai nuims įtampą partneriui. Tačiau tai nereiškia, kad galite sakyti, tarkime, „Aš noriu, kad tu pasikeistum“. Nebijokite kalbėti apie savo jausmus ir naudokite kalbą, kuri rodytų jūsų supratimą, jog kiekvienas iš mūsų yra atsakingas už savo mintis ir elgesį.

5. Paprašykite partnerio pasidalyti savo jausmais ar nuomone užduodami atvirus klausimus.

6. Jokiu būdu nepertraukinėkite! Išlikite susikoncentravę ir dėmesingi, net jei jums ir nepatinka partnerio nuomonė ar net jei labai jai nepritariate. Leiskite partneriui ją visą išsakyti.

7. Reaguokite į išsakytas mintis, tačiau išlaikykite ramybę ir susitelkimą.Pasitikslinkite, ar tikrai supratote visą partnerio siunčiamą žinutę, ne tik jos žodžius. Atsakykite partneriui tokiomis frazėmis: „Kaip suprantu, tu sakai, kad…“ ar „Jei gerai tave suprantu, tai manau, kad tu jautiesi…“. Šios frazės leis partneriui suprasti, kad jo išsakytos mintys jums rūpi ir tikrai stengiatės jas teisingai suprasti. Tai taip pat padės labiau įsijausti į savo partnerio perspektyvą – nustebtumėte, kaip skirtingai atrodo santykiai dviejų tai pačiai porai priklausančių asmenų akimis.

8. Naudokite bendradarbiavimo kalbą ir supraskite, kad kalboje dalyvaujate ne tik jūs dviese, bet ir jūsų santykiai. Porų konsultantai yra mokomi, kad kuomet jų kabinete vyksta pokalbis tarp poros, šiame pokalbyje dalyvauja trys klientai: kiekviena poros pusė ir patys tos poros santykiai. Taigi tai, ką kiekviena poros pusė mato geriausiai tinkamą sau, dar nereiškia, kad tai bus tinkama ir jų santykiams.

9. Jei bandote išspręsti tam tikrą problemą, išsakykite savo siūlomus sprendimo būdus, nedemonstruodami labai didelio užtikrintumo. Išbandykite tokias frazes: „Na, galbūt mes galėtume pamėginti…“ ar „O kas jei aš padaryčiau… ir tu padarytum…“ arba dar geriau – „Kaip manai, ką mums derėtų daryti toliau?“.

10. Toliau tęskite bendravimą, stenkitės klausytis, įsitikinkite ir pasitikslinkite su partneriu, ar tikrai gerai suprantate išsakomas mintis ir nebijokite pripažinti, kad nežinote visų sprendimų, tačiau norite juos rasti kartu.

Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.