11 laimingų porų įpročių
0 (0)

Kai žvelgiate į laime spinduliuojančią porą, dažniausiai kyla klausimas: o ką jie tokio žino ar turi, ko neturiu aš? Psichoterapeutė Jodee Virgo išskyrė 11 principų, kurie skiria laimingas poras nuo nelaimingų. Paprastos taisyklės padės sutvirtinti ryšį ir padidinti pasitenkinimo santykiais lygį.

Laimė santykiuose nėra tiesiog nukritęs iš dangaus dalykas. Laimingos poros išmintingai elgiasi su savo jausmais, stiprina meilę. Tvirti ir sveiki santykiai sukuriami atsiremiant į tam tikrus įpročius. Štai jie:

1. Rodykite, kad vertinate vienas kitą. Sveiki santykiai grindžiami teigiamomis emocijomis, artumu ir prisirišimu. Laimingos poros stengiasi pabrėžti antrosios pusės reikšmingumą kiekvieną dieną. Nereikia nieko gudragalviško, būkite nuoširdūs. Palikite raštelį partneriui, nusiųkite Skype mielą paveikslėį, paskambinkite, priminkite paprasčiausiai, kad jį mylite, apie jį galvojate. Padarykite kažką tokio, žinodami, kad jis tai vertina. Jaustis reikalingam ir vertinamam – normalus žmogaus poreikis. Kasdienis dėkingumas puikiausiai tą poreikį patenkina.

2. Pykitės teisingai. Kiekviena pora susiduria su problemomis, ginčais ir nuomonių skirtumais. Jei dažnai ginčijatės, tai dar nereiškia, kad jūsų santykiai blogi. Svarbu, kaip jūs susitvarkote tokiose situacijose. Teisingai pyktis – tai reiškia išvengti kritikos, įžeidimų, priekaištų, gynybinio elgesio ir ignoravimo. Jei nesikeisite, apie santykių patvarumą net nesvajokite.

3. Pasakykite tai, ko jums reikia. Aš nuolat girdžiu iš klienčių: „Jei jis mane mylėtų, tai žinotų, ko man reikia. Man nereikėtų su juo skirtis. Jis turi žinoti, ką padarė ne taip“. Tačiau vyras nemoka skaityti minčių, jis turi kitos patirties bei lūkesčių, o moters užduotis – papasakoti apie savo jausmus ir poreikius. Kartais tai reikia daryti keletą kartų. Laimingos poros nekuria santykių iš prisigalvojimų. Vietoj to partneriai klausia vienas kito apie tai, ko kiekvienam reikia, ir stengiasi tai išpildyti, atvirai aptaria skirtumus ir juos gerbia.

4. Kalbėkite partnerio meilės kalba. Kiekvienas myli ir meilę priima savaip. Aišku, kad santykius veikia taip, kaip kiekvienas tą meilę rodo ir gauna. Suprasti partnerio poreikius yra labai svarbu. Egzistuoja penkios meilės kalbos: dovanos, laikas vienumoje, žodžiai, pagalba ir fizinis kontaktas. Laimingose porose partneriai supranta, kokiu būdu antroji pusė dovanoja ir priima meilę. Tai padeda išsaugoti šilumą, prisirišimą ir nuoširdumą santykiuose.

5. Pareigas atlikite drauge. Pareigų pasiskirstymas – viena iš labiausiai paplitusių partnerių nesutarimo priežasčių. Laimingos poros pareigas atlieka drauge, net jei jos nepatinka. Tikėtina, vienam nepatinka plauti indus, kitam – kloti lovą. Aptarkite, kaip geriau pasidalinti darbais, o paskui jų imkitės. Teisingas pasidalijimas pareigomis stiprina pasitikėjimą ir artumą poroje.

6. Nevenkite apsikabinimų. Bendravimas – svarbus santykių elementas, tačiau dažnai poros pamiršta apkabinimų reikšmę. Kai apsikabiname, organizme gaminasi oksitocinas, dar vadinamas „meilės hormonu“, nes jis itin svarbus santykiuose, kadangi sumažina emocinį ir fizinį skausmą, stiprina imuninę sistemą ir suartina partnerius. Partneriai tikrai suranda laiko, kad išreikštų meilę tokiu būdu, net jeigu jie pavargę ar užsiėmę.

7. Aptarkite problemas. Čia galimi du variantai: vengti problemų ir tikėtis, kad jos dings, arba pažvelgti joms į akis. Kai vengiame sunkumų, jie auga ir siurbia mūsų gyvenimo energiją kitais būdais. Laimingos poros aptaria problemas ir ieško konkrečių sprendimų.

8. Paisykite ribų. Laimė poroje sunkiai įsivaizduojama, jei nepaisoma asmeninių ribų. Jos apibrėžia, kur užsibaigia jūsų asmenybė ir prasideda jūsų partnerio. Laimingos poros atvirai aptaria šią temą ir gerbia vienas kito erdvę. Taip kiekvienas patenkina savo poreikius ir komfortiškai jaučiasi santykiuose. Išskiriami trys ribų tipai: emocinė (kiek laiko porai praleisti kartu ir atskirai), fizinė (prisilietimų ir sekso dažnumas), elektroninė (kaip dažnai rašote apie santykius socialiniuose tinkluose, ar bendraujate su partnerio draugais ir pan.).

9. Prašykite atleidimo ir atleiskite. Be atleidimo santykiai neišsilaiko. Reikia mokytis prašyti atleidimo ir atleisti – tai labai svarbus taikaus gyvenimo ir tvirtų santykių elementas. Atsiprašymas – nuoširdus bandymas padirbėti su ta problema kaip komandai, o paskui pamiršti tą niūrų laikotarpį. Sveikuose santykiuose partneriai siekia būti laimingi, o ne įrodyti savo tiesą.

10. Leiskite laiką atskirai. Suderinkite santykiuose artumą ir nepriklausomybę. Pasaulis nesibaigia ties partneriu, už namų ribų irgi egzistuoja gyvenimas. Partneriai turi gerbti vienas kito poreikius – tiek kalbant apie artumą, tiek apie nepriklausomybę. Tai apibrėžia pasitenkinimo santykiais lygmenį. Jei galite mėgautis gyvenimu ir be partnerio, vadinasi, santykiai grįsti pasitikėjimu, ir tas jūsų prisirišimas yra sveikas.

11. Kreipkitės pagalbos. Poros, kurių santykiai sveiki, linkusios kreiptis pagalbos, jei joms nepavyksta susitvarkyti su problemomis savarankiškai. Padėti gali vizitas pas psichoterapeutus, šeimos seminarų lankymas arba pokalbis su artimu žmogumi, kuris pasirengęs pasidalinti objektyvia nuomone.

Parengė 15min.lt
Iliustracija: photo-nic.co.uk nic

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.