11 psichologo E. Eriksono patarimų, kaip elgtis konflikto metu
0 (0)

Mediation --- Image by © Illustration Works/Corbis

Amerikiečių psichologo bei psichoanalitiko Eriko Eriksono teigimu, konfliktai bei įvairios krizės nebūtinai turi būti negatyvus dalykas. Žmonės nemėgsta pyktis, nemėgsta, kai jų niekas nesupranta, tačiau yra nemažai būdų, kaip iš konfliktų gauti naudos. Būtent šis psichologas paaiškino, ką daryti, kad įveikę krizę bei išsprendę konfliktus, sustiprintumėme santykius. Portalas charaktery.eu pateikė 11 būdų, kuriuos galite taikyti ir jūs.

1. Jeigu norite iš konflikto gauti daugiau naudos – privalote išsiaiškinti jo priežastį. Dažnai būna, jog partneriai įvardina skirtingas priežastis, tuomet paaiškėja, jog ir išsiaiškinti bandė visiškai skirtingus dalykus. Tiesiog įvardinti tai, dėl ko pykstamasi, ir nemaža tikimybė, jog konfliktas pats išgaruos.

2. Konflikto metu jokiu būdu negalima galvoti, jog vienas yra teisus, o kitas – jau pralaimėjo. Santykiai – ne kova, todėl nereikia galvoti apie tai, kas laimės. Verčiau nukreipkite savo mintis į tai, kaip išspręsti konfliktą.

3. Prisiminkite, jog bet kokie grasinimai bei manipuliacijos neduos jokios naudos, priešingai – tik pakenks.

4. Kalbėkite aiškiai, konkrečiai išdėstydami savo mintis bei argumentus. Jeigu isteriškai aiškinsite – kita pusė nieko nesupras.

5. Pačiame konflikto įkarštyje prisiminkite tai, jog dažniausiai pykstamės su tais žmonėmis, kurių nenorime prarasti. O tada atsakykite į klausimą – kuo šis žmogus jums svarbus? Gali būti, jog labai greitai atslūgs noras pyktis.

6. Ieškokite bendro tikslo, galvokite apie tai, kaip išspręsti tai, apie ką pradėjote kalbėtis. Būna, jog žmonės tiesiog nusiramina ir užbaigia konfliktą. Tačiau, jeigu paliksite vieną ar kitą temą atvirą – ji ir vėl sugrįš.

7. Konfliktai dažnai kyla dėl įvairiausio pobūdžio drausmių. Ar tai darbas, ar šeima – visur turi būti konkrečios taisyklės. Tad ramiai apmąstykite, ar verta su tuo kovoti?

8. Ugdykite empatiją. Stenkitės ramiai suvokti kito argumentus. Mokėti išklausyti – visiškai nereiškia neturėti savo nuomonės. Priešingai – galėsite ją ginti, tačiau leiskite ir kitiems pasisakyti.

9. Būtent konfliktai padeda mums labiau pažinti save – iš to, kaip mes elgiamės konfliktų metu, galime geriau pažinti savo charakterį, būdą.

10. Kartais tiesiog pamąstykite apie tai, kaip norėtumėte atrodyti jau po diskusijos. Jeigu sugebėsite valdyti savo emocijas bei žodžius, aplinkiniai tikrai nesiūlys jums apsilankyti psichiatro kabinete.

11. Būkite pasirengę žengti pirmą žingsnį susitaikymo link.

Parengė Sabina Adamovič / lrytas.lt
Foto © Illustration Works/Corbis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.