fbpx

13 nereikalingų Jūsų gyvenime dalykų
4.1 (28)

Išlaisvinę savo gyvenimą nuo 13 nereikalingų dalykų, Jūs pajusite jėgų antplūdį ir pasitenkinimą. Ne tiesiog paskaitykite… Išbandykite!

1. Išsilaisvinkite nuo būtinybės visada įrodinėti savo teisumą.
Tarp mūsų yra tiek daug tų, kurie net gresiant nuostabių santykių nutrūkimui, skaudindami ir sukeldami stresą, negali susitaikyti ir priimti kitą požiūrio tašką. Tai to neverta. Santykiai brangesni už požiūrius.

2. Nustokite viską kontroliuoti.
Būkite pasiryžę atsisakyti nuo būtinybės kontroliuoti viską, kas tik su jumis vyksta: situacijas, įvykius, žmones ir t.t. Ar tai būtų artimi, giminės, kolegos, ar nepažįstami žmonės gatvėje — tiesiog leiskite jiems būti tokiais, kokie jie yra.

3. Nustokite perkėlinėti kaltę.
Išsilaisvinkite nuo poreikio kaltinti kitus už tai, ką jūs turite ar ko neturite, už tai, ką jūs jaučiate ar ko nejaučiate. Nustokite švaistyti savo jėgas ir priskirkite sau visišką atsakomybę už savo gyvenimą.

4. Sustabdykite negatyvų pokalbį su pačiais savimi.
Tiek daug žmonių daro žalą patys sau, vien todėl, jog leidžia negatyvioms mintims ir emocijoms valdyti jų gyvenimą. Nepasitikėkite visais iš eilės savo proto samprotavimais ir jo logika. Jūs geresni ir galite daug daugiau nei apie save manote.

5. Nustokite skųstis.
Išsilaisvinkite nuo pastovaus poreikio skųstis daugeliu dalykų: žmonėmis, situacijomis, įvykiais, kurie daro jus nelaimingais, liūdnais ar prislėgtais. Niekas negali padaryti jus nelaimingais, jokia situacija negali jūsų nuliūdinti. Ne situacija sukelia jums vienokius ar kitokius jausmus.

6. Atsisakykite kritikos.
Nustokite kritikuoti žmones, tuos kurie skiriasi nuo jūsų, ir reiškinius, kurie neatitinka jūsų lūkesčių. Visi žmonės skirtingi.

7. Išsivaduokite nuo poreikio daryti įspūdį kitiems.
Nustokite apsimetinėti ir būkite tuo, kas jūs išties esate. Nusiimkite kaukę, priimkite ir pamilkite savo tikrąjį Aš.

8. Nustokite priešintis permainoms.
Permainos – tai normalu, jos būtinos, kad galima būtų judėti iš taško A į tašką B. Permainos leidžia gerinti tiek mūsų, tiek aplinkinių gyvenimus.

9. Nustokite klijuoti etiketes.
Nustokite klijuoti etiketes žmonėms ir įvykiams, kurių nepažįstate ar tiesiog nesuprantate. Palaipsniui atverkite sąmonę naujiems dalykams.

10. Paleiskite praeitį.
Žinia, kad sunku. Ypač kai praeitis patinka labiau nei dabartis, o ateitis kiek baugina. Bet mums tiesiog būtina suvokti tą faktą, kad dabartis  — tai viskas, ką mes turime.

11. Išsivaduokite nuo baimių.
Baimė – tai viso labo iliuzija, jos nėra, jūs ją sukūrėte savo vaizduotėje.Visa tai tėra jūsų proto žaismas. Pakeiskite savo vidinį požiūrį ir išorė susidėlios į savo vietas.

12. Nustokite teisintis
Demaskuokite pasiteisinimus ir išleiskite juos į pensiją. Dažniausiai mes ribojame save dėl galybės pasiteisinimų.

13. Nustokite gyventi pagal kitų lūkesčius.
Pernelyg daug žmonių gyvena gyvenimus, kurie jiems nepriklauso. Jie gyvena stengdamiesi atitikti, įvykdyti tai, ko iš jų tikisi jų tėvai, draugai, mokytojai, valstybė ar visuomenė. Jie ignoruoja savo vidaus balsą, savo pašaukimą. Jie tiek užimti kitų lūkesčių įgyvendinimu, jog praranda savo gyvenimo kontrolę. Jie pamiršta, kas daro juos laimingais, ko jie išties nori… ir šitaip, galiausiai, tiesiog pamiršta pačius save.

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 28 Vidurkis: 4.1]

26 Responses

  1. Elvina Draugiška parašė:

    Seniai nieko panašaus nebedarau…

  2. alebele parašė:

    13. punktas pats geriausias, kasdien tenka susidurti su žmonėmis, kurie išsilaisvinę, gana sėkmingai, iš „kitų lūkesčių”: tai kaimynas, kuris seniai metė darbą, guli ant sofos, arba žaidžia kompiuterinius žaidimus ir puikiai kontroliuoja savo gyvenimą, nes jam tikrai įgriso kitų lūkesčiai, žmona tikisi, kad jis bus vyras (gal , kad nors), vaikai, kad jis kada nors prisimins , jog yra tėvas, net valstybė tikisi, kad jis pradės dirbti ir mokės mokesčius, bet tai kaip dabar žmogus gali ignoruoti savo vidinį balsą, kuris jam liepia gulėti ant lovos, ir kompiuteriniai žaidimai, kurie yra jo tikrasis pašaukimas, kaip išsižadėti savo tikrosios gyvenimo pilnatvės. A? Arba kitos kaimynės sūnus, kuris , kažkada nepakeldamas svetimų lūkesčių naštos spjovė į juos ir dabar sėkmingai gurkšnoja sau laimingas alų prie parduotuvės, kasdien, nes taip jam liepia jo vidinis balsas, laimingas jis žmogus, laisvas, nes kažkada irgi gan sėkmingai spjovė į mokytojų lūkesčius, manau tada ir buvo jo pirmasis lemtingas lūžis ir žingsnis į savo gyvenimo kontrolę… va tep va… darykit išvadas…

    • parašė:

      sakyčiau sumaišėte du dalykus – šie pavyzdžiai – tai tipiškas bėgimas nuo atsakomybės (3 punktas). Žinoma, tai gali ištikti ir dėl perspaudimo – kai žmogus nesijaučia atsakingas už savo gyvenimą. Bet mano nuomone, gulėti ant sofos gali, jei tau sudaromos sąlygos gulėti – tad klausimas – kodėl žmona ir vaikai sudaro sąlygas tinginiui gulėti ant sofos… :)Bet kas – tiek vaikas, tie suaugęs turi žinoti kokios pasekmės laukia už vienokį ar kito pasirinkimą gyvenime – jei tavęs niekas nepriverčia prisiimti atsakomybės už savo elgesį, o dar ir pateisina, ir tempia sau ant nugaros – toks žmogus niekada savo noru neaugs ir nesikeis.

      • M parašė:

        Alebeles pavyzdziai labai primena parazituojancias asmenybes. Ir dauguma punktu (ypac pirmi 6) sako, kad turetume toleruoti tokias asmenybes, nes tik taip busime laimingesni. Ar tikrai turime prisiimti atsakomybe uz tinginius? Ar tikrai turime apsimesti, kad nematome kaip kazkas numeta siuksle? Ar tikrai turime tyleti, kai matome, kad gudresnis apgaudineja gerasirdi? Zmogus yra sios planetos didziausias parazitas,gal prisiimkime atsakomybe ir pradekime keistis, bei nustokime pateisinti savo nuodemes ir teisintis, kad kitu nuodemes yra ne musu reikalas.

    • Vilka parašė:

      Alebele, o aš jus palaikau. Jus čia vienintelė įžvelgėte ir kitą medalio pusę.
      Rašytojos mintys teisingos, diskutuojančių žmonių irgi. Jūs irgi teisi. Visos gražios sentencijos turi „taip, bet ..”
      Ir tai smagi dirva diskutuoti.. linkiu gražių pamąstymų su kuo mažesniu neigiamų emocijų prieskoniu :)

  3. janina parašė:

    labai teisingi zodziai

  4. Marcus parašė:

    Skaitau skaitau komentarą, pusę perskaičiau rimtai, poto supratau kas norima pasakyt. Nežinau kiek šio straipsnio punktų pažeisiu aš, bet Alebele pažeidė ne vieną :)
    Aš manau, kad jūs neteisingai suprantate išsilaisvinimą. Pagal mane, išsilaisvinimas tai atsidarymas savo, taip vadinamam, pašaukimui, o tai yra vienokia ar kitokia prasme – kūryba. Kaimynas Petras 10metų dirbo „Senukų” sandėly, jam darbas nepatiko, darė tik tą, ką privalėjo tam, kad išlaikyt darbo vietą, kadangi reikėjo atlyginimo pragyvenimui. Petrui iš tiesų patiko siūti drabužius, tačiau po darbo nelikdavo pakankamai laiko ir jėgų, taippat, kas Petrui patiko – nebuvo šeimos lūkesčių sąraše, taip Petras iššvaistė 10 savo gyvenimo metų. Vieną dieną Petro draugas baikeris paprašė, kad jis jam pasiūtų kietas 80’s kelnes, kurios derėtų prie jo klasikinio motociklo. Petro draugas baikeris rezultatu buvo patenkintas, tad paklaustas kur tokias kelnes gavo – vis nurodydavo kreiptis į Petrą. Taip Petrui vis labiau pradėjo trukdyt darbas ir galiausiai Petras įteikė prašymą direktoriui. Nuo tos dienos Petras išsilaisvinęs siuva, kuria, myli gyvenimą, šeimą, šeima pagaliau pradeda suprasti kas yra gyvenimas ir kaip jį teisingiau nugyventi.
    Mano supratimas toks ;)

    • alebele parašė:

      gerb. Marcus, man šiek tiek gaila, kad Jūs susidarėte tokią nuomonę, bet pratęsiant diskusiją, noriu paminėti, kad aš asmeniškai, itin teisingai suprantu 13 punktą ir išsilaisvinimą, tiesiog savo komentaru norėjau atkreipti dėmesį į kai kuriuos socialinius reiškinius, ir kaip šiandieną dažniausiai traktuojama populiarioji psichologija (tame tarpe ir įvairūs straipsniai šia tematika), kad daugelis žmonijos ydų tiesiog nurašomos pašaukimams, savirealizacijoms ir kitokiems „būti savimi” metodams. Kad dauguma tiesiog supranta ir prisitaiko tą sau kaip jam asmeniškai patogiau ir, deja, būtent patenkinti savo egoistinius, o dažnai ir parazitinius poreikius, taigi šiuolaikinio „tegyvuoja dabartizmas”, „imu viską ir vartoju nes taip AŠ NORIU”, „dzin man kiti žmonės” ir t.t. idėjos man vis tik nepriimtinos. Galėčiau čia ir nediskutuoti, bet man apskritai Žmonija įdomu kaip reiškinys.

  5. Martynas parašė:

    Gerai, jeigu 13 punktu pasekęs žmogus vieną vertę kuriančią veiklą pakeičia kita. Bet daug 30-mečių šitą punktą suintepretuoja kitaip, ir gyvena tėvų rūsyje žaisdami kompiuterinius žaidimus.

    Duoke Dieve daugiau Petrų, mažiau įgyvendinančių savo pašaukimą parazituoti:)

  6. Vladas parašė:

    Alebele, brandaus socializmo laikais buvo toks skambus mobilizuojantis šūkis: „Yra toks žodis REIKIA’ ;) Daugybė žmonių ir gyvena pagal jį ligšiolei, nes jiems tikrai REIKIA pateisinti partijos ir vyriausybės, valstybės, kaimynų, tėvų, žmonos ir vaikų lūkesčius.
    Yra labai geras Džeko Londono apsakymas apie paauglį, kuris keldavosi 5 val. ryto ir pusiau miegodamas kažką sukramtęs skubėdavo į fabriką, kuriame dirbdavo po 12 valandų nes turėjo pateisinti aplinkinių lūkesčius :( Paskaitykite prie progos. Arba Džeko Londono biografiją „Raitas jūreivis” nes tas epizodas yra tiesisi iš jo vaikystės.

  7. Ieva parašė:

    Hm… kiekvienas interpretuojame savaip. As asmenyse, kurie sedi ir nieko neveikia izvelgiu, ne nesivadovavima kitu lukesciais, bet kaip tik motyvacijos bei savivertes problemas ( kai nesistengi, nesuklysti). Bet as 13 punkta labiau suprantu kaip nebuvima tiesiog „zmoniu tenkintoju”, kad tavo pagrindine funkcija kitiems itikti. Ir itikti, o ne nepatenkinti pagr. savo vaiku ir zmonos poreikiu (maisto, stogo virs galvos, demesio ir pan.)

  8. Renata parašė:

    13 punktas visiska nesamone. Nera gryno „AS”, nera savo balso, savo pasaukimo. Visas AS ir susideda is kontakto su aplinka. Tevu lukesciai – jaumai tevams, tiketis teigiamos reakcijos.

  9. Renata parašė:

    Nuvaziuokit i negyvenama sala, pagyvenkit metus atsiriboje nuo kitu, gyvendami tik sau. Su laiku tas „sau” susitrauks ir nebebus jokio AS, liks tik tai, ka vadiname gyvunais.

  10. Rasa parašė:

    Nuobodybe….Toki zmogu sutryptu arba geriausiu atveju – niekas net nepastebetu…

  11. pritariu alebelei parašė:

    1 pt. parašė Rudamanskis su Aušrine-Marine: juk kaip tu gali, žmogau, įrodinėti „savo” tiesą ir nesugebi susitaikyti bei priimti kitą požiūrio tašką, kai statistinė dauguma aiškina, jog homoseksualizmas ar kraujomaiša yra modernumo ženklas, abortas nėra žmogžudystė, o šeima jau seniai atgyvenusi… Priimk tai ir tau bus geriau.
    3 pt. parašė apsukrūs politikai drauge su verslininkais: jei tavo atlyginimas mažas, o mokesčiai dideli, jei nesugebi išlaikyti šeimos dirbdamas daugiau nei 50 val. per savaitę, jei jei už didelius pinigus negavai kokybiško išsimokslinimo ar gydymo, jei iškasęs lobį nuneši jį į muziejų, o ne į KPD ir už tai sulauki baudžiamosios bylos su kratomis… tai, žmogeli, dėl to kaltas esi tik tu, bet ne šūdvalstybė, kurioje tau buvo lemta gimti. Ir nedrįsk emigruoti!
    6 pt. parašė kolegos bendradarbiai: tu turi būti nuolankus ir su viskuo sutikti; jei tavo bendradarbiai šneka tik apie alkoholį ir kvaišalus (pirmoje savaitės pusėje – kaip jie gerai baliavojo, antroje – kaip jie gerai savaitgalį baliavos), jei neša į darbovietę parduoti užsienyje vogtus daiktus, – tu negali jų už tai kritikuoti, nes taip sugadinsi tradicinius lietuviškus santykius… Taigi, tylėk, o dar geriau pritark.
    8 ir 11 tai tas pat, kas ir 1 – Nustokite priešintis permainoms ir išsivaduokite nuo baimių: gerti ir kitaip svaigintis, valgyti kontraceptikus, gulti su bele kuo į lovą, eiti į kairę, daryti abortus, daugkartinai skirtis ir vėl tuoktis, imti paskolas, be saiko vartoti, ir galiausiai sau pasidaryti eutanaziją… Bo permainos yra gerai.
    13 punktą gerai iliustravo alebele. Valgykime ir gerkime, ir viską konsumuokime, nes rytoj mirsime…

  12. alabelei parašė:

    Jūsų „teisingą” supratimą griauna jau vien miglotas supratimas kas yra alkoholis. O jis yra vienoks ar kitoks bėgimas nuo savęs. Tad drįsčiau teigti, kad joks sąmoningas žmogus nepils į save nuodų ir juo labiau nebėgs nuo realybės… Toliau nebesiplėsiu, bet būtų galima suabejoti ir visais kitais jūsų postringavimais. Nuoširdžiai siūlau toliau gilintis į psichologija…. iki

  13. R parašė:

    Manau ,-ivykde 12-punktu 13-nereikalingas
    abstrakciu dalyku aplamai keisti neimanoma

  14. Nord parašė:

    Oj geras :)) nors reiketu verkti bet gerokai pralinksmino ir prisipazinsiu, kai kuriuose punktuose atvere akis :))) pagarba

  15. Nord parašė:

    P.s. buvo skirta „pritariu alebelei” komentatoriui

  16. alabelei parašė:

    Manau per daug tiesmukai supratot 13 punkto prasmę. Mano teta vis užsimena, ach jei jaunystėje būčiau nepalausiusi tėvų ir įstojusi ten, kur norėjau, gal būčiau kažko pasiekusi, na bent jau dirbusi mėgstamą darbą. Bet ji neatsilaikė prieš tėvus, nes jie norėjo „garbingesnės” profesijos dukrai. O vėliau gavo paskyrimą, sukūrė šeimą, ir visos svajonės nukeliavo užmarštin. Ir aš pati mečiau prestižinę profesiją, manęs iki šiol daug kas pasipasakojus nesupranta, bet užtat aš esu laiminga, ir ne dirbu, o užsiimu hobiu, už kurį gaunu pinigus.:)viena yra patenkinti būtiniausius poreikius, skirtus išgyventi tau ir tavo šeimai, ir visai kas kita įsiklausyti į save ir suprasti, koks yra tavo pašaukimas, kas tau miela gyvenime. Čia padėtų Maslow poreikių piramidė: nepatenkinus gyvvybiškai būtinų, negali net būti kalbos apie savirealizaciją.

  17. ka parašė:

    Pagalvokit, ar jūs būdami vaikai, galvojote apie tokį dalyką, kaip psichologija, ar bandėte skaityti tokius straipsnius, kurie patartų, kaip gyventi yra lengviau, ar skaitėte kažkur, jog reikia neklausyti tėvų, senelių ir aplinkinių? Mano manymu, šis straipsnis, o ypač jo 13-as punktas, skirtas būtent ne vaikams, kurie skaito pasakas ir yra priklausomi nuo tėvų, o būtent tiems, kurie patys yra atsakingi už save, kurie žino, kad nereikia plaukti pasroviui ir po truputi lipdyti savąjį AŠ. Aš esu 22 metų studentė, jauna, nepatyrus, įvairių gyvenimo vėjų blaškoma, bet suprantanti, kad jau iškopiau iš to amžiaus, kada tėvai buvo vienintelis gyvenimo ramstis, kurių turėjau klausyti, nes pati dar nebuvau atsakinga už save ir savo ateitį (kas daugiau privers mokytis, jei ne tėvai, disciplinos reikia visiems). Dabar noriu pati kurti SAVO gyvenimą ir tikrai nenorėčiau, kad tėvai bei aplinkiniai kontroliuotų mane, kad viskas vyktų taip, kaip jie nori. Aš kuriu savo gyvenimą, kurį aš ir nugyvensiu, o ne tėvai ir tuo labiau ne aplinkiniai žmonės. Kaip sakoma, kaip pasiklosi, taip išsimiegosi ;). O jei klosies gyvenimą pagal kitų norus, tai tada pasireikš tie pirmieji punktai, sėdėsit visą gyvenimą prie lango su penkiom katėm ir aptarinėsit kitų gyvenimus, neturėdami savojo :D

  18. Agnė parašė:

    Visai geri patarimai ,priverčia net sustoti gerai perskaityti pakratyti,mintis atsirinkti kas yra svarbu.

  19. Rasa parašė:

    viskas taip bet ir viskas reliatyvu ir turi buti subalansuota su alinkiniu tais paciais punktais ir tarp paciupunktu. Nukrypima si kuria viena puse dduos daugiau zalos negu naudos ir laimes. Nera reikalo branginti, santykius susitaikant su kitokiu poziuriu, jeigu tie santykiai lauzo tavo asmenybe ir skaudina, yra neusderinamas. T.y tai tiesiogiai priestarautu punktui 13. ir t.t.

  20. Pajudėk su Dao parašė:

    Įdomūs komentarai. Aš priimu tuos 13 punktų kaip marškinėlius, kaip rūbą kurį gali pasimatuoti. Rūbą matuojiesi čia ir dabar. Tokiam kūnui, kokį pats turi. Ir čia imi 13 punktų ir matuojiesi, kas tau aktualu. O su teorijomis, išvedžiojimais ir išimtimis galima ilgai pilstyti iš tuščio į kiaurą. Taigi, arba žmogus yra praktiškas ir pasiima kas jam aktualu, arba labai protingas teoretikas ir pradeda aiškinti kodėl netinka drambliui tai, ką vilki bezdžionė. O kitas tuoj gali pridurti, kad bezdžionių irgi yra visokių rušių ir dydžių, su charakteriu ir be ir tt….

  21. V parašė:

    Kažkoks įvairiausių tezių kratinys.Atjunk smegenis,niekuo nesirūpink,nieko neatsimink, nejausk,nevertink .Nedrįsk galvoti,nes tai pakenks tavo gyvenimo kokybei,žodžiu,įsivesk el.prietaisą į galvą su ribojimais.

  22. Vija parašė:

    Norėčiau pamatyti žmogų, kuris atsisakė visų 13 punktų. Unbelievable!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.