13 sėkmingo meilės romano darbe taisyklių
0 (0)

darbe

„CareerBuilder“ atliktas tyrimas atskleidė, kad beveik 40 proc. darbuotojų pripažįsta turėję romantinių ryšių su kolega, o beveik trečdalis tokių romanų virsta santuokomis. Taigi jums spręsti, ar esate pasirengę tarnybinių romanų gerosioms ir blogosioms pasekmėms. Jei vis dėlto nuspręsite rizikuoti, štai kelios taisyklės, kurių būtina paisyti tam, kad išvengtumėte blogiausio scenarijaus, rašo „Business Insider”.

Leidinio „Independent“ autorė Jacquelyn Smith remiasi savo patirtimi. Jai yra tekę susitikinėti su kolega. „Kadaise susitikinėjau su bendradarbiu. Trumpa priešistorė. Mes nesusitikome darbe – susitikinėjome beveik ketverius metus prieš pradėdami dirbti kartu. Be to, darbas kartu nebuvo planuotas – žodžiu, ilga istorija. Taigi darbe niekas nežinojo, kad esame pora. Niekas nežinojo? Ar nebuvo sunku slėpti? Ar taip galima elgtis? Štai tokių klausimų dažniausiai sulaukdavau, kai papasakodavau kam nors apie savo tarnybiniu tapusį romaną.

Mano atsakymas į visus šiuos klausimus buvo toks: „Ne, nes laikėmės taisyklių“. Tiesa ta, kad tarnybiniai romanai itin nerekomenduojami dėl daugybės keblumų. Vis dėlto romanai darbe nutinka nuolat, o tada galimi trys scenarijai: santykiai nutrūksta ir iškyla pavojus jūsų reputacijai ir karjerai, santykiai nutrūksta, tačiau esate pakankamai brandūs ir geranoriški, todėl neleidžiate pasibaigusiam ryšiui neigiamai veikti darbą, arba romanas gali virsti rimtais santykiais“, – pasakoja J. Smith.

1. Neskubėkite

Mano situacija buvo išskirtinė, nes buvome pora dar prieš pradėdami dirbti kartu, tačiau tokių atvejų mažuma. Knygos apie elgesį ir santykius darbe autorė Lynn Taylor rekomenduoja iš pradžių kurį laiką palaikyti draugiškus santykius darbe ir už jo ribų. Kartais žmonių elgesys darbe skiriasi nuo elgesio asmeniniame gyvenime. Taigi prieš rizikuodami pakenkti savo reputacijai darbe išsiaiškinkite, ar su šiuo žmogumi norėtumėte kartu leisti savaitgalius.

2. Susipažinkite su taisyklėmis darbe

Pavartykite įmonės vidaus taisykles, išsiaiškinkite, ar jose nėra minimi santykiai darbe. Net jei oficialiuose dokumentuose apie tai nerašoma, vis dėlto verta pasidomėti, kaip vadovai vertina tarnybinius romanus. Jei jie dažnai nutinka, tada nieko baisaus. Jei ne, galbūt vertėtų elgtis apdairiau.

3. Nedaugžodžiaukite

Nėra jokio poreikio siųsti bendro elektroninio laiško su „naujienomis“ apie tarp jūsų ir kolegos užsimezgusius santykius. Daliai kolegų tai paprasčiausiai nerūpi, kiti šitokiais ryšiais bjaurėsis ir vertins kaip netinkamus, dar kiti pavydės. „Būkite diskretiški dėl naujienų“, – pataria L. Taylor. Kai tik pajusite, kad užsimezgę santykiai gali turėti ateitį, pasikalbėkite su partneriu ir kartu nuspręskite, kaip ir kada norite atskleisti savo santykius kolegoms. Jei paskalų malūnas jau gerokai įsisukęs, turbūt laikas tinkamas. Jei atrodo, kad niekas nė nepastebi, nėra jokios priežasties dalintis naujienomis.

4. Laikykitės išvien

Kartu su partneriu sutarkite dėl esminių taisyklių ir plano, ką darysite, kad nenukentėtų profesiniai dalykai „Koks bus jūsų atsarginis planas, jei spaudimas bus itin didelis iš vadovo pusės, ar paskalos pasieks pavojingą lygmenį?“ – rekomenduoja L. Taylor.

5. Nepraraskite profesionalumo

„Galbūt stengsitės gerinti situaciją rodydami perdėtą profesionalumą, dirbtinai laikysitės distancijos vienas nuo kito, o tai gali kelti keistą įtampą,“ – tikina L. Taylor. „Geriau persistengti nei nuolat bandyti etiketo darbovietėje ribas, tikintis geriausio“, – patikino specialistė.

6. Elkitės supratingai ir pagarbiai su kitais

Darbe dėmesį telkite į darbą, ypač jei norite išvengti paskalų. „Niekas nenori klausytis, kaip stipriai esate įsimylėję vienas kitą, kur praleidote praėjusį savaitgalį ar kaip aršiai ginčijotės šįryt automobilyje, pasakokite šias šmaikščias istorijas šeimai ar draugams, tačiau ne darbe“, – paaiškino ji. Kalbos apie santykius gali kitus gluminti, kolegos gali jaustis nepatogiai, taigi nedarykite to.

7. Nekelkite darbe meilių ginčų

Vėl gi nepamirškite, kad niekas nenori ir neturi žinoti apie tai, kas vyksta jūsų asmeniniame gyvenime. „Šiais laikais biurų erdvės atviros, aplink daugybė technikos, taigi sudėtinga sutelkti dėmesį, spaudžia terminai ir vadovai“, – šių dienų iššūkius darbe vardijo L. Taylor. „Pridėkite prie viso to du įsimylėjėlius, aršiai besiginčijančius dėl to, kam plaukti indus“, – tikino ji. Be to, visiškai neprofesionalu skųstis dėl asmeninių santykių darbe, nepriklausomai nuo to, ar susitikinėjate su kolega, ar ne.

8. Asmeniniai nesutarimai ir darbas

Tai, kas vyksta namuose, asmeniniame gyvenime, nepriklausomai nuo to, su kuo susitikinėjate, beveik visada turi įtakos jūsų elgesiui darbe – tai akivaizdu. Vis dėlto dėkite visas įmanomas pastangas tam, kad nesutarimai su partneriu nepaveiktų jūsų sprendimų darbe ir elgesio su kolegomis.

9. Būkite etiški

Lygiai taip pat, kaip neturėtumėte leisti nesutarimams su partneriu paveikti jūsų sprendimų ar elgesio su kitais kolegomis, negalite sau leisti, kad žavėjimasis kolega darytų įtaką jūsų priimamiems sprendimams. Nesąžininga ir neetiška partnerio darbui teikti daugiau dėmesio ir daryti sprendimus, palankius šiam asmeniui. Taigi stenkitės užkirsti kelią tokiam elgesiui anksčiau, nei atsiranda problemos.

10. Išlikite dėmesingi savo darbui

„Darykite viską taip, lyg nesusitikinėjate su šiuo asmeniu“, – rekomenduoja L. Taylor. Nereikėtų ilgai su susižavėjimo objektu kalbėtis, dvi valandas pietauti, nerekomenduojama susirašinėti su partneriu tuo metu, kai turėtumėte dirbti ar ruoštis susitikimams.

11. Nepamirškite potencialių teisinių grėsmių

„Dažnai darbuotojai raginami pranešti apie seksualinio priekabiavimo atvejus ir tuos atvejus, kai daromas neigiamas poveikis atmosferai darbe“, – tikina L. Taylor. „Kadangi darbuotojų jautrumas gali skirtis ir yra subjektyvus, visada egzistuoja rizika sulaukti kaltinimų; pakanka vos vieno nusiskundimo vadovams dėl išskirtinio elgesio su vienu iš darbuotojų ar meilių viešai sakomų žodžių ir jau galite patekti į bėdą“, – sakė specialistė.

12. Flirtuokite telefonu ir elektroniniu paštu atsargiai

„Būkite atsargūs vienas kitam siųsdami žinutes ir elektroninius laiškus ne vien todėl, kad nieko apie tai nenutuokiantis kolega iš pardavimų skyriaus nukristų nuo kėdės, kai per klaidą gautų ne jam skirtą žinutę; nepamirškite, kad tokio turinio žinutės ar laiškai gali tapti seksualinio priekabiavimo įrodymu“, – teigė L. Taylor.

13. Numatykite, kaip elgsitės, jei paslaptis bus atskleista

Kai santykiai tampa rimtesni, vienam iš partnerių rekomenduojama pagalvoti apie galimybę keisti darbovietę, nes santykiams rimtėjant didėja rizika, kad asmeninis gyvenimas turės įtakos darbui. „Štai kodėl didelė dalis bendrovių turi paruošusios taisykles dėl nepotizmo, kurios taikomos sutuoktiniams ir artimiesiems“, – tikino L. Taylor. Apie tai verta pagalvoti tiek ankstyvoje santykių stadijoje, tiek ir vėliau. „Savaime suprantama, jei meilė užklumpa darbovietėje, nemėginkite su ja kovoti, tik žinokite galimus pavojus“, – rekomendavo ji. Derėtų nepamiršti, kad tokio pobūdžio sprendimai daro poveikį jums patiems, jūsų partneriui ir jųdviejų karjerai. „Jei elgiatės drąsiai, darykite tai plačiai atmerktomis akimis“, – patarė L. Taylor. L. Taylor kartu su vyru dirbo vienerius metus, o vėliau jos sutuoktinis pakeitė darbo vietą.

Parengė: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.