14 punktų kaip motyvuoti save darbe
0 (0)

amzina-motyvacija-darbe

Visi žinome tą jausmą, kai tiesiog nusvyra rankos. Tokių situacijų pasitaiko visur: asmeniniame gyvenime, profesinėje veikloje ar tiesiog visiškai netikėtose erdvėse su visai nesusijusiais su jumis žmonėmis. Asmeninę dalį nagrinėti paliksime kitiems specialistams, o pakalbėsime apie profesinę. Tad kaip išlikti motyvuotu darbuotoju ar vadovu?

Yra trys dažniausiai identifikuojamos žemos motyvacijos priežastys: pasitikėjimo, koncentracijos ir tikslingumo trūkumas. Tačiau jas galime išskirstyti į daug mažesnių punktų, su kuriais susipažinę tikrai lengviau pakelsite sau ūpą.

1. Dėl ko tai darote ir kur judate?

Pirmiausia reikia suprasti kuria linkme judate. Kadangi motyvaciją galima skirti į „motyvaciją link“ ir „motyvaciją nuo“, jums reikėtų išsigryninti ar dirbdami bandote nuo kažko pabėgti (gyvenimo nuo atlyginimo iki atlyginimo; prasto rajono; vidutinybės jausmo) ar visgi kažką pasiekti (gyvenimą, kuomet nereikia skaičiuoti pinigų, vadovo poziciją tarptautinėje kompanijoje, jachtą Karibų jūroje). Pirmoji veda link pozityvių veiksmų, o antroji – tai tarsi bandymas išvengti bausmės. Jei sugebate sau pasakyti, kas jus motyvuoja tiek nuo, tiek į, puiku! Užsirašykite visas mintis ir jei vieną dieną nebemotyvuos nauja ir prabangi jachta, galbūt suveiks didelė komanda, kurią subursite darbe.

2. Turėkite tikslą ir įvertinkite naudą

Tai ne tik didieji tikslai kur ar nuo ko einate, bet ir mažesni kiekvienam jūsų žingsniui. Jei darbe lauke 40 skambučių nepatenkintiems klientams, turite žinoti koks jūsų tikslas ir kokią naudą gausite jūs. Tikslas, žinoma, gali būti elementarus – padaryti bjauriausią darbą ryte ir tada prisėsti prie malonesnių. Tačiau galbūt sugebėsite grąžinti bent kelis nepatenkintus klientus, kurie buvo pasižadėję sau daugiau niekada nieko iš jūsų nebepirkti. Galbūt būsite pastebėtas vyresniųjų, kaip sugebantis padaryti darbą, kurio niekas nenori ar gal net nesigeba tinkamai padaryti.

3. Žinokite, kas trukdo pasiekti tikslus ir sėkmę

Motyvacijai labai svarbu sėkmė. Jos nepasieksite, jei nuolat atsiras trukdžių, kurių niekaip negalėsite įvardinti nei sau, nei savo vadovams. Nesėkmės atveju prisėskite, įvertinkite ir keiskite. Tada motyvuos ne tik rezultatas, bet ir įvertinimas, kad sugebate analizuoti ir priimti tinkamus sprendimus.

4. Duokite sau pažadą ir už tai atsidėkokite

Ar atkreipiate dėmesį, kaip skirtingai žiūrime į pažadus kitiems ir pažadus sau? Pirmuoju atveju tikrai stengiamės atlikti viską laiku ir kokybiškai, o sau duotus pažadus dažnai pamirštame. Negi tikrai esate to verti? Beje, išpildžius pažadą kitiems sulaukiame padėkos, o save retai kada apdovanojame geru žodžiu ar dovanėle. Tad kitą kartą, kai atliksite ką nors svarbaus, stabtelėkite ir pasakykite sau, kad esate šaunuolis. Na, arba bent nusipirkite skanų šokoladą arba pasidarykite 10 minučių ilgesnę pertrauką.

5. (Ne)lyginkite save su kitais

Kiekvieną kartą, užuot verkšlenę, kaip kitiems sekasi geriau nei jums ar kaip jūs esate prastesni, geriau grįžkite į ankščiau minėtą punktą ir susirašykite veiksmus kaip pasiekti tai, kas kituose jus žavi. Kai pamatysite, kiek žingsnių jus skiria, visai tai atrodys gerokai realistiškiau ir tai, savo ruožtu, jus labiau motyvuos. Kitu atveju, įsivertinkite ar su lyginamu žmogumi tikrai esate tos pačios srities atstovas. Galbūt jūs net nesate tinkami palyginimui.

6. Vertinkite savo laiką

Planuokite savo darbus ir laiką. Tai, kad niekur nesuspėjate gali būti ne didelio darbo krūvio, o jūsų problema. Nebedirbdami viršvalandžių galėsite daugiau laiko skirti pomėgiams ir mažiau pykti ant darbdavio. Mažiau blogų emocijų – geresnė savijauta ir didesnis noras ryte keltis į darbą.

7. Ilsėkitės

Taip taip taip! Paprastas ir elementarus poilsis yra vienas iš didžiausių, nors ir netiesioginių motyvacijos komponentų. Jei neišsimiegosite ar būsite kitaip stipriai fiziškai ar protiškai nuvargę, viskas eisis gerokai sunkiau, truks ilgiau ir pasitaikys daugiau klaidų. Beje, toks miego trūkumas ir patiriamas stresas – peilis jūsų sveikatai.

8. Turėkite pomėgių

Jei neturėsite veiklos, kuri priverstų pamiršti viską pasaulyje, darbe tikriausiai irgi seksis sunkiai. Mintys vis sugrįš prie planų ar spaudžiančių terminų. Eikite pabėgioti, paplaukioti, pažiūrėti gerą spektaklį ar koncertą, pagroti pianinu ar pasijuokti su draugais! Beje, kompiuteris nėra geriausias būdas ilsėtis. Tad, jei skaitant šį straipsnį už lango geras oras, pabaikite ir eikite pasivaikščioti!

9. Neatidėliokite nemalonių darbų

Kodėl to nereikėtų daryti? Nes užuot kankinęsi mintimis apie tuos darbus vos 1 dieną ar valandą, pratęsiate terminą iki dviejų, trijų dienų ar savaitės.

10. Konsultuokitės, bendraukite, dalinkitės!

Kalbėkite su kolegomis, draugais ar bendraminčiais. Kai kurios problemos, kurioms jums gali atrodyti labai didelės ir neįveikiamos, žmogui iš šono gali pasirodyti lengvai išsprendžiamos. Taip ne tik išeisite iš keblios situacijos, bet ir žinosite sprendimo būdą ateičiai.

11. Domėkitės savo įmonės veikla ir siūlykite savo idėjas!

Jei gerai žinosite ką veikia ir daro jūsų įmonė, niekada neapsiriksite. Tai padės tiek teisingai atlikti paskirtas užduotis, tiek siūlyti savo idėjas veiklos plėtrai, optimizavimui, reklamai, darbuotojų klimato kūrimui ir daugeliui kitų sričių. Galų gale turėdami tokių žinių gerokai kokybiškai atstovausite savo darbdavį, o tai neliks nepastebėta. Ko pasėkoje, gavę pagyrimų ar paaukštinimą, tikrai jausitės įvertinti ir kartu motyvuoti;

12. Valgykite mažais kąsniais

Kiekvieną didelį darbą ar tikslą padalinkite į mažesnius etapus, kuriuos perėję pasieksite tai, ką planavote. Valgydami dideliais kąsniais praleisite mažas pergales ir pasiekimus, kurie padės išlikti motyvuotais.

13. Džiaukitės!

Jei tai, ką darote, neteikia jums jokio džiaugsmo, kam ir dėl ko tai darote? Jei nesugebate atsakyti į šį klausimą, gal pats laikas keisti darbą?

14. Būtinai paskaitykite šį punktą!

Jei paklausėte šio mūsų patarimo, tikriausiai buvote atidūs skaitytojai. Tikėtina, kad dalis jūsų tiesiog išjungs straipsnį ir pamirš, kad jį skaitė. Tačiau įgyvendinkite bent porą punktų iš šio netrumpo sąrašo ir pamatysite, kad rezultatai ir motyvacija tikrai pasikeis.

Na ir pabaigai. Yra posakis, kad nėra blogų situacijų, yra tik blogas požiūris į jas. Pasistenkite požiūrį turėti tik gerą ir tik su šiek tiek optimizmo!

Šaltinis: firsty.lt
Darbo skelbimai jaunimui!

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.