15 patarimų, kaip nešvaistyti laiko darbe
0 (0)

Iliustracija: Free-Photos / Pixabay

1. Stenkitės pajusti pasitenkinimą kiekviena savo gyvenimo (taip pat ir nuo 8.00 iki 17.00) minute. MĖGAUKITĖS viskuo, ką darote. Prieš imdamiesi bet kokio naujo darbo ar veiklos, įžvelkite tai, kas jus ten žavi. Šitaip veikdami netrukus pajusite, kad laikas, kurį skyrėte užduočiai atlikti, – ne sugaištas ir ne prarastas laikas, o atvirkščiai – prasmingas ir malonus.

2. Neeikvokite laiko SAVIGRAUŽAI dėl savo nesėkmių. Juk nemanote, kad kaltinti save dėl to, ko nepadarėte, nors galėjote padaryti – pats geriausias būdas leisti laiką… Jei manote, kad negalite pamiršti savo klaidų, surašykite jas ant popieriaus lapo ir saugokite svarbių dokumentų stalčiuje. Šitaip sutaupysite ne tik laiko, bet ir erdvės kitoms mintims.

3. Lavinkite SAVISTABĄ – sugebėjimą analizuoti savo įpročius. Tik tuomet galėsite atsikratyti tų, kurie jums yra nenaudingi arba jau nebenaudingi. Pvz., gal turite įprotį dar kartą apskaičiuoti skaičiuotuvu tai, ką suskaičiavo kompiuteris… Jei neįmanoma atsisakyti daug laiko suėdančių įpročių, visuomet galite juos patobulinti. Tarkim, jei daug keliaujate, visada turėkite kišenėje keletą nedidelių kortelių, kad galėtumėte bet kada užsirašyti savo pastabas ar kilusias mintis. Juk esate pastebėję, kad dažnai geriausios mintys ateina pačiu netikėčiausiu metu…

4. Ar mėgstate viršvalandžius? Ne? Tuomet DARBE – DIRBKITE… Daugelis pasiliekančių dirbti po darbo valandų, jei tik jie tam neturi kitų priežasčių (pvz., bando asmenines problemas „užkasti“ po darbiniais rūpesčiais), paprasčiausiai nedirba darbui skirtomis valandomis. Ką jie tada veikia? Užsiimkite savistaba ir paskaičiuokite, kiek realiai laiko darbui jūs skiriate darbe.

5. Paanalizuokite savo skaitymo ir darbo su informacija įpročius. Ne visa informacija, plūstanti į mus, yra reikalinga ir naudinga, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kartais gal pakanka perskaityti TIK ANTRAŠTES.

6. Planuodami darbus rūšiuokite juos PAGAL SVARBĄ ir pasitikėkite savo sugebėjimu tai daryti. Nuolat sau priminkite, kad laiko visada turite, tik jūs jo kam nors skiriate arba neskiriate.

7. Iš anksto rezervuokite laiko PAPILDOMIEMS ir NENUMATYTIEMS darbams. Atsitiktinumų šiaip sau nebūna… Tikriausiai prisimenate patarlę: kur trumpa, ten ir trūksta.

8. Skirkite laiko SUSIKAUPTI bei APTARTI. Kiek? Introvertams jo daugiau reikia susikaupti, ekstravertams – aptarti. Gerai žinote, kad pasirengimas atlikti užduotį – svarbus: ir dalykinis (ką ir kaip darysiu), ir psichologinis (nusiteikimas darbui). Jei norite taupyti jo sąskaita, dar kartą perskaitykite 7-ą patarimą.

9. Atsižvelkite į savo individualias savybes. Norėdami racionaliau, tai yra protingiau ir maloniau, išnaudoti turimą laiką, atsižvelkite ir į kitas savo INDIVIDUALIAS savybes: dažniausiai „perlaužti“ savo prigimtį kainuoja daugiau, nei verta.

10. Jei tenka luktelėti, PRIIMKITE tai kaip PADOVANOTĄ LAIKĄ ir skirkite jį atsipalaiduoti, planuoti, apmąstyti…Nepasiduokite iliuzijai, kad esate priversti gaišti laiką ko nors laukdami (viršininko priimamajame, automobilių kamštyje prie šviesoforo, vėluojančio autobuso, „Sodroje“ už inspektoriaus kabineto durų). Gaištate tik patys, savo noru.

11. Jei nusprendėte, kad jums reikia pertraukėlės, ILSĖKITĖS ir leiskite sau atsipalaiduoti, gal net nieko neveikti. Poilsio dienomis stenkitės negalvoti apie darbo reikalus, nebent jei prisipažinsite sau (ir šeimos nariams), kad šiandien bus darbo diena (pusdienis).

12. Kartkartėmis apmąstykite savo gyvenimo (kuris susideda iš „nuo 8.00 iki 17.00“ ir „nuo 17.00 iki 8.00“) TIKSLUS. Pasižymėkite juos. Sakoma: „Jei nežinai, kur nori nueiti, tai nueisi kaip tik nežinia kur.“ Retkarčiais pasitikrinkite, ar judate tinkama linkme. Net ir atlikdami smulkias užduotis nepamirškite savo ilgalaikių tikslų.

13. Susitaikykite su tuo, jog tam tikra jūsų laiko dalis neišvengiamai bus skirta dalykams, kurių jūs negalite kontroliuoti, ir dėl to neišgyvenkite. IŠMINTINGAS skiriasi nuo protingo tuo, kad moka atskirti tai, ką gali pakeisti (ir ima veikti), nuo to, ko negali pakeisti (ir neeikvoja tam jėgų).

14. Išmokite ATIDĖTI, bet NEATIDĖLIOTI. Kartais geriau neversti savęs daryti to, kas nesidaro. „Atidėti“ nuo „atidėlioti“ skiriasi tuo, kad turi aiškias ribas bei terminus, be to, jūs galite įvardyti priežastis, kodėl reikia atidėti, ir netgi paaiškinti motyvus.

15. Įpraskite LAIKU BAIGTI darbus. Tikriausiai pagalvojote, kad tai reiškia „sutilpti į terminus“. Taip, bet ne vien tik tai. Neretai daug sunkiau būna pajusti tą ribą, kai reikia tiesiog nutraukti darbą, nes tolesnis jo „dailinimas“ tėra neracionalus laiko eikvojimas. Perfekcionizmas gali būti ne ką mažiau pavojingas nei aplaidumas…

Jei pastaruoju metu vis pagalvojate, kad taip neturite laiko, jog net nėra kada pavalgyti, ir jei tai jums nepatinka, pasidarykite arbatos ir ją gurkšnodami surašykite ant lapelio, ką prisimenate iš čia perskaitytų 15 patarimų. Įvertinkite, ar tai būdinga jūsų darbo ir gyvenimo stiliui. Vėliau perskaitykite viską dar kartą, atkreipdami dėmesį į tai, ko iškart neprisiminėte. O kiek tuo vadovaujatės? Jei taip bemąstant dar liko arbatos, prirašykite savo sugalvotą 16-ą patarimą. Sėkmės!
.
Psichologė Eglė Masalskienė / manopsichologija.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.