22 faktai apie miegą, kai kurie jus greičiausiai nustebins
0 (0)

miegas-sapnai-moteris

Gerą trečdalį savo gyvenimo praleidžiame miegodami. Apie 18 valandų kūdikystėje, apie 9 valandas paauglystėje ir 7-8 valandas miegame būdami suaugę. Prieš ketvirtį amžiaus mokslininkams buvo žinoma gana nedaug apie mūsų miegą. Žemiau pateikiame, kai kuriuos įdomius faktus, žinomus šiandienos ekspertams.

1. Mes geriau miegame per jaunatį ir prasčiau pilnaties metu, o to priežastys iki šiol nėra visiškai aiškios.

2. Jei atsigulę į lovą užmiegate greičiau nei per 5 min., tai byloja apie tai, jog patiriate miego trūkumą. Norma, kai žmogus užmiega 10-15 min. bėgyje.

3. Jūrinės ūdros miego metu, kad tėkmė jų nenuneštų, laikosi susikibusios už rankų.

4. Stipriausiai nuovargis pajuntamas antrą valandą dienos ir antrą nakties, būtent todėl žmones po pietų traukia į miegą.

5. Sunku keltis pirmadienį? Kaltinkite miego grafiką per savaitgalį pakeitusį jūsų bioritmą.

6. Žmonės yra vienintelė žinoma gyvų būtybių rūšis savo noru atidedanti miego laiką.

7. Stresas, fizinės ar proto ligos, gyvenimo ar miego įpročių kaita, problemos šeimoje, naktinis darbas, dietos ir mankštos pratimai gali tapti susirgimo nemiga priežastimi.

8. Būsena, kai yra išties sunku keltis iš lovos rytais vadinama disanija (dysania arba clinomania), šis sindromas gali byloti apie netinkamą mitybą, depresiją ir kitas problemas.

9. Nemiga (insomnija), tai miego sutrikimas, kurį apibrėžia ne praleistų be miego valandų kiekis, bet kasdien pasireiškiantis mieguistumas, negebėjimas susikaupti, galvos skausmai, dirglumas ir kiti simptomai.

10. Anglų buldogai – vieninteliai šunys kenčiantys nuo miego apnėjos (kvėpavimo sustojimas 10 ir daugiau sekundžių).

11. Ištisinis 16 valandų būdravimas žmones paveikia lygiai taip, kaip ir iki  0,05 % padidėjęs alkoholio kiekis kraujyje.

12. Septynioliktame amžiuje pabusti vidurnaktį atrodė visai normalu. Žmonės miegą dalino į dvi dalis, valandos ar dviejų nakties pertrauką skirdami skaitymui, maldoms, intymiems reikalams ar bendravimui su kitais.

13. Ilgas buvimas be miego panašus į badavimą, mat abiem atvejais mažėja leptino, hormono reguliuojančio sotumo pojūtį, kiekis kraujyje,

14. Autoavarijų skaičius būtų gerokai mažesnis jei žmonės atsisakytų perėjimo į vasaros laiką. Statistika rodo, kad papildoma miego valanda sumažina nelaimingų atsitikimų skaičių.

15. Anglijoje, industrinės revoliucijos pradžioje, besivystančios pramonės miestuose buvo tokia profesija, kaip beldimas rytais į miegančiųjų langus, kviečiant juos į darbą.

16. Miegoti darbo vietoje Japonijoje yra normalu. Įmonės tai traktuoja kaip išsekimo darbo metu pasekmę.

17. Kai kurios automobilių nuomos kompanijos įtraukia į sutartį papildomą sąlygą, kad vairuoti leidžiama tik tada, jei vairuotojas yra miegojęs bent 6 valandas.

18. Nemiga yra dažna sudėtinė gedulo dalis. Tokiu atveju įvairios miegą gerinančios priemonės yra išties rekomenduotinos.

19. Reguliari mankšta gerina miegą. Spontaniški ar prieš pat užmingant daromi pratimai gali turėti neigiamą poveikį.

20. Šiandien apie 75 % žmonių mato spalvotus sapnus. Iki atsirandant spalvotai televizijai juos matė tik apie 15 %.

21. Banginiai ir delfinai snaudžia plaukdami. Vienas jų smegenų pusrutulis visada būdrauja.

22. Viena didžiausių šių dienų nemigos priežasčių –  visą parą prieinamas internetas.

Šaltinis: clevelandclinic.org

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.