35 efektyvūs būdai jūsų kūrybiškumui didinti
0 (0)

kurybiskumas

Visi puikiai žinome, kad kūrybiškumas pakelia ne tik nuotaiką, bet ir pagerina bendrą savijautą. Tikriausiai iškart pagalvojote apie rašymą ar tapymą? Ekspertai sako, jog kūrybinė veikla gali būti bet kas! Pavyzdžiui, naujo patiekalo gaminimas ar minčių reiškimas per konferenciją. Greatist.com siūlo jums įdomius ir originalius būdus, kaip pasisemti įkvėpimo.

Skirkite šiems veiksmams apie 10 minučių:

1. Paklausykite muzikos. Improvizacinė džiazo ar roko muzika stimuliuoja smegenų dalį, kuri atsakinga už emocijas ir kūrybiškumą. Klasikinė muzika – turi dvigubą poveikį. Pavyzdžiui, jei klausysitės Mozarto, pastebėsite, kaip pagerėja ne tik jūsų produktyvumas, bet ir gebėjimas apdoroti informaciją.

2. Rašykite ranka. „The Creativity Cure“ knygos autoriai gydytojai Carrie ir Altonas Barronai pataria mažiau naudotis Word’o programa ir geriau rašyti šratinuku ar parkeriu. Juk toks rašymo procesas yra daug malonesnis, ar ne? Be to, tai puikus būdas suaktyvinti smegenis.

3. Medituokite. Išgyvenate stresą ir esate pavargę nuo rutinos? Išbandykite meditaciją. Šis užsiėmimas padės pabudinti smegenis, ir naujos idėjos ateis tikrai daug greičiau.

4. Išklausykite kito žmogaus nuomonę. Nebijokite paprašyti kieno nors pagalbos. Galbūt draugas jums mestels kokią nors originalią idėją, apie kurią patys net nepagalvojote? Juk kuo daugiau naujų idėjų, tuo daugiau bus peno apmąstymams.

5. Pažaiskite asociacijų žaidimą. Atsiverskite žodyną, beskite pirštu į bet kurį pasitaikiusį žodį ir surašykite visas asociacijas, kurios tik šaus į galvą. Toks brainstorming‘as – naujų idėjų ir minčių audra – tikrai bus puiki paskata jūsų kūrybiškumui.

6. Galvokite apie praeitį ar ateitį. Tyrimas atskleidė, jog kai svarstome apie tai, kas įvyko tolimoje praeityje ar dar tik bus ateityje, tobuliname problemų sprendimo įgūdžius. Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kaip sutiksite 2022-uosius metus, ar nupieškite save sėdintį kavinėje Paryžiuje. Smagu tiesa?

7. Pasvajokite. Įdomios idėjos dažnai pasirodo ne tada, kai darbus rašome paskutinę naktį, bet tada, kai galime leisti savo mintims nuklysti, pasvajoti apie įvairius dalykus. Taigi, nesijaudinkite, jei kartais prigaunate save klajojantį po fantazijų pasaulį.

8. Ieškokite mėlynos ir žalios spalvų. Tyrėjai sako, jog dažniausiai mėlyną spalvą siejame su vandeniu, dangumi ir atvirumu, o žalią – su augimu. Pritrūkote idėjų? Pažvelkite pro langą į žaliuojančius medžius ar mėlyną dangų.

9. Išbandykite sąmonės srauto techniką. Skirkite tam 10 minučių, atsisėskite ir rašykite viską, kas tik tuo metu ateina į galvą. Atidėkite užrašus kuriam laikui ir paskui peržiūrėkite juos. Gal tikrai užrašėte kokių nors originalių idėjų, kurios tikrai vertos dėmesio?

10. Gestikuliuokite rankomis. Vienas tyrimas atskleidė, jog jei ką nors aiškindami naudosite abi rankas, suaktyvinsite smegenis ir atrasite tikrai ne vieną įdomią idėją ar sprendimo būdą. Norite pagerinti kūrybiškumą? Daugiau gestikuliuosite kairiąja ranka. Neįtikėtina, tačiau kairiarankiai yra daug kūrybiškesni žmonės. Tik atsargiai – nesimosuokite per plačiai.

11. Pasėdėkite atviroje erdvėje. Viename tyrime dalyvavę žmonės sėdėjo atviresnėje ir didesnėje patalpoje, todėl buvo daug kūrybiškesni. Pavyzdžiui, jei dirbate mažame kabinete, išeikite į koridorių, kur būtų daugiau vietos, pasivaikščiokite kelias minutes. Gal gims kokia nors geniali mintis?

12. Prigulkite. Tyrimais buvo išsiaiškinta, jog gulėdami žmonės geriau sprendė logines užduotis ir anagramas negu atsisėdę. Galbūt to nepavyks padaryti susitikimo ar konferencijos metu, tačiau pabandykite parašyti minčių lietų būtent horizantalioje pozicijoje.

13. Pasirinkite kokį nors daiktą ir išskaidykite į kelias dalis. Pavyzdžiui, gėlė – kotas, lapai ir žiedlapiai. Tokią metodiką naudojantys žmonės lengviau išsprendžia problemas ir yra daug kūrybiškesni.

14. Juokitės į sveikatą. Teigiamos emocijos tikrai pagerins jūsų kūrybinius sugebėjimus. Juokas suaktyvina smegenų dalis, kurios atsakingos už suvokimą, sprendimų priėmimą ir emocijas. Net jeigu ir nesate itin geros nuotaikos, pasistenkite nusijuokti ir pakelsite ne tik ūpą, bet ir įkvėpimas ateis greičiau.

15. Darykite akių mankštą. Pabandykite pajudinti akis aukštyn žemyn ir į šonus. Tokie judesiai pagerins abiejų smegenų pusrutulių darbą, o tai gali suaktyvinti ir jūsų kūrybiškumą.

Užtruksite iki 30 minučių:

16. Naudokitės rankomis. Visi mūsų pirštai ir plaštakos yra dar vienas saviraiškos būdas ir neverbalinis bendravimas su aplinkiniais. Juk galite sukurti ką nors rankomis! Tokiu būdu suaktyvinsite ir dar vieną savo pojūtį – lytėjimą, o kartu ir kūrybiškumą. Pagaminkite ką nors skanaus, numegzkite šaliką ar išdekoruokite namus.

17. Pabūkite lauke. Prisimenate vaikystę? Nerūpestingus žaidimus ir lakstymą kieme? Galite atgaivinti šį jausmą pabūdami gamtoje. Augalijos žaluma teigiamai veikia jūsų pojūčius, suteikia energijos ir suaktyvina vaizduotę.

18. Pabendraukite. Kai leidžiame laiką su žmonėmis, kuriais pasitikime, kartu gvildename net ir sunkiausias problemas. Tokie pokalbiai skatina galvoti kūrybiškai, nes tik su artimiausiais žmonėmis dalinamės savo aistromis, laimėmis ir nelaimėmis.

19. Sportuokite. Kai esame fiziškai aktyvūs, atsipalaiduoja tiek kūnas, tiek siela. Todėl tampa daug lengviau priimti sprendimus ir sugalvoti naujų idėjų. Neseniai atliktas tyrimas parodė, jog tie žmonės, kurie reguliariai sportavo, kūrybines užduotis atliko daug geriau nei tie, kurie buvo pasyvesni.

20. Išbandykite ką nors naujo. Įpročiai yra tapę rutina, todėl nėra vietos naujoms idėjoms. Jei ieškosite naujų pomėgių ir kitokios veiklos, tikėtina, jog gims naujų minčių ir jausitės produktyvesni. Pavyzdžiui, pagaminkite tai, ko dar nesate gaminę ar keliaukite į darbą kitu maršrutu nei įprastai.

21. Praktikuokite jogą. Tam tikros pozos, pavyzdžiui, vaiko ar balandžio pozos pabudina kūrybiškumą ir vaizduotę. Be to, tempimo pratimai pagerina raumenų tonusą.

22. Žaiskite video žaidimus. Įtraukiantys ir aktyvūs žaidimai ne tik pagerina nuotaiką, bet ir suaktyvina smegenis, bus lengviau spręsti problemas ne tik virtualiame, bet ir realiame gyvenime.

23. Išsimiegokite. Jei nerandate kokios nors problemos sprendimo, tuomet eikite į lovą. Juk rytas už vakarą protingesnis, taip? Miegas teigiamai veikia atmintį, todėl atsikėlę į vakarykštes situacijas galbūt reaguosite visai kitaip. Mažiausia, ką galite padaryti, – trumpai nusnausti. Tokiu būdu suaktyvinsite dešinįjį smegenų pusrutulį ir kartu kūrybiškumą.

Šiuos dalykus vertėtų daryti nuolat:

24. Neieškokite tobulybės. Nieko baisaus, jei jūsų piešinys ir nekaba ant galerijos sienos. Jei per daug iš savęs reikalausite, galiausiai nepadarysite nieko. Dauguma žmonių mano, kad jie nėra kūrybiški, tačiau tai netiesa. Visi turi vienokią ar kitokią vaizduotę. Tiesiog stenkitės daryti tai, ką sugebate geriausiai.

25. Keliaukite. Vienas tyrimas atskleidė, jog studentai, kurie mokėsi užsienyje, buvo kūrybiškesni nei tie, kurie buvo sėslesni. Psichologai teigia, jog kelionių metu mes susipažįstame ne tik su naujomis kultūromis, bet ir ieškome kelio į save ir plečiame pasaulėžiūrą.

26. Užrašykite savo problemas. Nešiokitės užrašų knygelę kasdien ir užrašinėkite visus dalykus, kurie jus erzina. Galbūt geriau žinodami savo problemas sugebėsite rasti ir būdus, kaip jas išspręsti. O gal suvoksite, kad dėl kai kurių dalykų išvis neverta nervintis.

27. Žaiskite darbe. Ieškokite tokio darbo, kur vietoje kavos pertraukėlių organizuojami grupiniai žaidimai. Tokia veikla sumažins stresą, suaktyvins jūsų smegenis, o prie darbo grįšite geriau nusiteikę ir būsite produktyvesni.

28. Surinkite įkvėpimo dėžutę. Viskas, kas jus įkvepia, – nuotraukos, žymių žmonių mintys ir panašios smulkmenos, – turėtų būti vienoje vietoje. Kai tik pritrūksite idėjų, atsidarykite ją ir prikelkite savo fantaziją.

29. Susikurkite kūrybišką aplinką. Susikurkite kūrybos kampelį, kuriame rašysite, piešite ir užsiimsite saviraiška. Visos priemonės, kurios jums reikalingos kūrybiniam įkvėpimui, turėtų būti vienoje vietoje. Tokiu būdu sukursite teigiamą atmosferą ir nepritrūksite idėjų.

30. Dirbkite tada, kai esate pavargę. Kartais kokybiškas miegas gali padėti sugalvoti ką nors naujo, tačiau tą patį galite daryti ir dirbdami jums neproduktyviausiu dienos metu, nes smegenys mažiau filtruoja mintis. Galbūt dėl to kai kurie rašytojai parašo geriausius kūrinius brėkštant aušrai ar labai anksti ryte. Taigi, jei esate vyturys, pabandykite dirbti naktį, o jei pelėda – ryte.

31. Prisėskite kavinėje. Vienas tyrimas atskleidė, jog žmonės kūrybiškiausi buvo tada, kai triukšmingumo lygis buvo vidutinis, pavyzdžiui, nedidelėje jaukioje kavinėje. Garsai, esantys aplink mus, gali trikdyti, todėl tai gali paskatinti intensyviau galvoti. Žinoma, galbūt jums reikia visiškos tylos tam, kad sukurtumėte neįtikėtiną šedevrą. Pasirinkite tai, kas jums patogiausia.

32. Bendraukite su sarkastiškais žmonėmis. Tokie žmonės gali išreikšti susierzinimą, netiesiogiai išliedami savo emocijas, bet ironiškai patraukdami per dantį. Tokios pastabos gali būti tikrai naudingos jūsų pačių kūrybiškumui. Taigi, galbūt pats laikas pabendrauti su kolega, kuris nėra itin malonus žmogus?

33. Susitaikykite su atstūmimu. Vienetas – pats liūdniausias skaičius, tačiau pats kūrybiškiausias. Jei jums tenka dirbti vienam, tai gali paskatinti jus daugiau galvoti ir labiau naudotis fantazija.

34. Užrašykite savo idėjas. Geriau nesinervuokite dėl to, ką turite prisiminti. Nešiokitės užrašų knygelę ir rašykitės idėjas, planus ir sumanymus. Būsite tikri, jog nieko nepamiršote ir nebus nereikalingo streso.

35. Pabūkite vieni. Buvimas su draugais gali pagyvinti jūsų kūrybines galias, tačiau kartais kiekvienam iš mūsų reikia tylos ir ramybės. Įsitaisykite patogiai su ausinėmis, įsijunkite mėgstamiausią muziką ir pabūkite su savimi ir savo mintimis. Galite pasiimti užrašų knygelę ir rašyti kylančias idėjas ar planuoti veiklą. O gal norite kalbėtis su savimi? Jei tai padeda pažadinti fantaziją – puiku!

Parengė: Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. a parašė:

    nei vienas is auksciau esanciu isvardintu budu neprilygsta sitam https://www.youtube.com/watch?v=td8_rMeAHdU

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.