4 būdai įgyvendinti savo svajones
0 (0)

Svajoti yra viena, tačiau judėti savo svajonės link – jau visai kas kita. Kodėl kartais taip sunku padaryti lemtingą žingsnį? Ir kodėl mes taip lengvai atsisakome savo troškimų? Psichologė Emma Seppala įsitikinusi, kad mums tiesiog trūksta valios. Gera žinia ta, kad valią galima išsiugdyti.

Taigi visi mes ko nors norime pasiekti: numesti 15 kg, padaryti sėkmingą karjerą, vaikus išauginti gerais žmonėmis arba padėti skurstantiesiems. Nesvarbu, kiek šios svajonės pakylėtos ar žemiškos, norint jas įgyvendinti, būtina įdėti pastangų. Vadinasi, viskas priklauso nuo mūsų valios. Prisiminkite, kiek kartų žadėjote rimčiau žiūrėti į darbą, pradėti bėgioti rytais arba valgyti mažiau saldumynų. Iš pradžių sekėsi gerai, tačiau kaip ilgai atlaikydavote? Savaitę? Mėnesį? Pusmetį? Vėliau pavargdavote ir viską mesdavote. Taip yra todėl, kad mūsų valia ir galimybės save kontroliuoti nėra beribės. Jos išsibaigia, kaip ir telefono baterija.

Netikėtas eksperimento rezultatas

Ilgai buvo laikomasi kitokios nuomonės. Psichologai tvirtino, kad jeigu ko nors labai norime, mums užteks valios tai pasiekti. Tačiau 1996 m. mokslininkai, tyrinėjantys savikontrolės mechanizmus, įrodė, kad taip nėra. Eksperimente dalyvavo 67 žmonės. Jie buvo pakviesti į kambarį ir prieš juos buvo padėti šokoladiniai sausainiai, tačiau jų paragauti buvo leista tik pusei dalyvių. Likusiems buvo leista vaišintis šalia esančiais ridikėliais. Suprantama, ridikėliai didelio pasisekimo neturėjo. Eksperimento dalyviai, kuriems nebuvo leista ragauti sausainių, su ilgesiu stebėjo, kaip juos valgo kiti, bent jau čiupinėjo savo sausainius, uostė. Tuomet visų dalyvių buvo paprašyta išspręsti labai painų galvosūkį. Ta grupė, kuriai nebuvo leista valgyti sausainių, pasidavė du kartus greičiau. Priverstinis susilaikymas nuo sausainių išsekino jų valios atsargas ir užduočiai jos nebeužteko. Mokslininkai šį fenomeną pavadino „Ego išsekimu“.

Kas sekina mūsų valią?

Kasdienybėje pilna pagundų ir vilionių, kurios verčia mus naudoti savo valios atsargas. Taigi kam mes ją naudojame?

Impulsų kontrolė. Mes nuolat kovojame su nenumaldomomis pagundomis ir darome suplanuotus darbus, nors tuo metu mums labai norisi panaršyti „Facebook’e“, išlėkti anksčiau iš biuro ir susitikti su draugais.

Produktyvumo kontrolė. Mes stengiamės padaryti maksimaliai daug, nepaisant nuovargio.

Elgesio ir emocijų kontrolė. To reikalauja profesinė etika ir taisyklės. Netgi kai darbinė atmosfera įkaitusi maksimaliai arba kolegos priima sprendimus, su kuriais mes nesutinkame, stengiamės nekelti balso ir neišlieti savo emocijų aplinkiniams.

Minčių kontrolė. Mes stengiamės susitelkti į darbą, nepaisydami į galvą lendančių įvairių svajonių ir fantazijų.

Kaip ugdyti valią ir kaupti jos atsargas

Skirtingai nuo motyvacijos, valią galima treniruoti, kaip ir raumenis. Mokslininkų eksperimentai parodė, kad studentai, kurie sąmoningai treniravo savo valią, daug geriau sugebėjo kontroliuoti save, palyginti su tais, kurie specialiai savimi neužsiėmė.

1 patarimas: svarbius dalykus planuokite ryte. Save kontroliuoti lengviau ryte, kadangi per naktį mes pailsėjome ir pasipildėme energija. Todėl jeigu jūs nusprendėte daugiau laiko skirti sportui, į treniruotę eikite ryte. Jeigu jūsų tikslas – parašyti knygą arba užbaigti svarbų projektą, skirkite šiai veiklai pirmąsias dienos valandas.

2 patarimas: kontroliuokite savo būseną. Ramybės būsenoje mes būname stipresni. Tyrimai parodė, kad daugelis žmonių pirmenybę teikia intensyvioms emocijoms, tokioms kaip jaudulys ar netgi stresas. Pagalvokite apie tai: žmonės geria kavą, kad būtų žvalesni, ir atideda svarbius darbus paskutinei minutei, o tuomet jau viską daro su adrenalino prieskoniu.

Tačiau jaudulys ir stresas nuvargina kūną, o kuo labiau esame pavargę, tuo mažiau valios turime. Vadinasi, reikia išmokti valdyti savo energiją. Tyrimais įrodyta, kad net 15 minučių, skirtų darbui su savimi, gali visiškai atstatyti valios atsargas. Kaip pajungiate į tinklą savo mobilų telefoną, kai išsikrauna jo baterija, taip ir save privalote pakrauti. Užsiimkite joga, meditacija – bet kuo, kas jus nuramina ir suteikia jėgų. Geriausia tai daryti viduryje darbo dienos.

3 patarimas: neprisiimkite per daug pareigų. „Nesitaškykite“ tarp kelių skirtingų projektų. Jeigu nusprendėte lieknėti, nereikia tuo pat metu pradėti mokytis groti gitara. Pasirinkite vieną svajonę ir susitelkite į jos įgyvendinimą.

4 patarimas: dėmesį sutelkite į galutinį tikslą. Pasak psichologų, jeigu mes darome tai, kas mums patinka, vargu ar kada nors jausimės išsekę. Taip pat jeigu mes galvojame pirmiausia apie pagrindinį tikslą, tai mums suteikia papildomos energijos jo siekti. Taigi kaskart, kai pritrūksite valios, labai konkrečiai, su visomis detalėmis įsivaizduokite, kaip pasijusite, kai įgyvendinsite savo svajonę.

Parengė 15min.lt
Iliustracija: Fabrizio Verrecchia

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.