4 keliautojų tipai: kuriam priklausote Jūs?
0 (0)

keliones

Foto: Steven Lewis

Kiekvienas keliautojas unikalus savo charakteriu, pasaulėžiūra bei poreikiais. Tačiau, kad ir kokie skirtingi bebūtume, pasirodo, visus mus pagal keliavimo įpročius galima skirstyti į tam tikras grupes. Psichologė, organizacijų konsultantė bei universiteto lektorė Aistė Mažeikienė išskiria keturis pagrindinius keliautojų tipus: individualistus-medituotojus, entuziastus-asketus, gurmanus ir dromomanus. „Kiekvienas keliautojo tipas yra puikus tam tikromis gyvenimo atkarpomis, tad, atpažinę save, neskubėkime teisti kitų“, – šypsodamasi įspėjo A. Mažeikienė.

Individualistai-medituotojai ieško ramybės

Anot psichologės A. Mažeikienės, individualistai-medituotojai dažniausiai yra brandžios, gana daug gyvenime patyrusios asmenybės. Joms kelionė yra dvasinių potyrių paieškos, proga atsigauti kūnui bei malonumų galimybė. O netikėtumai šiems keliautojams – natūrali kelionės dalis.

Psichologė Aistė Mažeikienė

Psichologė Aistė Mažeikienė

„Individualistas-medituotojas yra linkęs nuklysti nuo suplanuotų maršrutų it azartiškas grybautojas, kuris, radęs baravyką, pasileidžia vedamas savo intuicijos. Grupinių ekskursijų gidai dėl šių keliautojų patiria daug įtampos – tai jie į kalnus išeina, tai nesifotografuoja kartu su grupe, tai šventyklose nori užsibūti, o į suvenyrų parduotuves nė kojos neįkelia“, – vardijo psichologė. – Individualistai-medituotojai sunkiai prognozuojami, nes jų „maistas“ kelionėse – rūke paskendę rytai, laukinė gamta, architektūros užkampiai, o ne padailinti senamiesčio fasadai“.

Kelionėse šių keliautojų tikslai: įsikrauti jėgų, pabūti ramybėje, pasvajoti. Tad geriausia kompanija individualistui-medituotojui – toks pat keliautojas kaip ir jis arba fotoaparatas.

Entuziastai-asketai patogumų neieško

Anot A. Mažeikienės, entuziastai-asketai yra „gyvi“ įspūdžiais ir nereiklūs buičiai – gali miegoti automobiliuose ar stotyse – kad tik pamatytų kuo daugiau pasaulio stebuklų. Įdomu tai, kad į šią kategoriją dažnai patenka labai išsilavinę, vyresnio amžiaus keliautojai.

Psichologė pastebėjo, jog dažnai šiam keliautojų tipui priskiriami žmonės turi gana smarkiai save suvaržyti finansiškai tam, kad galėtų išvykti svetur. Tačiau jie nesijaučia nelaimingi, kad išvykę negali pavakarieniauti restorane ant jūros kranto. Jie daug vaikšto ar yra kitaip aktyvūs, gausiai perka apžvalgines ekskursijas ir tvirtai laikosi nuomonės, kad investicija į keliones yra nepalyginamai vertingesnė nei į santechniką ar net naują namą.

„Kalbant apie entuziastus-asketus, noriu pacituoti vieną labai šaunią ūkininkę: „Turiu medinį lauko tualetą, bet užtai kartą per metus keliauju į kitą žemyną“, – šypsojosi A. Mažeikienė.

Netikėtumai šiems keliautojams – ne problema, per visą kelionės grožį entuziastai jų gali net nepastebėti.

Kelionėse šių keliautojų tikslai: nauji įspūdžiai, aplankytų šalių ir kilometrų kiekis.

Gurmanai – pirmų kartų medžiotojai

Pastarieji mėgsta komfortą. Ruošiantis kelionėms, jiems kyla daug klausimų apie patogumą. Labai atidžiai renkasi viešbutį bei restoranus.

„Gurmanams rūpi išskirtinumas – jeigu jau valgyti svetur, tai tikrai ne savo įprastus pusryčius, o ką nors ypatinga, – sakė A. Mažeikienė. – Kartą teko keliauti su kompanija, kuri trečdalį kelionės skirdavo tinkamų restoranų ar kavos gėrimo vietų paieškai – buvo šiek tiek gaila kelionės laiko, mažai pamatėme, bet užtai valgėme be galo skaniai ir labai malonioje kompanijoje“.

Gurmanai ypač žavisi naujais potyriais – nori nuolatos ką nors išbandyti pirmąkart. Tiesa, pusę pasaulio išmaišiusį keliautoją vis rečiau pavyksta kuo nors nustebinti, tačiau gurmanams tai – būtina kelionės dalis, dažnai verčianti keliauti vis į tolimesnius kraštus ieškant to, ko joks kaimynas dar nėra matęs, ragavęs ar kitaip patyręs.

Anot psichologės, atrodytų, kad būti gurmanu priklausytų pasiturintiems senjorams. Vis dėlto dažniausiai prie šio keliautojų tipo priskiriami smalsūs ir viską, kas nauja mėgstantys jaunuoliai. O taip pat ir tie, kurie taip daug dirbo prieš atostogas, kad nieko daugiau nebenori matyti iki „neatsigaus“ visiškame komforte.

Netikėtumų kelionės metu kiekvienas gurmanas mielai išvengtų ir papildomai sumokėtų už tai, kad niekas netrukdytų suplanuotam poilsiui.

Kelionėse šių keliautojų tikslai: mėgautis komfortu ir naujais potyriais. Gyvenimo kokybė yra ypač svarbu.

Dromomanai keliaudami… bėga nuo savęs?

Anot psichologės, dromomanai (terminas dromomanija kilęs iš graikų kalbos: dromo reiškia bėgti, manija – liguistas potraukis) keliauja tam, jog nuslopintų nerimą. Vadinamiems dromomanams pasireiškia nenugalimi impulsai klajoti: „Tai žmonės, turintys stiprų emocinį arba fizinį poreikį nuolat keliauti, patirti naujų įspūdžių bei išbandyti naujas tapatybes. Po kelionės aprimęs ir kurį laiką sėsliai pabuvęs dromomanas vėl nori dingti, bėgti, keisti aplinką, tarsi kurdamas iliuziją, kad kelionės kažką jo gyvenime pakeis“.

„Su lengva dromomanijos forma turbūt ne vienam teko susidurti, tačiau vertėtų gyventi ne vien kelionėse, – įspėjo A. Mažeikienė. – Reiktų išmokti džiaugtis ir nedidelėmis išvykomis, leisti sau pakeliauti kad ir 10 km spinduliu „turisto akimis“ besižavint aplinka, besidomint istorija, kalbinant praeivius, mėgaujantis akimirka ir tiesiog buvimu kelionės būsenoje“.

Kas vienija šiuos keliautojus?

Pasak lėktuvo bilietų rezervavimo sistemos „Skrendu.lt“ konsultančių, visi psichologės išvardinti keliautojai kiekvienam kelionių agentūros konsultantui yra gerai pažįstami. „Kiekvieną darbo dieną tenka susidurti su visais išvardintais tipažais, galbūt tik dromomaną, pirmą kartą sutiktą, yra kiek sunkiau atpažinti, mat jo poreikiai gali sutapti su visų kitų tipažų“, – teigė „Skrendu.lt“ atstovė Sandra Žitkutė.

Įdomiausia ir sunkiausia užduotis kelionių konsultantui, S. Žitkutės teigimu, yra sutikti kelis iš šių keliautojų vienoje kompanijoje ir surengti visiems tinkamą kelionę.

„Susodinti entuziastą-asketą ir individualistą-medituotoją į vieną lėktuvą kartu su gurmanu nėra lengva užduotis, tačiau viskas įmanoma – tereikia atrasti, kas šiuos keliautojus vienija ir apibrėžti biudžeto vidurkį“, – sakė S. Žitkutė.

Tuo tarpu „Skrendu.lt“ konsultantė Oksana Stankevič taip pat įžvelgė ir tokios mišrios kompanijos naudas: „Iš anksto sutarę dėl esminių kelionės dalykų ir kompromisų, visi drauge šie tipažai gali vienas kitą papildyti ir padaryti kelionę išties nepamirštama“.

„Galbūt gurmano nevilios entuziasto-asketo pasirinkta kelionės kryptis arba individualisto-medituotojo noras eiti kuo tolyn nuo išpuoselėtų turistinių zonų ir atvirkščiai – gurmano naujų skonių paieškos žlugdys kitus du personažus. Tačiau kaip tik tokiu būdu kiekvienas gali atrasti visiškai naujas patirtis, kurių vadovaudamasis savo norais niekad negalėtų patirti. Juk būtent naujų patyrimų paieškos ir vienija visus keliautojų tipus“, – komentavo O. Stankevič.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.