40 pozityvios raidos veiksnių (12-18 metų jaunimui)
0 (0)

Kiekvienas tėvas, mama ar pedagogas rūpinasi sėkminga jaunimo raida. Žinoma, kad tam svarbios yra psichologijos ir kitos žinios, tačiau, be kita ko gana svarbi ir pati aplinka kurioje formuojasi jauna asmenybė. Mokslininkai išskyrė 40 veiksnių, kurie tarsi vitaminai lemia geresnį augimą. Tyrimų duomenys nuolat papildomi ir tokių veiksnių randama vis daugiau. Daugiau apie tai skaitykite search-institute.org/ puslapyje.

Kategorijos  Pozityvūs raidos veiksniai

I

Š

O

R

I

N

I

A

I

V

E

I

K

S

N

I

A

I

Palaikymas 1. Šeimos parama– Šeimos gyvenimas teikia meilę ir palaikymą.2. Pozityvus bendravimas šeimoje– Jaunas žmogus bendrauja su tėvais pozityviai; iškilus problemoms, noriai klausia patarimo pas tėvus.3. Bendravimas su kitais suaugusiais– jaunas žmogus gauna palaikymą iš trijų ar daugiau susaugusių, kurie nėra šeimos nariai.4. Rūpestingi kaimynai – jaunas žmogus įgauna bendravimo patirties su rūpestingais kaimynais. 5. Palankus mokyklos klimatas – mokykla teikia rūpestingą ir ugdančią aplinką. 6. Tėvai mokymosi procese – tėvai aktyviai dalyvauja mokymosi procese padėdami jaunam žmogui.
Įgaliojimų perdavimas 7. Visuomenė vertina jaunimą– Jaunas žmogus supranta, kad visuomenė vertina jaunimą.8. Jaunimas kaip resursas– jaunimui suteikiamas svarus, reikšmingas vaidmuo bendruomenėje.9. Pagalba kitiems– Jaunuolis padeda kitiems vieną valandą per dieną ar daugiau.10. Saugumas – jaunimas jaučiasi saugiai namie, mokykloje, gatvėje.
Lūkesčiai ir Apribojimai 11. Šeimos ribos– Šeimoje yra nustatytos aiškios taisyklės ir jų nevykdymo pasekmės.12. Ribos mokykloje– Mokykloje nustatytos aiškios taisyklės ir jų nevykdymo pasekmės.13. Gyvenamos vietos ribos– Kaimynai imasi atsakomybės stebėti jaunimo elgseną.14. Saugusių pavyzdys – Tėvai ir kiti suaugę rodo pozityvų, atsakingą elgesį. 15. Palankus bendraamžių poveikis – Artimiausi draugai yra pozityvaus, atsakingo elgesio pavyzdys. 16. Aukšti lūkesčiai – Tėvai ir mokytojai skatina, įkvepia jauną žmogų aukštiems pasiekimams.
Laikas skirtas kūrybiškumui 17. Kūrybinė veikla– Kūrybinei veiklai jaunimas skiria tris ir daugiau valandų per savaitę. Grojimas, vaidyba ar kita.18. Jaunimo programos– Jaunimas skiria tris ir daugiau valandų per savaitę sportui, darbui būreliuose ir kitose jaunimo organizacijose.19. Religinė bendruomenė– Jauni žmonės valandą ar daugiau per savaitę skiria religinei institucijai.20. Laikas namie – jaunimas kelis vakarus per savaite praleidžia „tiesiog šiaip“ su draugais.

V

I

D

I

N

I

A

I

V

E

I

K

S

N

I

A

I

Mokymosi įsipareigojimai 21. Pasiekimų motyvacija– jaunas žmogus siekia, stengiasi gerai mokyti mokykloje.22. Įsitraukimas– jaunimas yra įsitraukęs, aktyviai dalyvauja mokymosi procese.23. Namų darbai– Jaunuolis skiria bent valandą per dieną namų darbams.24. Prisirišimas prie mokyklos – jaunimas rūpinasi savo mokykla. 25. Skaitymas dėl malonumo – jaunuolis skaito tris ar daugiau valandų per savaitę savo malonumui.
Teigiamos vertybės 26. Rūpestis– Jauni žmonės aukštai vertina rūpestį kitais.27. Lygybė ir socialinis teisingumas – Jaunimas palaiko lygiateisiškumą, mažina kitų alkį ir skurdą.28. Vientisumas– Jauni žmonės elgiasi adekvačiai savo pažiūroms, gina savo įsitikinimus.29. Sąžiningumas – jaunas žmogus „sako tiesą, net ir tais atvejais, kai tai sunku“. 30. Atsakomybė – jaunas žmogus pripažįsta ir imasi asmeninės atsakomybės. 31. Susivaldymas – jaunimas supranta, kad yra labai svarbu vengti seksualinio aktyvumo, ar vartoti alkoholį, narkotikus.
Socialiniai įgūdžiai 32. Planavimas ir sprendimų priėmimas– jaunimas turi planavimo įgūdžių, moka priimti sprendimus.33. Tarpasmeniniai santykiai– jaunas žmogus yra empatiškas, jautrus, draugiškas.34. Tarpkultūrinis bendravimas– Jaunimas turi bendravimo patirties su įvairiomis kultūrinėmis, rasės ar etninėmis grupėmis.35. Atsparumas – Jaunas žmogus atsparus negatyviam bendraamžių poveikiui, negatyvioms situacijoms. 36. Taikus kivirčų sprendimas – jaunimas moka taikiai spręsti iškylančius kivirčus.
Teigiamas identitetas 37. Savikontrolė– jaunas žmogus jaučia, kad jis ar ji gali valdyti  „tai, kas darosi, jos/jo viduje““.38. Pasitikėjimas savimi– jauni žmonės demonstruoja pasitikėjimą savimi.39. Pašaukimo jausmas– jaunas žmogus suvokia, kad „mano gyvenimas turi tikslą“.40. Pozityvus asmeninės ateities vaizdas – Jaunas žmogus optimistiškai nusiteikęs savo asmeninės ateities atžvilgiu.

 

Pagal: http://www.search-institute.org/

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.