49 paprasti būdai, kaip būti nuostabiais tėvais
0 (0)

tevai

1. Prisrūpinkite. Vaikai trokšta limitų, jausti ribas. Tai padeda jiems suprasti painų gyvenimą ir priimti sprendimus. Parodykite savo meilę nustatydami ribas, kad jūsų vaikai jiems patinkančius dalykus galėtų atrasti saugiai.

2. Nenukirskite vaikui sparnų. Vaiko misija gyvenime – tapti nepriklausomam. Tad kai vaikas fiziologiškai pasidaro įgalus susidėti savo žaislus pats, išsiplauti lėkštę, nuvalyti stalą ar apsirengti – leiskite jam tai daryti. Suteikdami vaikui atsakomybę padėsite išsiugdyti pasitikėjimą savimi.

3. Nesistenkite visko pataisyti. Leiskite vaikams patiems rasti sprendimus. Kai jūs su visa savo meile užkertate vaiko pažinimo kelią tuoj pat įsikišdami į bet kokią jiems nemalonią situaciją, žlugdote jo pasitikėjimą savimi ir neleidžiate ugdyti atsparumo išoriniam psichologiniam poveikiui.

4. Atsiminkite, jog disciplina – tai ne bausmė. Ribų apibrėžimas – tai vaikų mokymas elgtis pasaulyje ir pagalba įgauti tam tikrų kompetencijų, mokymas rūpintis ir kontroliuoti savo gyvenimą.

5. Apsispręskite, dėl ko kovojate. Vaikai negali įsisavinti daug taisyklių ir jei jų per daug, jie tiesiog „atsijungia“ nuo išorinio pasaulio. Pamirškite ginčus dėl smulkių dalykų, kaip rūbų stiliaus pasirinkimas ar netaisyklingai ištariami žodžiai. Susikoncentruokite į tuos dalykus, kurie iš tikrųjų svarbūs. Neleiskite mušti, nemandagiai kalbėti ar meluoti.

6. Žaiskite su savo vaikais. Leiskite jiems pasirinkti pramogą ir nesijaudinkite dėl taisyklių. Tiesiog plaukite pasroviui ir linksminkitės.

7. Kasdien kartu skaitykite knygas. Pradėkite skaityti vaikui vos jam gimus. Kūdikiai mėgsta klausytis tėvų balso. Vartymasis lovoje ir knygos skaitymas yra puikus būdas sutvirtinti ryšį ir padės vaikui augti.

8. Dėmesio skirkite kasdien. Leiskite vaikui pasirinkti pramogą ir kartu praleiskite bent po 10–15 min. per dieną. Nėra geresnio būdo parodyti savo meilę.

9. Laikas su tėčiu. Geriausias yra vaiko buvimas su tėčiu – kuo anksčiau ir kuo dažniau. Vaikams, kurie gerai sutaria su savo tėvu, labiau sekasi mokykloje, jie lengviau sprendžia įvairias problemas ir apskritai geriau tvarkosi gyvenime su įvairiomis situacijomis.

10. Kurkite malonius prisiminimus. Vaikai užaugę tikriausiai neprisimins nieko, ką jiems sakėte, bet jie įsimins šeimyninius ritualus – pokalbius prieš miegą, vakarieniavimą kartu prie bendro stalo ir panašiai.

11. Būkite pavyzdžiu, kurio nusipelnė jūsų vaikas. Vaikai mokosi stebėdami savo tėvus. Teisingas aplinkos ir elgesio modeliavimas, pagarba, geras elgesys auklėja geriau nei priekaištai ir diržas.

12. Prisipažinkite, kai susimaunate. Tai geriausias būdas parodyti vaikui, kada reikia atsiprašyti.

13. Gyvenkite sveikiau ir švariau. Parodykite vaikams, kaip lengva rūpintis savimi ir aplinka. Nešiukšlinkite, tvarkykitės, sveikiau maitinkitės. Galite praleisti vakarą kaimynystėje rinkdami šiukšles ar, pavyzdžiui, sudalyvauti akcijoje DAROM.

14. Visada sakykite tiesą. Ar norite, kad ir jūsų vaikas nemeluotų?

15. Bučiuokite ir apkabinkite savo antrąją pusę vaikų akivaizdoje. Jūsų santuoka yra intymių santykių pavyzdys, kurį turi vaikas. Kritikavimas ir ginčai su savo antrąja puse daug pakenks ne tik santuokai, bet ir vaiko saugumo pojūčiui. Priimkite vienas kito skirtumus ir rodykite tinkamą pavyzdį.

16. Duokite tinkamus prizus. Užuot sakę vaikui, kad jis yra nuostabus, pasistenkite aiškiai apibrėžti, už ką vaikas gauna pagyrimus. Geriau sakykite taip: „Laukti, kol pašnekėsiu telefonu, kad paduočiau tau sausainių, buvo tikrai sunku ir man tikrai patiko, jog buvai kantrus.“

17. Švęskite gerus dalykus. Kai matote, jog vaikas padeda ar būna geras, pasistenkite, kad vaikas žinotų apie jūsų jausmus. Tai geras būdas paskatinti gerą elgesį ir tikėtina, jog vaikas taip elgsis ir toliau.

18. „Apkalbinėkite“ savo vaikus. Faktas: tai, ką mes nugirstame, dažniausiai būna nuoširdžiau, nei tai, ką žmonės mums pasako tiesiai į akis. Pagyros bus efektyvesnės, jei vaikas nugirs apie jas, pavyzdžiui, kai apie jo gerą elgesį močiutei sakysite pašnibždomis.

19. Leiskite sau pailsėti. Sustojimas kavinėje pavalgyti, jei esate pavargę ir tingite gaminti, nereiškia, jog esate blogi tėvai.

20. Pasitikėkite tėviškais ir motiniškais instinktais. Niekas nepažįsta jūsų vaiko geriau nei jūs patys. Sekite savo instinktus, kai tai susiję su vaiko gerove ar sveikata. Jei manote, kad kažkas negerai, kažkas pasikeitė, – tikriausiai taip ir yra.

21. Tiesiog sakykite „Ne“. Pabandykite atsispirti dirbti viršvalandžius ar kur nors savanoriauti. Niekada nesigailėsite su savo vaikais praleidę daugiau laiko.

22. Nesitaikstykite su nepagarbiu vaiko elgesiu. Niekada neleiskite jiems būdi nemandagiems ar sakyti jums įžeidžiančius dalykus. Jei vaikai taip elgiasi, pasakykite, kad netoleruosite jokio nepagarbaus elgesio.

23. Perduokite savo planus kitiems. Mobilizuokite visus, kurie dalyvauja jūsų vaiko gyvenime, – draugus, senelius, darželio auklėtojas, aukles. Pasikalbėkite apie tai, kokias vertybes diegiate, ir paprašykite jų pagalbos. Taip formuosite vaiko asmenybę, nesvarbu, ar prašote vaiko sakyti „ačiū“, ar mokote jį nezirsti.

24. Paklauskite trijų klausimų kasdien. Bendravimo menas yra svarbus socialinis įgūdis, tačiau tėvai dažnai vaikų nemoko komunikuoti. Klauskite vaiko kasdien: „Kaip tau sekėsi mokykloje?“, „Ką šiandien nuveikėte?“, „Ką norėsi veikti rytoj vakare?“.

25. Mokykite vaiką drąsos triuko. Pamokykite vaiką, kad jis visada pažiūrėtų, kokios spalvos žmogaus akys. Akių kontaktas padės vaikui būti drąsesniam ir labiau apsaugos jį nuo konfliktų mokykloje.

26. Pažinkite smarkias savo vaiko emocijas. Kai vaikas nurimsta po didelės isterijos, paklauskite jo, kaip jis jautėsi ir koks elgesys jam būtų padėjęs. Tada klausykite jo. Jis greičiau nurims, jei leisite jam apie tai kalbėti.

27. Parodykite vaikui, kaip tapti atsakingu piliečiu. Raskite būdų padėti kitiems visus metus. Vaikas ugdys savivertės jausmą savanoriaudamas bendruomenėje.

28. Neauginkite išlepinto vaiko. Visais būdais stenkitės prisiminti, kad vaikas yra turtas, tačiau jis nėra pasaulio centras. Auklėkite jį atitinkamai.

29. Kalbėkite apie tai, ką reiškia būti geru žmogumi. Pradėkite tai kuo anksčiau. Kai skaitote pasakas prieš miegą, pavyzdžiui, paklauskite savo mažylio, kuris herojus buvo geras ar blogas, ir paprašykite paaiškinti kodėl.

30. Paaiškinkite vaikams, kuo svarbios yra vertybės. Paprastas atsakymas – kai esame geri, dosnūs, sąžiningi ir pagarbūs, kiti žmonės aplink mus jaučiasi gerai. Dar svarbiau, kad ir patys tada jaučiamės gerai.

31. Vakarieniaudami padarykite „padėkos stalą“. Leiskite kiekvienam šeimos nariui iš eilės papasakoti apie įvairius žmones, kurie šiandien buvo su jais malonūs. Nors tai skamba banaliai, tačiau kiekvieną privers pasijausti gerai.

32. Patiekite patiekalą dar ir dar kartą. Jei vaikas atsisako ragauti naujo patiekalo, nepraraskite vilties. Galite bandyti dar šešis, aštuonis ar 10 kartų, kol jis nuspręs, kad tai mėgsta. Statistiškai vaikui prireikia maždaug 11 kartų, kad šis pamėgtų naują maistą.

33. Venkite karų dėl maisto. Sveikas vaikas instinktyviai žino, kiek jam reikia valgyti. Jei jis atsisako baigti patiekalą, paleiskite jį. Jis nebadaus.

34. Kartu su šeima valgykite nors kartą per dieną. Visi kartu atsisėskite prie stalo. Tai puikus būdas atsipalaiduoti ir pabendrauti – laikas pasidalyti maloniomis naujienomis, pasikalbėti apie tai, kaip praėjo diena, ar pajuokauti. Taip pat tai padeda vaikams ugdyti sveikus mitybos įpročius.

35. Leiskite vaikui užsisakyti. Kartą per savaitę leiskite vaikui nuspręsti, ko jis norėtų pietums ar vakarienei, ir paruoškite jam tai.

36. Mylėkite savo vaikus vienodai, tačiau nesielkite su jais vienodai. Jie individualūs.

37. Sakykite „Aš tave myliu“ visada, kai tai jaučiate, net jei tai sakote jau 743 kartą per dieną. Jūs negalite išleipinti vaiko tokiais žodžiais. Tai tiesiog neįmanoma.

38. Nepamirškite, ką sako močiutės. Vaikai nėra jūsų, jie tiesiog jums kuriam laikui paskolinti. Per visus jų auginimo metus pasistenkite, kad jie užaugtų gerais žmonėmis.

39. Išsaugokite momentus. Tėvystė ir motinystė yra labiausiai sekinantis darbas pasaulyje. Taip, jūsų namuose netvarka, krūva neskalbtų rūbų ir tikriausiai reikia išvesti šunį, o jūsų vaikas tiesiog juokiasi. Pasimėgaukite tuo – tai greitai baigsis.

40. Mokykite savo vaiką ženklų. Tik dėl to, kad jis negali kalbėti, tai nereiškia, jog jis neturi ką pasakyti. Paprasti ženklai gali padėti suprati, ko nori jūsų vaikas arba kaip jis jaučiasi.

41. Televizorių laikykite salone. Tyrimai parodė, kad vaikai, kurių kambaryje yra televizorius, sveria daugiau, miega mažiau, mokosi prasčiau ir turi prastesnius socialinius įgūdžius. P. S. Tėvai, kurių miegamajame yra televizorius, rečiau užsiima seksu.

42. Priverskite vaikus judėti. Naujausi tyrimai rodo, kad vaikų smegenų vystymasis yra susijęs su jų fizinio aktyvumo lygiu. Padėkite savo kūdikį ant pilvo keletą kartų per dieną, leiskite mažyliui ropinėti, leiskite vaikščioti, užuot sėdėjus vežimėlyje, ir sukurtikte kitų galimybių daug treniruotis fiziškai.

43. Vakcinuokite vaikus. Vaikus kartais gali užpulti net ir labai retos ligos, todėl geriau vaiką paskiepykite.

44. Saugokite šypseną. Skatinkite vaiką valytis dantukus keliskart per dieną. Jei tai padaryti sunku, pasakokite, kaip fluoro kariai gina dantukus nuo blogų bakterijų.

45. Skirkite dėmesio saugumui. Pasirūpinkite įvairiomis namų apsaugos priemonėmis vaikams ir nepalikite mažesnio nei penkerių metų vaiko vieno vonioje. Įsitikinkite, kad automobilio kėdutė gerai pritvirtinta, reikalaukite, kad vaikas važinėdamas dviračiu dėtųsi šalmą.

46. Klausykite gydytojo. Jei jūsų pediatras mano, kad susirgimą sukėlė virusas, neprašykite antibiotikų. Geriausias vaistas gali būti poilsis, daug skysčių ir vitaminas C. Per daug antibiotikų gali pakenkti vaikui tiek esamu metu, tiek ateityje.

47. Kremą nuo saulės laikykite prie dantų pastos. Vasarą tepkite jį kiekvieną rytą. Tai taps taip pat įprasta kaip ir valytis dantis.

48. Į lovą paguldykite vaiką mieguistą, bet dar nemiegantį. Tai padės vaikui išmokti pasiruošti miegui ir išvengti problemos, kai nenorima eiti miegoti.

49. Kada laikas mokytis eiti į tualetą? Stebėkite vaiką ir laukite dviejų ženklų, kurie parodys, kad vaikas pasiruošęs sėsti ant puoduko: kai jis pajunta poreikį šlapintis ar tuštintis (tai skiriasi nuo to, kai jis suvokia, jog tai jau padarė) ir kai jis prašo pakeisti vystyklą.

Šaltinis: balsas.lt
Pagal: parents.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.