fbpx

5 dalykai, kurie išties nėra svarbūs
0 (0)

Dažnai mes būname nepatenkinti, nes teikiame per daug reikšmės nereikšmingiems dalykams, pavyzdžiui, kitų žmonių nuomonei, pinigams, partnerio išvaizdai, „Facebooko“ draugų skaičiui. Gyvenime būna tiek daug ne itin svarbių dalykų, kuriuos per daug sureikšminame. Dėl to jaučiamės kaip paauglys, kurį ką tik atstūmė jo pirmoji meilė.

Vokiečių rašytojas ir psichologas Anchu Köglis nurodo penkis dalykus, kuriems tikrai neverta skirti per daug reikšmės.

1. Tinkamas momentas. Nesvarbu, kokius planus rezgate, pradėkite juos įgyvendinti dabar. Tinkamo momento nebūna. Ir jūs niekada nebūsite pasiruošę.

„Aš niekada nesijaučiau pasirengęs rašyti knygą, sakyti kalbą konferencijoje, keliauti vienas po pasaulį, tačiau aš tai padariau“, – prisipažįsta A. Köglis.

Norite susilaukti vaikų? Dirbti savarankiškai? Sukurti dokumentinį filmą? Mesti rūkyti? Prisipažinti, kad mylite? Padarykite tai dabar pat. Nelaukite tinkamesnio momento, nes jo nebus.

2. Naujienos. Taip, perskaitėte teisingai: į 99 procentus naujienų jums turėtų būti nusispjaut. Kodėl? Nes naujienos sukuria iškreiptą pasaulio vaizdą.

Jei tikėsime naujienomis, tai pasaulis yra beprotiškai pavojinga vieta. Jeigu jūsų nenužudys teroristai ar nusikaltėliai, tai patirsite finansinį krachą, nukentėsite nuo gamtos katastrofos, karo, epidemijų ir kitokių baisybių.

Kasdien dominuoja blogos naujienos. Ir ne todėl, kad pasaulis tampa vis pavojingesnis, o todėl, kad blogos naujienos yra populiaresnės už geras.

Per pastaruosius 70 metų, lyginant su ankstesne žmonijos istorija, pasaulis buvo taikus ir ramus kaip niekad anksčiau. Ankstesniais amžiais karas ir smurtas buvo kasdienybė.

„Jau treji metai, kaip atsisakiau bet kokių naujienų, ir nieko svarbaus nepraradau, – sako A. Köglis. – Aš žinau, kad Trumpas tapo Amerikos prezidentu, kad buvo teroro išpuolis Berlyne, kad per 2017 metų „Oskaro“ apdovanojimus klaidingas filmas paskelbtas nugalėjusiu.“

3. Motyvacija ir inspiracija. Dauguma žmonių laukia motyvacijos ir įkvėpimo, užuot paprasčiausiai pradėję veikti.

Vieni žmonės laukia genialios verslo idėjos, kuri supurtytų pasaulį, kiti pradeda nuo vidutiniško sumanymo ir tampa sėkmingi.

Vieni laukia stimulo nueiti į sporto klubą, kiti paprasčiausia vaikšto ten kiekvieną pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį.

Kai kurie laukia, kada išdrįs pasikviesti savo kolegę į pasimatymą, o kiti tai padaro.

Motyvacija ir inspiracija atsiranda tik tada, kai mes pradedame kažką daryti, bet ne anksčiau.

Tai ir yra pagrindinis skirtumas tarp amatininko ir profesionalo. Amatininkai laukia motyvacijos ir impulso, profesionalai daro. Dauguma menininkų, rašytojų, žymių sportininkų ir sėkmingų verslininkų neklausinėja savęs, ar jie nori kažką daryti, ar turi įkvėpimo, – jie paprasčiausiai daro. „Spjaukite į motyvaciją, verčiau susikoncentruokite į discipliną“, – pataria rašytojas.

4. Ką pasiekė kiti. Draugė turi tris vaikus, o jūs – nė vieno. Kaimynas vairuoja „Lexusą“, o jūs – surūdijusį „Golfą“. Klasės draugas vadovauja įmonei, o jūs dirbate pardavėju. Pažįstamas apkeliavo 30 šalių, o jūs buvote tik Lenkijoje.

Turėtumėte nusispjauti į tai, ką pasiekė kiti. Visada atsiras tokių, kurie uždirba daugiau pinigų, turi daugiau sekso partnerių, geriau atrodo. Ir puiku. Liaukitės save lyginti su kitais. Susikoncentruokite į savo privalumus, talentus, svajones ir tai, ką pasiekėte.

5. Visuomenės lūkesčiai. Kiekvienas žmogus susiduria su dilema: veikti individualiai ar priklausyti kokiai nors socialinei grupei. Iš vienos pusės, norite išsiskirti iš kitų ir nuveikti ką nors nepaprasto. Iš kitos pusės, norite pritapti prie žmonių ir trokštate, kad kiti jus priimtų ir pripažintų.

Šis fenomenas nulemia tai, kad kiekviena visuomenė susideda iš įvairių subkultūrų: pradedančiųjų verslininkų, studentų, keliautojų, vienišų motinų, pankų, profesionalių sportininkų, menininkų, sėkmingų vadybininkų, vidutiniškų vartotojų, atsiskyrėlių ir daugybės kitų. Kiekviena šių subkultūrų kelia tam tikrus reikalavimus savo nariams.

Net jeigu priklausote pankams ir spjaunate į viską, jūsų aplinka reikalauja atitikti jos lūkesčius. Išvaizda, elgesys ir pažiūros turi būti adekvatūs. Jūs negalite vieną rytą išeiti į miestą su kostiumu ir kaklaraiščiu, daugiau nebegerti alkoholio, pradėti taupyti pinigus savo butui ir užsiimti delfinų gelbėjimu.

Problemų kyla tada, kai mes pažeidžiame savo asmeninį identitetą, kad pateisintume savo subkultūros lūkesčius.

Pavyzdžiui, jeigu:

  • aukojate savo asmeninį gyvenimą, kad uždirbtumėte daug pinigų, tik todėl, kad jūsų draugai taip elgiasi;
  • stojate į teisės studijas, nes to nori tėvai;
  • vedate tik todėl, kad jūsų kaime visi veda;
  • atsisakote vaikų tik todėl, kad visi jūsų draugai – bevaikiai.

Užuot stengęsi atitikti savo aplinkos lūkesčius, verčiau susikoncentruokite į savo vertybes ir tikslus.

Parengė Gražina Vasiliauskienė | Alfa.lt
Iliustracija: Jonathan Daniels

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. Anonimas parašė:

    „Tai ir yra pagrindinis skirtumas tarp amatininko ir profesionalo.”
    Amatininko? Turite omeny angl. „amateur”? Tada gal tiktų „mėgėjas”…

    • Dalia parašė:

      Taiklus pastebejimas. Butent ne amatininkas , o megejas. Netikslus vertimas iskreipia esme.

  2. Solune parašė:

    Vieniša mama tai subkultūra?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.