5 pažadai sau, naudingi karjerai ir jų norėsis laikytis ištisus metus
0 (0)

15 Mar 2014 --- Woman holding to do list --- Image by © Arman Zhenikeyev/Corbis

© Arman Zhenikeyev/Corbis

Turiu gerų žinių: aš sunaikinsiu visą dramatiškumą, tvyrantį tavo naujųjų metų pasižadėjimuose. 2016 – aisiais skatinu padėti į šalį tokius tikslus kaip „nuvykti ten“, „padaryti tą“ – „numesti porą kilogramų“, „dažniau sportuoti“, „mažiau stresuoti“ – vietoj to, siūlau susikoncentruoti į keletą pasiekiamų tikslų. Tinginio pažadai kitiems metams, jums leidus.

Psichologai pastebėjo, kad didžiausia tikimybė įgyvendinti sau pačiam duotą pažadą priklauso nuo to, kiek turi gebėjimų, galimybių ir motyvacijos. Kadangi dabar jau tai žinai, tikriausiai nenustebins ir tai, jog daugiau nei 80% mūsų viską meta taip ir nieko nepasiekę per pirmas 30 dienų.

Manau, kad daugelis mūsų išsikelia tiesiog neteisingus tikslus. Todėl prižadu, kad šie 5 pasiūlymai, išvardyti žemiau, yra drama-free ir tikrų tikriausiai įgyvendinami.

1. Išmok vieną dalyką, kuris neturi jokio praktinio pritaikymo tavo gyvenime

Kai Steve Jobs studijavo kaligrafiją, jis stebėjosi technikos grožiu ir meniškumu. Kai jis gyveno Standforde 2005 metais, Jobs prisipažino, kad šio įgūdžio mokymasis nebuvo pats praktiškiausias dalykas, kurį yra kada nors daręs. Tuomet jis dar nežinojo, kad būtent kaligrafija visiškai pakeis jo dizaino suvokimą dirbant su Apple.

Šie metai skirti sekti šiam inovatorių lyderiui iš paskos. Ar tu visada svajojai apie tai kaip sudedi mašiną iš atskirų detalių? Savo paties vyno gaminimą? Grafinio dizaino išmokimą? Pasiryžk nueiti į kursus, aplankyk konferenciją, perskaityk mokomąją knygą arba susirask mentorių, kuris gali pakurstyti tavo smalsumą ir išmokyti tave kažko, apie ką degte degi troškimu sužinoti. Pamiršk apie praktiškąją pusę ir tiesiog pasilinksmink. Tu niekada nežinai kur tai gali tave nublokšti.

2. Patirk vieną dalyką

Jeigu tikiesi pakilti karjeros laipteliu savo organizacijoje ar apskritai karjeroje, ieškok tokios patirties šiais metais, kuri tau padėtų tai padaryti. Galbūt tai reiškia savanoriauti, kad padėtum surengti konferenciją, kuri padės kompanijai įsiveržti į priekį ir kas neabejotinai tau padės gauti paaukštinimą ir premiją. Net jeigu tai ir nėra galutinis iškišimo savo rankytės iš komforto zonos rezultatas, vistiek tikėtina, kad taip sutiksi naujų žmonių, gausi įsimintinos mokymosi patirties ir tai nuves tave prie naujų įžvalgų ir atradimų apie save.

Tu niekad nežinai kur tai gali tave nuvesti ir kokias karjeros duris tai gali atverti.

3. Išmok vieną techninį įgūdį

Išsirink vieną techninį įgūdį, kurį norėtum išmokti ir išsiaiškink, kaip tai padaryti. Žinoma, neverta net sakyti, kiek yra įvairių kursų ir pradedantiesiems, ir pažengusiems. Išmokti naują, šiuo metu reikalingą ir paklausų įgūdį, tikrai nepakenks.

Jei Photoshop programa tau neišeina iš galvos, yra daugybė būdų, kurie padės įvaldyti skaitmeninį dizainą. Apsvarstyk galimybę lankyti įvairius internetinius kursus, įtraukiant ir Skillshare ar CreativeLive pradžiai. Galimybės yra neribotos, todėl negali būti jokių pateisinimų tam, kodėl negali rasti kažko, kas tave domintų.

4. Perskaityk 3 knygas, kurios padės tavo karjerą stumtelėti į priekį

Taigi, tu ne pats didžiausias skaitovas. Tu, žinoma, neturi laiko. Tu esi pernelyg išsiblaškęs. Per daug užsiėmęs. Šiais metais, metu iššūkį Tau – perskaityti po vieną knygą kas keturis mėnesius (jei nežinai nuo ko pradėti, gali pasisemti idėjų čia: one whole book). Tai gali būti knygos apie verslą, tai gali būti fantastinės ar biografinės knygos. Tai visiškai nesvarbu. Svarbu, kad pasirinktum tas, kurios skatins tave mąstyti, kurios tave įkvėps.Taip, tu vis dar gali skaityti ir lengvesnę literatūrą. Bet ištrūk iš savo įprastos rutinos šiais metais, išsirink tris knygas, kurios padės tobulėti, o ne tik suteiks trumpą pabėgimą.

Nueik į savo mėgstamiausią knygyną, šok į Amazon ar nueik į biblioteką ir pradėk sudarinėti knygų, kurias norėtum perskaityti, sąrašą. Spėju, itin greitai viršysi trijų knygų limitą ir tikriausiai atgaivinsi seniai prarastą meilę skaitymui, o galbūt atrasi naują.

5. Suplanuok vieną „išjungtą“ savaitgalį – 48 valandos be Wi-fi

Tu esi priklausomas nuo technologijų. Jos valdo tavo gyvenimą visokiausiais būdais ir aš tai suprantu. Aš ne kitokia – nuolatos tikrinu savo elektroninį paštą, skaitau įdomius straipsnius, „tweetinu“ apie juos, krapštausi LinkedIn‘e – bet jau įpratau periodiškai „atsijungti“ ir jausmas fantastiškas! Ir ne tik tai. Tikiu, kad tai padėjo išvengti profesinio perdegimo. Joan Boresenko knygoje „Iškepęs: kaip perdegama ir kaip atsigauti“ (angl. Fried: Why You Burn Out and How to Revive) autorė aptaria tai, kaip buvimas nuolatos „online“ padidina riziką perdegti darbe.

Jei tu nuolatos prisijungęs, 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, tikrini savo elektroninį paštą vidury nakties, kai atsikeli išgerti stiklinės vandens, pavyzdžiui, metu tau iššūkį – atsitrauk nuo savo elektroninių prietaisų visam savaitgaliui. Mažų mažiausiai tai palengvins nuovargį, bet kas svarbiausia, tai palydės prie kūrybiškesnio ir kur kas energingesnio savęs paties. Ir kas žino, kur tavo karjera nuves tave tuomet?

Tau nereikia išsikelti milžiniškų tikslų 2016-iems metams. Tau paprasčiausiai reikia vieno gero pažado, kuris turės pozityvų ir kuriantį poveikį tavo gyvenimui ir mintims. Atsitrauk nuo bet kokio vertinimo, įsikvėpk pradėti metus, kurie sukasi apie Tave, geriausiu įmanomu būdu.

Šaltinis: themuse.com, Lea McLeod

Parengė Lina Jurkaitytė | firsty.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. N parašė:

    Viskas dėl karjeros. Mokykis ir praktiškų ir nepraktiškų dalykų, atsijunk nuo interneto, skaityk knygas ir.. nepastebėsi, kaip tau tai padės karjeroje… Kažkoks absurdas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.