5 priežastys, kodėl kartais atidėliojame darbus
0 (0)

prokrastinacija

Ankstyvas rytas, o jūsų laukia aktyvi diena, nes rytoj turite pristatyti savo darbą kolegoms ar bendrakursiams. Nusprendžiate sau leisti pasimėgauti skania kava ir tada imtis darbo, tačiau paskendę socialiniuose tinkluose atsipeikėjate tik vidurdienį ir suprantate, kad dar nieko naudingo nenuveikėte.

Turbūt visiems yra nors kartą tekę atsidurti panašioje situacijoje, kai, užuot ėmęsi darbo, veikiame viską tik ne tai, ką turėtumėme.

Atidėliojimas – gana dažnas reiškinys. 2014 m. Rozental ir Carlbring atliktas tyrimas parodė, kad taip kartais elgiasi vienas penktadalis suaugusiųjų ir net pusė tyrime dalyvavusių studentų, praneša Psych2go.net.

Penkios pagrindinės atidėliojimo priežastys:

1. Laukianti užduotis jums tiesiog neįdomi
Jei darbas jums neįdomus ar netgi kelia nuobodulį, natūralu, kad vengsite jį atlikti čia ir dabar. Taip pat veikia ir motyvacijos stoka: kartais reikia tiesiog imti ir padaryti, perlipant per save ir įveikiant tai, nuo ko bandote bėgti.

2. Jūs nežinote, kaip tai atlikti

Žmonės savaime ima vengti to, kam mano turintys nepakankamai reikalingų gebėjimų ar žinių. Tarkime, jūsų laukia matematikos egzaminas, o ši disciplina jums niekada nesisekė. Normalu, kad ruošimąsi egzaminui atidėliosite. Vienintelis būdas tai pakeisti – rasti žmogų, kuris gali suteikti jums trūkstamas žinias, kurios būtinos užduočiai atlikti.

3. Jūs baiminatės, kad negalėsite atlikti to puikiai

Jei manote, kad jums nepavyks atlikti užduoties taip, kaip to iš jūsų tikimasi, būsite linkę tai atidėlioti. Dalis žmonių atidėlioja darbus dar ir todėl, kad bijo būti netobuli. Ši nesėkmės baimė skatina atidėliojimą bei ruošimąsi paskutinę akimirką tam, kad gavus prastą įvertinimą būtų galima pasiteisinti, jog turėjote per mažai laiko pasiruošti.

4. Jūs neįvertinate užduoties sunkumo

Galbūt pervertinate savo galimybes ir manote, kad darbą galėsite atlikti kur kas greičiau, todėl neskubate jo imtis. Tai rodo, kad prastai planuojate savo laiką.

5. Jus kankina nerimas ar depresija

Kartais žmonės atidėlioja darbus, nes serga psichikos ligomis, kurios sumažina motyvaciją, dėmesio koncentraciją bei atkaklumą. Šiuo atveju būtina kreiptis pagalbos į specialistus.

Parengė Alfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.