5 psichologinę savijautą gerinantys įpročiai pakeis gyvenimą
0 (0)

sportas
© Liette Parent | Dreamstime Stock Photos

Norėdami būti fiziškai sveiki, bėgiojame, darome mankštą, stengiamės valgyti sveiką maistą. Taip pat atsisakome žalingų įpročių, pavyzdžiui, nusprendžiame neberūkyti. Panašiai yra ir dėl psichologinės savijautos – jeigu norime gerai jaustis, turime ugdyti tam tikrus įpročius ir atsisakyti žalingų minčių ar elgesio. Visi galime išmokti ir praktikuoti psichologinę savijautą gerinančius įgūdžius. Taip teigia pasaulyje žinoma psichoterapeutė Amy Morin. Ji pataria, kokius pagrindinius įgūdžius vertėtų labiausiai ugdyti.

1. Jausmų pripažinimas. Psichologiškai tvirtam žmogui svarbi visa jausmų paletė. Jis nebėga nuo neigiamų emocijų – pykčio, nusivylimo ar vienišumo.
Neigiami jausmai padeda pažinti save ir gali paskatinti imtis reikšmingų pokyčių.

2. Dėkingumas. Užgriuvus rūpesčiams, galime savęs gailėtis ir klausti, už ką? Arba galime priimti gyvenimo pamoką ir nuoširdžiai padėkoti. Nesėkmės užgrūdina, o dėkingumas padeda atrasti ramybę ir prasmę net sunkiausiomis akimirkomis.

3. Pagalba kitiems. Paradoksalu, bet žmonės jaučiasi laimingesni ne tuomet, kai sulaukia pagalbos, o tuomet, kai ją suteikia. Rūpindamiesi, kaip kitiems pagerinti gyvenimą, mažiau galvojame ir sureikšminame savo problemas.

4. Optimizmas. Puikiai žinome, kad gyvenime nutinka daug nuo mūsų nepriklausančių dalykų – žmonės žūsta, serga sunkiomis ligomis. Psichologiškai stiprūs žmonės nepraranda tikėjimo savo jėgomis ir į iškylančias problemas žvelgia kaip į iššūkius.

5. Produktyvumas. Užuot savęs gailėję, atsparūs žmonės sprendžia problemas. Kiekviena minutė brangi, tad ar verta ją praleisti galvojant, kas būtų, jeigu būtų. Praeities neįmanoma pakeisti, tačiau galime daryti įtaką ateičiai, o geriausia tai pradėti šiandien.

EDITA DEREŠKEVIČIŪTĖ / lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. NoName parašė:

    Nepykit, bet ir vel klaidinat zmones. Ne iprociai, o mastymo budai ar savybes. Iprociai yra susije su zmogaus pasamonine busena, todel kiekvienas ju turi skirtingai

  2. gandis parašė:

    Sekite savo mintis. Tegul jūsų mintys bus pozityvios, nes jūsų mintys tampa žodžiais.
    Sekite savo žodžius. Tegul jūsų žodžiai bus pozityvūs, nes jūsų žodžiai tampa jūsų poelgiais.
    Sekite savo poelgius. Tegul jūsų poelgiai bus pozityvūs, nes jūsų poelgiai tampa jūsų įpročiais.
    Sekite savo įpročius. Tegul jūsų įpročiai bus pozityvūs, nes jūsų įpročiai tampa jūsų vertybėmis.
    Sekite savo vertybes. Tegul jūsų vertybės bus pozityvios, nes jūsų vertybės tampa jūsų LIKIMU!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.