5 žingsniai, kaip atpažinti savo norus
0 (0)

Mūsų norai gyvenimui suteikia prasmės ir spalvų, padeda tapti savimi. Psichologas, dėstytojas, knygų autorius Michelis Lejoyeux atskleidžia, kaip geriau sužinoti ir pažadinti mūsų tikruosius troškimus. Jis sugalvojo 5 pratimus, kuriuos įgyvendinę jūs daugiau sužinosite apie save ir apie tai, ko jums norisi labiausiai, rašoma psychologies.ru.

Egzistencija, o ne gyvenimas, šventė, praėjusi šalia. Tai formulė, kuri gali išreikšti norų nebuvimą ar trūkumą. Ne veltui psichoanalizė norus perkelia į mūsų egzistavimo centrą, kadangi būtent tai transformuoja beveidį gyvenimą į unikalų kelią. Pasak Michelio Lejoyeux, „norų trūkumas įtraukia mus į egzistencinę tuštumą ir savęs pačių nesupratimą. Kadangi būtent norai suteikia gyvenimui prasmę“. Tačiau mes ne visada patys suprantame, ko norime, kas mus verčia net drebėti nuo svajonių. Psichologas sako, kad „įgeidis, troškimas, siekis… Nereikia praleisti nė vieno niuanso. Pažindami juos mes iš naujo atrandame ar palaikome savo entuziazmą“. Kalbama apie tuos troškimus, kurie atitinka mūsų vertybes, kurie įgyvendinti suteiks mums tikslą ir sustiprins identiškumą. Kas tai gali padėti atskleisti? Štai penki psichologo Michelio Lejoyeux pratimai.

1. Aš įsivaizduoju, kad laimėjau loterijoje

Tikslas

Kai mes įsivaizduojame, kad turime pinigų, tuomet labai greitai prabunda įmigę norai ir troškimai. Tai padeda suprasti, ko mes norime, ir tai priimti. „Laimėjimas loterijoje – geras būdas išlaisvinti slaptus norus, – sako Michelis Lejoyeux. – Jis leidžia mums pažvelgti į savo viltis, lūkesčius kitu žvilgsniu.“ Kaip pradėti:

  • Ant popieriaus lapo užrašykite viską, ką darytumėte, jeigu tam turėtumėte visas finansines galimybes. Tada skirtingomis spalvomis pažymėkite materialinius ir nematerialinius norus, poreikius (laikas, santykiai, užsiėmimai).
  • Išskirkite primygtinius, jums svarbiausius norus ir atmeskite tuos, kurie tiesiogiai priklauso nuo jūsų finansinės būklės (pavyzdžiui, nuosavas namas); iššifruokite tuos norus, kurie jums išreiškia fundamentalius poreikius, pavyzdžiui, skirti daugiau laiko sau, išsivaduoti nuo kasdienės rutinos, atsiduoti pašaukimui, išsilaisvinti nuo įsipareigojimų ar santykių.
  • Pagalvokite, kaip visa tai įgyvendinti palaipsniui kasdieniame gyvenime, pradėdami nuo jūsų pagrindinio, svarbiausio poreikio.
  • Galiausiai perskaitykite viską, ką užsirašėte, ir pasistenkite išanalizuoti, koks dominuojantis pasąmoningas poreikis slypi tuose noruose: apsaugos noras (pasislėpti slėptuvėje ir jaustis saugiai), noras pabėgti (išeiti iš sudėtingų santykių ar atsibodusio gyvenimo būdo), noras laimėti pralaimėtą kovą (asmeniniame ar socialiniame gyvenime). Mūsų pagrindinis noras atskleidžia, kad mes galime dirbti su savo vidumi nepaisydami turto faktoriaus.

2. Aš tyrinėju turimas knygas ir filmus

Tikslas

Tai padės iš naujo susipažinti su pačiu savimi, atrasti ar iš naujo prabudinti slaptus norus. Kiekviena knyga ar filmas – tai būdas saugoti savo norus, prisiminimus ir planus ateičiai. Mūsų biblioteka ar videoteka kalba apie mus pačius: „Visi jie pasakoja apie vieną – užsiėmimus, idealus, asmenines savybes, apie kurias negalime nustoti galvoti“, – sako psichologas.

Kaip pradėti:

  • Lyg seklys apžiūrėkite savo knygas ir filmus, atraskite panašias ar persipinančias temas: įsivaizduojamas pasaulis (poezija, fantastika), kelionės, aštraus siužeto trileriai, meilė, psichologija, filosofija, dvasingumas…
  • Užduokite sau klausimus – kokie autoriai (filmai, režisieriai) ir knygos suteikia jums malonumą, jeigu kalbėtume apie pagrindinę jus dominančią temą. Kodėl? Ką tai jums duoda? Kaip jūs naudojate (arba ne) tą interesą savo gyvenime?
  • Atsakę į šiuos klausimus jūs lengviau nubrėšite savo norų žemėlapį ir tiksliau įvertinsite motyvaciją.

Kad būtų lengviau, M.Lejoyeux sudarė knygų reikšmes ir teigia, kad „kiekviena knygų kategorija atspindi vieną iš galimų „mano aš“ ribų“, pavyzdžiui:

  • Mokslo ar istorinės knygos: utilitarus laiko suvokimas, negebėjimas suprasti, kaip galima tiesiog mėgautis savo gyvenimu?
  • Medicinos, sveiko gyvenimo būdo knygos: polinkis į hipochondriją ir nerimą?
  • Klasikinė literatūra: nostalgija praeičiai, baimė palikti pramintus kelius ir įtvirtinti savo asmeninius norus?
  • Siaubo knygos: noras, kad jus kažkas nuramintų?
  • Kelionės knygos: noras pabėgti nuo rutinos?
  • Knygos, kurių neperskaitėte ir vargu ar perskaitysite: baimė atsikratyti to, ko jums nereikia, sunkumas priimti rašytinius žodžius?
  • Meilės romanai: meilės santykių idealizavimas arba noras sumažinti savo frustracijas?
  • Aštraus siužeto trileriai: stiprių emocijų poreikis ar teisybės paieškos?
  • Filosofijos knygos: noras surasti prasmę gyvenime? Perdėtas filosofavimas?
  • Dvasinė literatūra: baimė būti paliktiems? Mirties baimė? Kažko daugiau paieškos nei esama realybė?
  • Psichologijos knygos: bandymas suprasti savo istoriją ar noras išvengti psichoterapijos?
  • Erotinė literatūra: poreikis sulaužyti visus tabu?

Visa tai galite pritaikyti ir videotekai.

3. Aš dovanoju sau dovaną

Tikslas

Mokytis įgyvendinti savo asmeninius norus ir nelaikyti savęs egoistu. Tačiau, kaip bebūtų paradoksalu, padovanoti sau dovaną nėra taip paprasta. Dažniausiai mes sau kažko gailime, žvelgiame į tai su ironija ar pajuokaudami ir įvykdome atsiprašinėdami ir kitaip teisindamiesi.

Pasak M.Lejoyeux, dovana, kurią sau įteikiame, „visada turi iššūkio reikšmę, kurį mes metame tiek sau, tiek kitiems. Jis stiprina savigarbą, jeigu yra parinktas teisingai, o galiausiai leidžia sau pasakyti, ko mes iš tikrųjų norime“.

Kaip pradėti: ramiai ir neskubėdami pagalvokite apie dovaną, kurią sau įteiksite.

Rekomendacijos: tegu dovana būna adekvati jūsų pajamoms, nevertinkite savęs pernelyg pigiai, negalvokite apie naudą ir praktiškumą. Tegu niekas neįsimaišo į jūsų pasirinkimo sprendimą. Kai padovanosite sau dovaną, pabandykite atspėti, kokią ypatingą reikšmę ji jums turi? Ką išreiškia, jeigu žvelgtumėte kaip į simbolį, idealą, norą, poreikį?

4. Aš praktikuoju metodą „pavyzdžiui“

Tikslas

Pereiti nuo neapibrėžto, aptakaus noro į tokį, kurį galima įgyvendinti, ir drauge sugrąžinti sau galimybę keliauti savirealizacijos keliu. „Sutikdamas vyrus ir moteris, kurie skundžiasi, kad negali išpildyti savo norų, aš pasitelkiu stebuklingą Sándoro Ferenczi formulę. Jis tvirtino, kad visas darbas su impulsais slypi viename žodyje – „pavyzdžiui“, – sako Michelis Lejoyeux.

Kaip pradėti: pradėkite nuo dialogo su savimi.

„Mano norėtųsi, kad mano gyvenimas būtų įdomesnis.

– Kokioje srityje, pavyzdžiui?

– Darbe.

– Pavyzdžiui, kokiame darbe ir kokioje srityje?

– Darbe, kuriame būčiau labiau nepriklausomas ir galėčiau kurti.

– Kokiame, pavyzdžiui?“ Ir taip toliau. Taip jūs patys sukonkretinsite savo norus iki tokių, kuriuos galėsite bandyti įgyvendinti.

5. Aš atsisakau neišpildomų norų

Tikslas

Neišpildomi norai vagia mūsų energiją, laiką, nutolina nuo tų norų, kuriuos galime įgyvendinti, kurie suteiktų laimės ir prasmės mūsų pasauliui. „Psichologijoje atsisakyti tų norų, kurie neįgyvendinami, reiškia ir atitolti nuo principo „viskas arba nieko“, – sako Michelis Lejoyeux. – Neįgyvendinami norai – tai geriausias būdas nepasiekti nieko ir palikti savo gyvenimą stagnacijoje.“ Psichologo nuomone, geriausias būdas atsikratyti neįgyvendinamų norų – tai paversti juos į gerus norus.

Kaip pradėti: geri norai pasižymi trim charakteristikomis, kurias gali atskleisti štai toks pavyzdys: „Aš noriu tapti savanoriu.“

  • Pirma, toks noras nukreiptas į veiksmą – „Aš noriu skirti laiko darbui benamių valgykloje“.
  • Antra, šis noras atitinka mūsų kasdienes galimybes – „Aš turiu tam laiko kelias valandas per savaitę“.
  • Trečia, tai įgyvendinama – „Aš turiu pakankamai įgūdžių ir asmeninių savybių“.

Galiausiai psichologas pataria nuspalvinti savo norus skirtingomis spalvomis, kad nepasiklystume jų džiunglėse.

  • Žali norai. Svarbūs, tačiau įprasti, juos galima atidėti, pakeisti, netgi atsisakyti be didelio vargo (prekių įsigijimas, tam tikro maisto vartojimas ir pan.)
  • Oranžiniai norai. Tie, kurie labiau pripildyti emocijų, asmeniniai, nukreipti į jūsų asmeninio laiko naudojimą (kelionės, atostogos, laikas sau). Tokių mes galime atsisakyti tik išskirtiniais atvejais.
  • Raudoni norai. Jie būtini mūsų fizinei ir psichinei gerovei, todėl jų atsisakyti mes niekaip negalime (noras jaustis saugiai, kad aplinkiniai jus gerbtų ir pan.).

Parengė 15min.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.