5 žmogaus motyvacijos kibirkštys. Kaip uždegti vidinę ugnį?
0 (0)

Jūs norėtumėte palikti tą vietą, kurioje jaučiatės blogai, kurioje įstrigote. Jūs norėtumėte įgyvendinti savo svajones, pasiekti tikslus ir gyventi taip, kad pabaigoje nebūtų dėl ko apgailestauti. Ir kažkur širdies gelmėse jūs žinote, kad galite daug daugiau. Jūs žinote, kad viduje yra ugnis ir kartais ją jaučiate. Ji pradeda deginti ir nori išsiveržti į išorę, tik jūs nežinote, kaip su ja susijungti ir kaip ją panaudoti.

Jūs norėtumėte eiti dienomis ir visiškai atsiduoti kiekvienai akimirkai, jausti kiekvienos galimybės alsavimą ir augti drauge su gyvenimu. Knygos “Kaip gyventi gerą gyvenimą” (“How to live a good live”) autorius Jonathan Fields tokią būseną vadina užsidegimu. Daug metų skyręs tyrinėjimams ir paieškoms, jis atrado tai, kas gali pažadinti vidinę ugnį. Tai nėra kažkoks vienas dalykas, kuris uždegs mūsų aistrą ir visa galva įtrauks į gyvenimo sūkūrį. Mes esame skirtingi ir įvairiapusiai, todėl svarbu atrasti tai, kas uždegs būtent mus. Tačiau dažnai to negalime padaryti, nes mums trūksta patirties, mes per mažai ieškojome, bandėme ir klydome.

Autorius turi ir gerą žinią: mums nereikės laukti kelių mėnesių, metų ar dešimtmečių, kad atskleistumėm viduje slypintį potencialą ir užpildytumėm juo visą gyvenimą. Mums tereikia atrasti savo kibirkštį, įžiebsiančią vidinę ugnį ir pakviesiančią mus į savo gelmes. Ir kai mes eisime į pasaulį iš šios vietos, viskas ims spindėti.

Taigi…

5 ŽMOGAUS MOTYVACIJOS KIBIRKŠTYS

  1. SMALSUMO KIBIRKŠTIS

Ši kibirkštis – tai jūsų noras kelti klausimus. Ar jūsų gyvenime yra kažkas, ką jūs norite išsiaiškinti, klausimas, į kurį atsakyti yra jūsų pašaukimas, ar paieškos problemos sprendimao, kuris skatina jus eiti pirmyn? Pavyzdžiu žmonių, degančių smalsumu, galėtų būti mokslininkai, verslininkai, žiniasklaidos atstovai ir autoriai.

Albertas Einšteinas yra pasakę: “Svarbiausias dalykas yra nesiliauti klausinėjus. Smalsumas turi savo egzistavimo priežastį. Neįmanoma nejausti jaudulio, stebint amžinybės, gyvenimo paslaptis, nuostabią realybės struktūrą. Tereikia kiekvieną akimirką stengtis įminti šią paslaptį.”

  1. SUSIDOMĖJIMO KIBIRKŠTIS.

Ši kibirkštis – tai visiškas įsitraukimas ir susidomėjimas kažkokia tema, sritimi ar idėja. Tai nebūtinai yra konkreti problema ar klausimas. Tai – vidinis ryšys su kažkuo. Dažniausiai jis atsiranda vaikystėje ir lydi mus visą gyvenimą. Ši kibirkštis įsiplieskia akimirksniu, kai tik mes prisiliečiame prie naujos patirties ar idėjos. Pavyzdžiu gali būti menotyrininkai, meno mylėtojai ir, iš tikrųjų, bet kuris, kuriam patinka skaityti ir tyrinėti, nesvarbu dėl kokios priežasties jis tai daro. Kaip atpildas – gilus pasitenkinimas, ateinantis iš stipraus susidomėjimo.

Iš tiesų, nelaimingiausi ir mažiausiai motyvuoti mano sutikti žmonės yra tie, kuriems visiškai nieko nereikia ir jie niekuo nesidomi. Susidomėjimas ir pasitenkinimas eina koja kojon ir be jų bet kuris laimės ar motyvacijos blyksnis yra laikinas, nes nėra nieko svarbaus, kas tai galėtų pratęsti.

  1. ATSIDAVIMO KIBIRKŠTIS.

Ši kibirkštis – tai visiškas atsidavimas ir “paskendimas” užduotyje ar procese. Kalbu apie būseną, kai jaučiame milžinišką įkvėpimą ir pasineriame į procesą, nekreipdami dėmesio į pabaigą ir negalvodami apie rezultatą. Nors dažnai tokia būsena atneša įspūdingus rezultatus, bet jie nėra pagrindinis faktorius. Keli puikūs pavyzdžiai – amatininkai ir dailininkai. Žinoma, jų darbo rezultatas – nuostabūs meno kūriniai, bet jiems tai yra tik papildomas bonusas. Svarbiausias dalykas, kuris juos įkvepia – tai gebėjimas pasiklysti, atsiduoti, “paskęsti” procese.

Jūsų kasdienybėje atsidavimo kibirkštys – tai intensyvaus gyvenimo blyksniai, kai jūs pasineriate į užduotį, kuri priverčia jus jaustis gyvesniais. Tai gali atsitikti, kai jūs užsiimate mokamu ar nemokamu darbu, kuris jus verčia judėti. Ir tai jūs galite daryti kiekvieną dieną.

  1. MEISTRIŠKUMO KIBIRKŠTIS.

Ši kibirkštis – tai nepaliaujamas siekis tobulėti. Jums nebūtina būti apsėstu idėjos būti geriausiu pasaulyje, bet progreso pojūtis yra tai, kas priverčia jus atsiduoti patirčiai. Neturi reikšmės, koks tai užsiėmimas, svarbu, kad būtų aiškiai apibrėžtas augimo kelias ir galimybės jį išmatuoti. Kovos menai yra puikus pavyzdys su aiškiai apibrėžta “danų” sistema. Čia jūs galite auginti savo meistriškumą ir visada žinoti, ko reikia perėjimui į kitą lygį.

Galvoju, kad geriausiai tai apibūdino Vinstonas Čerčilis: “Kiekvieną dieną jūs galite pasiekti progreso. Kiekvienas jūsų žingsnis gali būti vaisingas. Prieš jus ištiestas nuolat ilgėjantis, nuolat augantis, nuolat tobulėjantis kelias. Jūs žinote, kad niekada nepasieksite kelionės pabaigos, bet tai jūsų neatgraso, tik sustiprina džiaugsmo ir kilimo šlovės pojūtį.”

  1. TARNYSTĖS KIBIRKŠTIS.

Ši paskutinė kibirkštis – tai jūsų pagalba kitiems. Yra nemažai žmonių, kuriems žinojimas, jog jie bent kažkuo pakeitė kitų žmonių gyvenimus, yra milžiniškas postūmis. Būtent tai verčia juos jausti didesnį įkvėpimą ir motyvaciją. Ši kibirkštis nebūtinai turi būti susijusi su tam tikru žmogumi ar grupe. Ji nėra susijusi tik su žmonėmis. Tai gali būti gyvūnai, augalai, rūpestis aplinka ar visa planeta. Dvasinių grupių nariai ir savanoriai dažnai maitinasi šia kibirkštimi.

O kokia pagalba motyvuoja jus? Pagalvokite apie tai. Tikra meilė tik stiprėja, kai jūs ja dalinatės. Tai, kas jus motyvuoja, didės, jeigu jūs tai atiduosite kitiems.


Taigi, dabar jūs žinote penkias motyvacijos kibirkštis. Paklauskite savęs, kuri labiausiai atliepė jūsų širdyje? Jus labiausiai įkvepia atsakymo į rūpimą klausimą ar nepatogios problemos sprendimo paieškos? O gal jums patinka pasinerti į kažkokią idėją ar temą?

Skirtingais momentais viena iš kibirkščių būna aktyviausia, bet dažniausiai jus veda kelių kibirkščių derinys. Naudokite kažkurią kibirkštį savo veikloje ir būtinai raskite būdą pajungti penktąją kibirkštį bei paversti savo veiklą pagalba kitiems.

Šioje koncepcijoje nuostabu yra tai, kad jūs galite atrasti daugybę mažų veiklų, patirčių ir santykių, kurie įkurs jumyse vidinę ugnį, tą fantastišką jausmą, kai jūs nenorite sustoti ir darote tai, ką turite daryti.

Nelaukite mėnesių, metų ar dešimtmečių, kad atrastumėte savo didįjį, ypatingąjį tikslą ar aistrą. Tai gali įvykti, o gali ir neįvykti. Tiesiog pradėkite gyventi savo kibirkštimis. Kurkite dienas, skirdami joms tiek energijos, kiek tik galite.

Pradėkite šiandien.

Ir jūsų gyvenimas ims spindėti.

O dabar jūsų eilė.

Pasidalinkite, kuri iš aukščiau aprašytų kibirkščių labiausiai jus įkvepia šią akimirką?

Kodėl?

Ačiū už komentarus!

Parengė Ilona Tamošiūnienė | 108studija.lt
Iliustracija: Tanja Heffner

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. Paulius parašė:

    kazkokia tuscia nesamone

  2. Greta parašė:

    Susidomėjimo ir atsidavimo kibirkštis. Būtent ieškojimais dabar varomas mano gyvenimas, tie ieškojimai dažnai net nelabai apibrėžti. Galima būtų pavadinti tiesiog savęs paieškomis. Atsidavimas tai menui, kurį bandau kurti, nors kartais būna baisu nerti į tuos vandenis kurie atsiveria pradėjus tapyti. Matyt, savęs baimė. Paradoksalu, ieškoti savęs ir tuo pačiu bijoti to ką galiu pamatyti. hm…

  3. PETRAS PIKSRYS parašė:

    Kūrybinė kibirkštis uždega kiekvieną iš mūsų, tačiau gyvenimo sunkumai – ekonominiai, biologiniai, emociniai dažnam šią kibirkštį prislopiną iki ……

  4. Liepa parašė:

    Žirgai bei žygeivystė – Man aktyviausia susidomėjimo kibirkštis, jos vedina gyvenu jau kelis metus, ir iš ties gyvenimas tiesiog spindi. Pirmą kartą pabandžiusi supratau, jog tai – manyje. Buvo ir dvejonių periodas, bet galiausiai pasinėriau į veiklą visa galva ir tai tampa mano gyvenimo būdas, išlaikantis mane ir finansiškai. (Vedu raitus žygius kalnuose dabar, o Molėtuose laukia nedidelis mano žirgynas). Būtent dėl šios kibirkšties lydi sėkmė ir atsiveria reikiamos galimybės, dėl užsidegimo galiu padaryti didelius darbus to nė nepajusdama. Tiesiog reikia išdrįsti žengt savo gyvenimo keliu ir nebijoti išeit iš savo komforto zonos, galimybių vardan. Nes kiekvienam iš mūsų lemta būti laimingam ;)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.