6 dalykai, kurie gali sugriauti jūsų santykius
0 (0)

skyrybos

Mokslininkai atskleidė, kokie veiksniai dažniausiai sugriauna trumpalaikius ir ilgalaikius santykius. Dėmesio, tarp jų yra ir prasta higiena bei nepatikimumas, rašo independent.co.uk.

2015 metais atliktas tyrimas, kuris buvo pristatytas leidinyje „Personalty and Social Psychology Bulletin“, turėjo kelis etapus. Pirmajame siekta nustatyti veiksnius, kuriuos žmonės supranta kaip pagrindines kliūtis santykiuose. Tyrime dalyvavo 92 paskutinio kurso studentai, kurių amžius svyravo nuo 18 iki 53 metų. Jų buvo paprašyta įvardinti didžiausias kliūtis ilgalaikiuose ir trumpalaikiuose santykiuose. Mokslininkai nustatė, kad vyrų ir moterų išvardintų veiksnių skaičius pernelyg nesiskiria, tačiau abi respondentų grupės pateikdavo gerokai ilgesnį kliūčių sąrašą ilgalaikius santykių atveju (lyginant su trumpalaikiais santykiais).

Paskui buvo paprašyta 285 paskutinio kurso studentų įvertinti 49 kliūčių sąrašą, kuris buvo sudarytas pirmajame tyrimo etape. Jų buvo paprašyta sunumeruoti juos pagal svarbą, kaip konkretus veiksnys sumenkintų jų susidomėjimą patinkančiu asmeniu.

Trys dažniausios kliūtys trumpalaikiuose santykiuose:

1. Žmogus turi panašaus pobūdžio sveikatos problemų, kaip lytiniu keliu perduodamos ligos;
2. Žmogus nekaip kvepia;
3. Prasta žmogaus higiena.

Trys dažniausios kliūtys ilgalaikiuose santykiuose:

1. Žmogus nevaldo pykčio ar yra linkęs smurtauti;
2. Žmogus šiuo metu susitikinėja su keliais partneriais;
3. Žmogus yra nepatikimas.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad tyrimo dalyviams daugiau įtakos turi ne teigiami, o neigiami partnerio bruožai. Kitaip tariant, potencialus partneris negali savo nepageidautinų bruožų kompensuoti gerosiomis charakterio savybėmis. Tai vadinama „perspektyvos teorija“, kuri reiškia, kad neigiama informacija mūsų akyse turi didesnį svorį nei teigiama informacija.

Parengė: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.