7 dalykai, kuriuos produktyvūs žmonės daro kitaip
0 (0)

sekme

Produktyvumą laikome svarbiausia sėkmės sudedamąja dalimi. Regis, jeigu rimtai triūsime, tai pripažinimo ir materialinės gerovės neteks ilgai laukti. Deja, produktyvumas yra kai kas daugiau už sugebėjimą sparčiai ir daug dirbti, tvirtina psichologas Benjaminas Hardy, straipsnių ir knygos apie laiko vadybą „Slipstream Time Hacking: How to Cheat Time, Live More, And Enhance Happiness“ autorius.

1. Produktyvūs žmonės žino, kas jie yra ir kuo nori tapti. Mes tikime, kad, jeigu daug dirbsime, neišvengiamai pasimušime. Mes imamės visko iš karto, greitai atšąlame, pradedame iš naujo, aršiai konkuruojame su kitais, kenčiame dėl savo pažeidžiamumo ir nepasitikėjimo savimi… Todėl trokštame, kad mūsų sėkmę patvirtintų materialūs dalykai – didelis atlyginimas, platus gerbėjų ratas, diplomai ir apdovanojimai.

Iš tikrųjų produktyvūs žmonės sumaniai apėjo šiuos spąstus, jiems nereikia pripažinimo iš išorės. Jie visiškai priima ir supranta save. Jokie svetimi standartai ir klišės neturi galios jų savęs vertinimui. Jie įsitikinę, kad tai, ką jie daro, yra unikalu, todėl jokia konkurencija neturi prasmės.

2. Jie pasirinko savo gyvenimo tikslą. Dauguma iš mūsų slapta ar atvirai tikisi, kad kas nors, panašus į išmintingą burtininką, nusileis iš dangaus ir nurodys jų gyvenimo kryptį. Svarbiausia, kad ši kryptis būtų socialiai priimtina, o dar geriau – prestižinė. Užuot užsiėmę tuo, kas mums patinka, mes pasirenkame darbą, kuris yra patikimas, asocijuojasi su geru atlyginimu arba vilioja šlovės perspektyvomis.

Sėkmingi žmonės, be aiškiaregių, sugeba numatyti, kas su jais bus po 10, 20, 30 metų. Juos veda jų idealas, todėl jie nuosekliai ir ramiai žengia savo žingsnius į priekį viena ir ta pačia kryptimi.

3. Jiems neįdomu, kuo užsiima kiti žmonės. Mes praleidžiame daug laiko stebėdami kitus žmones. Mes ieškome juose sektinų pavyzdžių ar paprasčiausiai lyginame save su jais, stengdamiesi pranokti.

Produktyviesiems nerūpi svetimi pasiekimai. Jie mano, kad toks „sekimas“ atitraukia juos nuo gyvenimo tikslų. Amerikiečių verslininkas ir bestselerio apie sėkmės strategijas autorius Gary‘s Vaynerchukas prisipažino, kad jis neskaito kitų žmonių tekstų, jis yra „per daug užsėmę savo konteksto kūrimu“.

4. Jiems nerūpi, ką apie juos mano kiti. Viešosios nuomonės baimė – vienas didžiausių tikro produktyvumo priešų. Prisiminkime Coco Chanel, kuri kartą pasakė: „Man nusispjauti, ką jūs apie mane galvojate. Aš apie jus negalvoju apskritai“.

Produktyvūs kūrėjai savo triūso vaisius skiria sau ir žmonėms, kuriems jie numatyti. Jie neturi tikslinės auditorijos, todėl kritika jų nesužeidžia.

5. Jie – humanistai. Nepaisant abejingumo svetimai nuomonei, jie nori duoti naudos žmonijai. Jie būna nepaprastai empatiški ir stengiasi padėti aplinkiniams, o dar geriau – padaryti visą pasaulį šiek tiek geresnį. „Manau, kad kuo labiau žmogus myli, tuo stipriau jis nori veikti: meilės, kuri lieka tik jausmu, aš niekada nepavadinsiu tikra meile“, – šis aforizmas priklauso Van Goghui, vienam iš produktyviausių genijų žmonijos istorijoje.

6. Jie nelaukia tinkamo momento. Mes dažnai atidedame svajonę vėlesniam metui – kai atsiras pakankamai laiko, pinigų, reikalingų pažinčių… O produktyviems žmonėms nereikalinga ši apsauginė „oro pagalvė“. Jie įsijungdavo į darbą dar tada, kai jais netikėjo net artimiausi žmonės. Anksčiau, nei gaudavo atsakymus į visus savo klausimus. Anksčiau, nei suprasdavo, kaip vadinasi tai, ką jie ketina daryti. Vienintelė jų nuolatinio judėjimo sąlyga – pastovus vidinis balsas, kuris ragina juos judėti pirmyn.

7. Jie nesigėdija prašyti pagalbos. Pasitikėjimas ir drąsa – savybės, būdingos produktyviems žmonėms, todėl jiems nesunku prašyti aplinkinių pagalbos ir patarimų. Ir kelyje į savo tikslą jų nestabdo melagingas išdidumas. Jie atvirai pareiškia apie savo poreikius. Kaip Amanda Palmer, kuri paliko savo garso įrašų firmą ir pasiūlė savo gerbėjams nemokamai nusikraut jos dainas. Jos fanai su džiaugsmus ėmė remti jos kūrybą dosniomis aukomis.

Parengė Gražina Vasiliauskienė | Alfa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.