7 rūkančiųjų tipai: kodėl turėtumėte mesti rūkyti?
0 (0)

smoking-397599_640

Žmonės labai dažnai sugalvoja priežasčių, kodėl jie rūko ir kodėl niekaip nesiryžta mesti. Vieniems rūkymas neva padeda įveikti stresą, suteikia malonių emocijų, padeda kontroliuoti svorį, rašoma health.com.

Tačiau būtent pripažinimas, kodėl rūkote, gali tapti tiesiausiu keliu į sveikimą ir rūkalų atsisakymą. Kai pradedate analizuoti, kam to reikia, turite sau tiesiai šviesiai atsakyti į klausimus, nuo kurių dažniausiai bėgate.

1. Lieknas rūkantysis

Rūkote dėl to, kad jaudinatės dėl savo svorio. Pasirodo, taip daro net 50 proc. moterų ir 25 proc. vyrų. Ar reikia aiškinti, kad rūkymas dėl svorio yra labai prastas sprendimas jūsų sveikatai? Greičiausiai ne. Taigi, motyvacija rūkyti glaudžiai siejama su jūsų kūno įvaizdžiu ir dažniau yra būdinga moterims.

Kodėl turėtumėte mesti? Įprastai metusieji rūkyti priauga 2–5 kg, tačiau neilgai trukus svoris normalizuojasi ir grįžta į prieš tai buvusį skaičių.

2. Besislapstantis rūkantysis

Jūs negalite ar nenorite mesti rūkyti, tačiau jaučiate didelę gėdą dėl savo žalingo įpročio, todėl rūkydami slepiatės nuo savo šeimos ir draugų. Health.com rašo, kad net prezidentas B. Obama anksčiau prisipažino, kad jam nesvetimas toks rūkymo tipas.

Kodėl turėtumėte mesti? Net ir viena kita surūkyta cigaretė gali pakenkti sveikatai. Kaip atskleidžia 2008-ųjų metų tyrimas, viena ar dvi cigaretės gali ilgam sutrikdyti kraujagyslių funkciją.

3. Maištaujantis rūkantysis

Jūs rūkote, nors puikiai suprantate, kaip tai nesveika, tačiau maištaujantis charakteris šiuo atveju nugali. Rūkymą jūs suvokiate ir idealizuojate kaip asmenybės individualumą, laisvės pojūtį, tapatinate save su anksčiau populiariais cigarečių reklamų herojais. Greičiausiai rūkyti pradėjote paauglystėje, kadangi šis amžius siejamas su maištavimu.

Kodėl turėtumėte mesti? Natūralu, kad ilgalaikis rūkymas baigiasi sunkiomis ligomis, be to, asmenybės saviraiška per rūkymą jau seniai vertinama neigiamai.

4. Socialinis rūkantysis

Jūs rūkote tik tam tikrose situacijose, pavyzdžiui, savaitgalį, vakarėliuose, baruose ir pan. Kartais perlenkiate lazdą ir surūkote labai daug per vakarą ar savaitgalį, tačiau nelaikote savęs tikru rūkaliumi. Jūs galbūt nesate priklausomas nuo nikotino, tačiau esate priklausomas nuo paties rūkymo proceso.

Kodėl turėtumėte mesti? Toks „Socialinis rūkymas“ taip pat kenkia jūsų sveikatai ir skatina priklausomybę nikotinui. 2005-ųjų metų tyrimas atskleidė, kad iš grupės studentų, save identifikavusių kaip socialinius rūkalius, ilgainiui tapo priklausomi nuo rūkymo net 25 proc.

5. Streso kamuojamas rūkantysis

Rūkymas jums – tai bandymas įveikti stresą. Cigaretės griebiatės tada, kai susipykstate su sutuoktiniu, turite daug darbų, spaudžia terminai ir pan.

Kodėl turėtumėte mesti? Visų pirma, tai nesveika streso malšinimo forma, be to, kur kas labiau padėtų joga, meditacija, kvėpavimo pratimai. Prisiminkite, kad rūkymas iš tikrųjų tik dar labiau padidina fizinius streso rodiklius jūsų kūne.

6. Nuolat metantis rūkantysis

Jūs nuolat sau kartojate, kad šita cigaretė tai jau tikrai paskutinė. Metimas rūkyti ir vėl ėmimasis to paties jau tapo jūsų įpročiu. Sakote, kad išbandėte viską, tačiau jums taip ir nepavyko.

Kodėl turėtumėte mesti? Jums vertėtų suvokti, kad nevalia pasiduoti. Pasak apklausos, kai kurie rūkaliai atsisveikino su žalingu įpročiu tikrai ne iš pirmo, o iš aštunto karto ir pan.

7. Užsispyręs rūkantysis

Jūs, pasak apklausos, esate iš tų 16 proc., kurie niekada nemėgino mesti rūkyti. Jums nerūpi, kad žalojate savo sveikatą ar ką žmonės pagalvos. Jums patinka rūkyti arba jūs neįsivaizduojate savo gyvenimo be cigaretės.

Kodėl turėtumėte mesti? Jūsų įprotis jums kainuoja tūkstančius, o su kiekviena surūkyta cigarete trumpėja gyvenimo trukmė.

Parengė Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.