8 dalykai, sukuriantys tvirtus santykius
0 (0)

hands-437968_640
© Takmeomeo / Pixabay

Mokslininkai tvirtina, jog kiekvienus santykius anksčiau ar vėliau ištinka krizė. Buvo daug mėginimų apskaičiuoti, kurie metai įprastai yra sudėtingiausi. Pirmi išbandymai bei sunkumai užklumpa po metų, vėliau po trijų metų, o trečioji santykių krizė – po septynerių metų. Taip tvirtina ne vienas mokslininkas, tačiau kas toliau? O toliau – viskas priklauso nuo jūsų. Yra dalykų, be kurių turbūt niekada nesukursite tvirtų santykių, praneša portalas papilot.pl.

1. Kompromisas

Abi pusės eina eina savu keliu, nei viena iš jų nepasiduoda ir nenusileidžia, abudu – kovotojai. Ne, tik jau ne tiems, kurie nori sukurti laimingus bei tvirtus santykius. Ir visai nesvarbu, ar tai būtų labai rimtos situacijos nagrinėjimas, ar kažkokia įprasta, kasdienė situacija. Jeigu nėra kompromiso – visos pastangos bus veltui.

Juk būtent kompromisas parodo, jog abudu partneriai turi savo nuomonę, bet stengiasi ją sujungti į vieną ir rasti sprendimą. Dėl kompromiso trūkumo santykiuose auga įtampa, kuri vėliau lyg vulkanas prasiveržia pykčio protrūkiu. Kai kurie žmonės galvoja, jog kompromisas – tai savotiškas pralaimėjimas, tačiau tai netiesa, net priešingai – tai pasiekimas.

2. Atvirumas

Be šio aukso nepavyks sukurti tvirtų santykių. Viena portalo skaitytoja pasakojo: „Anksčiau aš turėjau labai daug paslapčių, mano draugas nežinojo nei su kuo susitinku, nei ką veikiu. Su laiku paslaptys buvo vis didesnės… Galiausiai suvokiau, jog toks žaidimas – darželinukų lygio. Jis griauna santykius.“ Taip, gerai kartais turėti vieną kitą paslaptį, kurios niekas nežino, tačiau tuo piktnaudžiauti negalima. Be atvirumo nebus ir pasitikėjimo, o be pasitikėjimo – santykių.

3. Intymumas

Lenkų psichologo prof. Bogdano Vojciszke (ir ne tik jo) teigimu, intymumas – vienas svarbiausias tvirtų santykių komponentų. Tai ne tik intymumas, tai kur kas daugiau – sugebėjimas nuoširdžiai rūpintis partneriu. Juk intymiai bendraudami, mes išgyvename labai stiprų džiaugsmą, euforiją kito akivaizdoje. Tai leidžia suprasti, jog bet kokioje situacijoje galime tikėtis supratingumo bei pagalbos. Juk noras daryti gerą ir džiuginti – yra vienas svarbiausių norų (kuris yra įgyvendinamas) santykiuose.

4. Pagarba

Tai žodis, kuris gali atrodyti senamadiškas, tačiau jo esmė niekur nedingo. Nepasitenkinimas, nuolatiniai priekaištavimai, įžeidinėjimai – visa tai kyla dėl pagarbos trūkumo. Partneriai, tarp kurių nėra pagarbos, rūpinasi tik savimi – juk jie pasaulyje svarbiausi. Jiems nesvarbu, kaip jaučiasi kitas žmogus ir kaip galima būtų pagerinti santykius – kam? Be pagarbos negali būti jokios kalbos apie tvirtus santykius. Be to, negalima pamiršti, jog pagarba taip pat reiškia, jog priimate partnerio pomėgius, požiūrį bei nuomonę. Net jeigu jūsų nuomonės ne visada sutampa (kas yra natūralu), jūs gerbiate kito minties bei pasirinkimo laisvę.

5. Bendradarbiavimas

Būtent tai parodo, jog santykiuose abu partneriai yra lygiaverčiai. Ir tie partneriai žino, kaip reikia bendrauti, spręsti iškilusias problemas bei konfliktus. Santykiuose privaloma mokėti kurti vieną stiprią komandą tik iš dviejų žmonių. Kasdieniai rūpesčiai, laisvalaikis, ateities planai – viskuo turite rūpintis kartu. Bendradarbiavimas yra svarbus tuo, jog reikalauja iš santykių aktyvumo, o ne stebėjimo iš šalies, kaip viskas vyksta.

6. Įsipareigojimas, motyvacija

Tai dar vienas dalykas, be kurio neįmanoma sukurti laimingų santykių. Psichologas prof. B. Voiciszke savo knygoje „Meilės psichologija“ paaiškino taip: „Įsipareigojimas suprantamas kaip sprendimai, mintys, jausmai, veiksmai, kurie nukreipiami į tvirtų santykių kūrimą.“ Būtent abiejų partnerių įsipareigojimas priverčia labiau stengtis dėl santykių, kurti artimą ryšį ir dirbti su savimi. Tačiau būtina prisiminti, jog tam reikia ne vieno, bet dviejų žmonių – ir niekaip kitaip.

7. Humoro jausmas

Galbūt nustebsite, tačiau geras humoro jausmas yra svarbus kiekviename santykių etape. Gyvenimas nėra labai lengvas, todėl svarbu, kad jūsų santykiuose netrūktų tiek juoko, tiek pozityvaus nusiteikimo. Dažnai net sakoma, jog jeigu norite pasitikrinti, ar esate su tinkamu žmogumi, pagalvokite apie tai, kaip dažnai juokiatės kartu su partneriu. Labai retai, o nekalbadienių būna daug? Nieko gero.

8. Palaikymas

Jūsų darbas, jūsų sveikata, jūsų išvaizda, o galbūt – pomėgiai, svajonės? Yra daug dalykų, dėl kurių nuolat turite jausti artimų žmonių palaikymą. O kas dar, jeigu ne jūsų mylimasis žmogus? Kiekvienas iš partnerių tiesiog privalo jausti, jog yra palaikymas, dėl kurio visada lengviau žengti į priekį. Turite jausti, jog partneris nieko jums nepavydi – labai liūdna, kai pasitaiko atvejų, kuomet vyras pavydi moters pasiekimų ir laimėjimų. Be palaikymo tikrai negali būti tvirtų santykių.
.
Parengė Sabina Adamovič / lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.