8 klausimai, kuriuos turėtumėte užduoti darbdaviui
0 (0)

Young Man Waiting for Interview --- Image by © Roy McMahon/CORBIS

Pokalbis dėl darbo daugumai mūsų kelia daugiau streso nei apsipirkimas prieš pat Kalėdas. Tačiau visiems mums tenka jame sudalyvauti bent kartą gyvenime.Jei ilgai ir nesėkmingai ieškote darbo, pokalbio dėl darbo procesas gali atrodyti kaip bėgimas prieš vėją su išskleistu parašiutu už nugaros. Bet nepasiduokite nevilčiai, pamėginkite nusiteikti sėkmei. Nors per pokalbį dėl darbo dažniausiai darbdaviai užduoda klausimus kandidatui, o šis stengiasi kuo geriau į juos atsakyti, nepamirškite, kad ir jūs galite užduoti klausimus darbdaviui, ir kad pokalbio sėkmė gali priklausyti ne tik nuo jūsų atsakymų, bet ir nuo jūsų klausimų. Lifehack.org pateikia kelis galimus klausimus, kurie parodys būsimam darbdaviui, kad esate ne iš kelmo spirta (-as).

Nepamirškite, kad pokalbis dėl darbo yra tarsi dvipusio eismo kelias – jūs domitės bendrove ne mažiau, nei bendrovė domisi jumis. Prisijungti prie jų komandos galite tik jei susitarsite dėl abiem pusėms naudingų santykių.

1. Kodėl jūsų įmonė man tinkama?

Tai drąsus klausimas, tad prieš klausdami išsiaiškinkite, kokie žmonės prieš jus sėdi. Užduodami tokį klausimą parodote, kad nesate desperatiška (-as) ir pasirengusi (-ęs) griebti pirmą pasitaikiusį darbą. Parodote, kad neketinate pigiai savęs parduoti, nes turite ką pasiūlyti ir žinote savo vertę. Svajojate apie augimą ir raidą, ir darbdaviai dažniausiai tai vertina.

2. Kuo jums (personalo skyriaus darbuotojams ar darbdaviams) patinka ši įmonė?

Taip užklupsite juos nepasiruošusius, ir jie supras, kaip jūs jaučiatės. O jums tai suteiks galimybę pažvelgti į bendrovę iš vidinės perspektyvos.

3. Kas jums šioje įmonėje nepatinka? (Kokie didžiausi įmonės trūkumai?)

Dar vienas labai drąsus klausimas, kurį reikia užduoti atsargiai. Nesitikėkite labai atviro atsakymo, nes personalo atranką vykdantys darbuotojai sieks išlikti politiškai korektiški ir vargu ar atsakys sąžiningai. Bet uždavę tokį klausimą perimsite pokalbio kontrolę į savo rankas ir galbūt iš užuominų susidarysite geresnį vaizdą apie bendrovę.

4. Ar ilgai ketinate dirbti šioje įmonėje?

Tai padės jums išsiaiškinti apie darbuotojų ir įmonės kokybę – ar įmonė samdo ilgalaikius darbuotojus, ir ar sugeba juos išlaikyti? Ar tai pereinamasis darbas, ar puiki galimybė karjerai?

5. Kokie trys svarbiausi bruožai būdingi jūsų geriausiems darbuotojams?

Atsakymai į šį klausimą leis jums suprasti, ko bendrovė iš jūsų norės, ir kokie darbuotojai čia ypatingai vertinami. Jei bruožai, kuriuos jie išvardija, jums nebūdingi, netraktuokite to kaip raudonos šviesos – nė viena bendrovė negali funkcionuoti tik su vieno asmenybės tipo darbuotojais. Galbūt jiems reikia ir tokių žmonių kaip jūs. Tačiau tai jums taip pat padės suprasti, ar šis darbas iš tiesų atitinka jūsų lūkesčius.

6. Kokie didžiausi įmonės tikslai šiais metais?

Atsakymai į šį klausimą leis jums suprasti, kokios krypties laikosi įmonė ir kokios jos ambicijos. Kokie jos tikslai? Ar bent vienas iš jų sutampa su jūsų siekiais? Ar jūs kažkuo galite prisidėti, kad šie tikslai taptų realybe? Juk vargu ar norite dirbti naujame darbe be entuziazmo. Be entuziazmo dirbantys žmonės neišsiskiria iš kitų darbuotojų, neužkopia karjeros laiptais, nes jie neįsitraukia į darbą. Raskite sritį, kurios tikslai jums tinka 110 proc.

7. Kiek darbuotojų parekomendavo kiti įmonės darbuotojai?

Atsakymai į šį klausimą padės jums suprasti darbo atmosferą, kuri yra labai svarbus darbo kokybės veiksnys. Ar darbuotojams taip patinka ši įmonė, kad jie čia pasikviečia dirbti ir savo draugus? Jei taip, ko gero atmosfera nebloga.

8. Ko jūs iš manęs tikėsitės pirmus tris mėnesius?

Geriausias būdas sužinoti, kokie įmonės lūkesčiai jūsų atžvilgiu – paklausti tiesiai. Taip parodysite iniciatyvą ir pasiryžimą dirbti kokybiškai. O jei iš visų kandidatų darbdaviai pasirinks jus, pradėsite dirbti labiau pasitikėdami savimi.

Parengė: delfi.lt
Iliustracija: © Roy McMahon/CORBIS

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.