8 žingsniai, ką ir kaip sakyti partneriui, jeigu paslydote
0 (0)

Iliustracija: yanalya / freepik.com

Jei esate patyrę savo mylimojo išdavystę, žinote, kad tai pats blogiausias jausmas pasaulyje. Tačiau būkite sąžiningi: jei neištikimas esate jūs, jausmas – ne ką geresnis. Deja, žmonės būna neištikimi ir, beje, į kairę nuklysta ne tik vyrai, bet ne ką rečiau ir moterys, teigia leidinio „Women’s Health“ patarėja, porų psichologė dr. Chloe Carmichael iš Niujorko. Pasak specialistų, neištikimybė ne visada yra mirties nuosprendis santykiams, rašo womenshealthmag.com. Gali nutikti ir taip, kad jūsų ryšys taps dar stipresnis, tačiau tik tuo atveju, jei teisingai laviruosite neištikimybės pasekmių labirinte.

Štai ką patariama daryti, jeigu paslydote:

1. Išsiaiškinkite, kodėl buvote neištikimi partneriui. Svarbu suvokti savo neištikimybės motyvaciją, sako dr. Chloe Carmichael, kadangi šis suvokimas gali suteikti informacijos apie tai, kaip elgtis toliau. „Dažnai moterys būna neištikimos, kadangi ieško kažko, ko negauna esamuose santykiuose. Neištikimybė yra pasyviai agresyvus būdas kovoti su susidariusia problema“, – sako dr. Chloe.

Jei jūs tiesiog netinkate vienas kitam ir esate nepatenkinti savo partneriu, pasirinkimas svetimauti yra ženklas, kad laikas užbaigti santykius. Tačiau jeigu jaučiate, kad galėtumėte būti ištikimi partneriui, jeigu jūsų santykiuose įvyktų tam tikri pokyčiai (pavyzdžiui, jei dažniau užsiimtumėte seksu, gautumėte daugiau dėmesio ir pan.), greičiausiai jūsų partneris galėtų tai padaryti, ir dėl to verta pasistengti.

2. Nuspręskite, ar prisipažinsite partneriui. Pamirškite viską, ką girdėjote: nėra griežtų taisyklių, kaip geriausia elgtis – prisipažinti, kad buvote neištikimi, ar ne, sako dr. Chloe. „Jei žinote, kad susimovėte, ir esate 100 proc. įsitikinę, kad tai buvo vienetinis atvejis, apie kurį jūsų partneris nesužinos, o sužinojęs jis negalėtų su tuo susitaikyti arba jis nenorėtų to žinoti, geriausia būtų jam nieko nesakyti“, – teigia specialistė.

Tačiau jums patiems bet kuriuo atveju reikėtų susirasti psichologą, kuris padėtų išsiaiškinti, kodėl buvote neištikimi, ir ką daryti, kad tai nepasikartotų. Jei norite prisipažinti partneriui, kad sumažintumėte savo kaltės naštą, arba jei buvote neištikimi dėl kokios nors santykių problemos ir norite judėti į priekį su juo, turite apie tai pasikalbėti. Priešingu atveju nuklydimai kartosis, kadangi partneris ir toliau netenkins jūsų poreikių (o jis tikriausiai apie juos net nenutuokia).

3. Kaip prisipažinti teisingai. Pasakyti mylimam žmogui, kad buvote neištikimi, bus sunku ir nepatogu, tačiau yra teisingas būdas pasiaiškinti. „Pasirinkite privačią erdvę, kur galėtumėte pasikalbėti, ir pradėkite taip: „Turiu tau kai ką pasakyti, nors man labai sunku tai pasakyti. Man labai gėda dėl savo poelgio ir labai už jį atsiprašau, – pataria dr. Chloe. – Prisiimkite atsakomybę už savo klaidą ir pabrėžkite, ką ketinate daryti, kad tai nepasikartotų.

Po to pasistenkite paaiškinti, dėl kokios priežasties, jūsų manymu, taip nutiko, tačiau neteisinkite savo poelgio. Galite sakyti kažką panašaus: „Turėjau problemą ir ją sprendžiau netinkamai. Norėčiau ją išspręsti su tavimi, kad tai nepasikartotų, nes aš tave myliu ir esu tau įsipareigojęs/usi.“

4. Laukite stipraus partnerio pykčio. Natūralu, kad partneris bus labai piktas ir nusivylęs, sako dr. Chloe. Kadangi būtent jūsų poelgis jį taip nuliūdino, turite tai priimti ir gerbti. Stenkitės tai priimti kaip gerą ženklą – tai reiškia, kad jam rūpite jūs ir jūsų santykiai.

Tikriausiai jis turės daug klausimų, tačiau informaciją apie romaną pateikite atsargiai. „Klausimai apie tai, su kuo jį išdavėte ir kada tai nutiko, yra normalūs, – sako dr. Chloe. – Tačiau intymesnės detalės jam tikriausiai nebus naudingos, nors jis ir norės jas išgirsti.“ Jei partneris jus spaudžia pateikti daugiau informacijos, pasakykite: „Pasidalinsiu šia informacija, jei tai padės kartu judėti į priekį, tačiau nežinau, ar ta informacija nepadarys daugiau žalos. Pakalbėkime su terapeutu, ir jei matysime, kad tai padės, padarysiu viską, kad tai ištaisyčiau.“

5. Paleiskite jį, jei jis norės išeiti. Sužinojęs apie jūsų neištikimybę, jūsų partneris gali nebenorėti su jumis turėti nieko bendra, tačiau tai gali būti ženklas, kad santykiams nebuvo lemta būti, pažymi dr. Chloe.

„Jeigu žmogus net nesvarsto galimybės tęsti santykius, nors tai buvo vienkartinis nuotykis, dėl kurio akivaizdžiai gailitės, jam tikriausiai santykiai nelabai rūpėjo“, – sako ekspertė. Jei jis nori pasukti savais keliais, gerbkite jo sprendimą. Galbūt prireiks specialisto pagalbos, kad išsiaiškintumėte, kaip galėjote tinkamiau išspręsti iškilusią problemą.

6. Jei partneris nusprendė likti, judėkite į priekį kartu. Taigi abu nusprendėte, kad norite išsaugoti santykius. Puiku! Tačiau nemanykite, kad lengvai grįšite į normalias vėžes. Dr. Chloe primygtinai rekomenduoja kartu apsilankyti pas psichologą, kurio konsultacija gali labai padėti abiem pusėms.

Psichologas gali padėti „nukentėjusiam“ suprasti, kokia yra tinkama reakcija į neištikimybę, suprasti, ar sugebės jis šiuo faktu nesinaudoti prieš partnerį ateityje, o neištikimam partneriui porų konsultantas gali padėti išspręsti problemą, dėl kurios jis buvo neištikimas: dėmesio ar įvertinimo stoka? O gal trūko saugumo, t. y. ką reikia pakeisti, kad ateityje abu būtumėte laimingi?

7. Atstatykite tai, ką sulaužėte. Neištikimybė skaudina ne tik dėl intymumo su kitu žmogumi, tačiau ir todėl, kad sulaužėte tai, kas santykiuose svarbiausia, – pasitikėjimą.

Taigi, norint jį atstatyti, gali tekti imtis „ekstremalių“ priemonių: kuriam laikui suteikti partneriui prieigą prie jūsų telefono, elektroninio pašto bei socialinių tinklų. Geriausia būtų abiem stengtis, kad partneris nejaustų poreikio turėti prieigą prie šios informacijos, tačiau pradžioje prieiga prie jūsų privataus pasaulio gali padėti jam įsitikinti, kad esate ištikimi ir norite atgauti jo pasitikėjimą, sako dr. Chloe. Jei mintis, kad partneris turės jūsų prisijungimo slaptažodžius, kelia siaubą, turėtumėte susimąstyti, ar tikrai norite išlaikyti santykius su juo. Taip pat visada atvirai sakykite savo partneriui, ką veikiate, kai nesate kartu. Tikslas yra užtikrinti jį, kad jūsų neištikimybė buvo vienkartinė klaida ir kad jūsų ryšys jums yra prioritetas.

8. Kalbėkite apie tai, kas vis dar kelia nerimą. Jei manote, kad neištikimybę paskatino alkoholis ar kiti svaigalai, imkitės veiksmų, kad daugiau svaigalai jūsų poelgio nelemtų, jei reikia, pradėkite lankyti AA (anoniminių alkoholikų) susitikimus. „Jei tik įmanoma, leiskite partneriui dalyvauti jūsų keitimosi procese, kad jis matytų, kad esate pasiryžę spręsti savo problemas“, – sako Dr. Chloe.

Nesvarbu, svetimavote apsvaigę ar blaivūs, pasakykite partneriui tiesiai šviesiai, jei vėl pajausite pagundą svetimauti. Pasakykite jam, kad manote, jog tai signalas, kad santykiuose reikia kažką daryti, tačiau iš tiesų nenorite pakartoti neištikimybės fakto, todėl nieko nuo jo nebeslepiate. Žinoma, negalima nuspėti jo reakcijos, tačiau, tikėkitės, kad jūsų antroji pusė įvertins jūsų atvirumą ir norės išsiaiškinti, kaip vėl sustiprinti jūsų santykius.

Taigi, jei esate atviri pokyčiams, kurie padės jūsų partneriui jumis vėl pasitikėti, o jis turės laiko užsilaižyti žaizdas bei taip pat norės investuoti, kad santykiai taptų geresni, išgyventi neištikimybę tikrai įmanoma.

Parengė 15min.lt | Skiltis „Gyvenimas“

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.