9 frazės, kurių nereikia sakyti
0 (0)

bendravimas

Mes visi kartais pasakome dalykų, kuriuos žmonės interpretuoja kiek kitaip nei manome, kad turėtų. Kai kurie iš pažiūros geranoriški komentarai klausytojui sukelia tokius nemalonius jausmus, kad juos ištarusiajam, kai jis tai supranta, norisi įsikąsti į liežuvį. Nevykusios frazės išsprūsta mums iš lūpų todėl, kad mes neturime galvoje jų sukeliamų implikacijų – sąsajų, asociacijų, praneša, Huffington Post.

„Suprasti šias implikacijas reiškia socialinį sąmoningumą. Tai reiškia gebėti perprasti kito žmogaus emocijas ir patirtį”, – teigia dr. Trevis Bredberis (Travis Bradberry), klinikinės ir organizacinės psichologijos specialistas, mokslų daktaras, pasaulyje žinomas emocinio intelekto ekspertas.

T. Bredberio knygos yra išverstos į 25 pasaulio kalbas ir parduodamos 150 šalių (lietuviškai kol kas nėra). Naujausia iš jų – bestseleris „Emocinis intelektas 2.0” (Emotional Intelligence 2.0).

T. Bredberis vadovauja konsultacijų bei mokymų įmonei „Talent Smart”, dirbančiai su dauguma (75 proc.) stambiausių pasaulio kompanijų, esančių „Fortune 500” sąraše, kaip antai „Intel”, „Coca-Cola”, „Microsoft” etc.
„Talent Smart” atliko tyrimus daugiau nei su milijonu žmonių ir aptiko, jog daugeliui iš mūsų trūksta socialinio sąmoningumo įgūdžių. „Žmonės yra sudėtingi. Jūs negalite tikėtis jų suprasti, kol esate sutelkę dėmesį tik į save”, – sako T. Bredberis.

Daugelis eksperto patarimų publikuojama jo asmeniniame tinklaraštyje twitter.com.
Šįkart jūsų dėmesiui pateikiame blogiausias frazes, kurios, autoriaus manymu, gadina tarpusavio santykius, todėl jų reikėtų vengti.

1. „Atrodai pavargęs”
Pavargę žmonės atrodo baisiai – jų paakiai suglebę, plaukai netvarkingi, jie irzlūs, sunkiai susikaupia ir t. t. Pasakyti žmogui „atrodai pavargęs” – tai pasakyti visa tai, kas išvardyta, ir dar daugiau.
Geriau paklauskite: „Ar viskas gerai?” Dauguma žmonių, klausiančių, ar esate pavargęs, paprasčiausiai siekia padėti (jie nori žinoti, ar jums viskas gerai). Tačiau klausti yra geriau, nei iš karto daryti išvadą. Geriau būti susidomėjusiam negu šiurkščiam.

2. „Oho, tu numetei toną svorio!”
Dar vienas geranoriškas komentaras, pretenduojantis į komplimentą, skamba kaip kritika. Sakydami žmogui, kad jis neteko daug svorio, mes teigiame, kad jis buvo storas ir nepatrauklus.
Geriau sakykite: „Atrodai fantastiškai.” Užuot lyginę, kaip žmogus atrodė anksčiau ir dabar, tiesiog pasakykite komplimentą.

3. „Tu jai buvai per geras”
Kai išyra žmogaus santykiai – asmeniniai ar profesiniai, toks komentaras reiškia, kad taip atsitiko todėl, kad jis ar ji kažką darė ne taip arba tiesiog blogai pasirinko.
Geriau sakyti: „Tai jos praradimas.” Paremkite, įkvėpkite optimizmo, tačiau nekritikuokite.

4. „Tu visada…” „Tu niekada…”
Niekas nieko nedaro visada arba niekada. Žmonės nematuojami viena dimensija, todėl nesiimkite jų apibrėžti. Tokios frazės skatina žmogų gintis arba užsiverti, ir juo blogiau jas sakyti tada, kai norite aptarti ką nors svarbaus.
Verčiau atkreipkite kito asmens dėmesį, kad tai, ką jis padarė, jums sukelia sunkumų. Remkitės faktais. Jei kitas taip elgiasi dažnai, galite jam pasakyti: „Man atrodo, kad tai kartojasi dažnai” arba „Tu tai darai gana dažnai, kad aš pastebėčiau.”

5. „Būdama tokio amžiaus, atrodai stulbinamai!”
Žodžiai „tavo amžiaus”, „kaip tau” ir pan. visuomet skamba šiurkščiai. Niekas nesiekia atrodyti atletiškai, kai jau mirtis beldžiasi į duris. Žmonės tiesiog nori būti protingi ir geros formos, nelyginant su niekuo.
Geriau pasakykite: „Atrodai puikiai.” Tokia frazė suprantama pažodžiui. Geras komplimentas nereikalauja paaiškinimų.

6. „Kaip sakiau jau anksčiau…”
Mes visi ką nors pamirštame. Ši frazė skamba taip, tarsi jūs norėtumėte pranešti žmogui, kad jus žeidžia tai, jog turite kartoti, ką jau esate sakęs. Pokalbininkui nemalonu tai girdėti – ypač kai jam iš tiesų svarbi jūsų nuomonė.
Verčiau pabandykite tai, ką jau esate sakęs, perteikti aiškiau, suprantamiau ir įdomiau.

7. „Sėkmės.”
Tikrai ne pasaulio pabaiga, jei linkite kam nors sėkmės, bet galite tai padaryti geriau, nes ši frazė reiškia, kad be Fortūnos įsikišimo žmogus pats kažko nepadarys.
Verčiau sakykite: „Žinau, kad tu tai padarysi.” Tai geriau, nei linkėti, kad pasisektų, nes dabar jūs pranešite manantis, jog žmogus turi tam reikiamų įgūdžių ir savybių. Tai suteikia pasitikėjimo savimi.

8. „Daryk kaip nori”
Net jeigu esate abejingi kokiam nors klausimui, jūsų nuomonė svarbi asmeniui, kuris jos klausia (antraip neklaustų).

Užuot sakę „Spręsk pats” ar „Viskas priklauso nuo tavęs”, verčiau pasakykite: „Aš neturiu tvirtos nuomonės, tačiau į kelis dalykus atkreipčiau dėmesį…” ar panašiai. Kai jūs išdėstote savo požiūrį (net ir neturėdamas tvirtos pozicijos), tai parodo, kad jums rūpi asmuo, kuris jo klausia.

9. „Aš bent jau niekada…”
Ši frazė yra agresyvus būdas perkelti dėmesį nuo savo klaidos į kito asmens seniau padarytą klaidą, kuri greičiausia net nesusijusi su esamu kontekstu (ir dėl kurios jau seniai tam žmogui turėjote atleisti).
Verčiau pasakykite: „Atsiprašau.” Prisiimti atsakomybę už savo klaidą – tai geriausias būdas pasukti diskusiją racionalia kryptimi arba užbėgti už akių temos eskalavimui.
Išbandykite, ar veikia

Remdamasis „Talent Smart” atliktomis apklausomis, T. Bredberis knygoje „Emocinis intelektas 2.0” suformulavo svarbiausius dalykus, kurių nepatartų daryti žmogui, siekiančiam suvaldyti savo emocijas ir likti ramiam.

Svarbiausi:
1. Negyvenkite praeitimi.
2. Nekaupkite pykčio.
3. Nesiekite tobulumo.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ | ve.lt
Foto: Kevin Curtis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. As parašė:

    Visiskai nesutinku kad nereikia sakyt sekmes, jeigu kazkas man pasako kad tu tai padarysi tai kaip tik padidina nerima nes tada nesinori nuvilti kitu žmonių lūkesčių ir kaip tik sumazina pasitikejima savimi, nes tuomet galvoji kad jei nepadarysi tai tas zmogus negalvos apie tave taip gerai arba kad jis pervertina galimybes manydamas kad tai galima padaryti ir tai uzkrauna ant peciu pakankamai streso geriau palinketi sekmes, nes tada galvosi ai atiduosiu jegas o kaip op bus taip bus. Kitaio sakant nieko is manes nesitikekit ir viskas bus gerai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.