9 santykius ardančios frazės
0 (0)

Dažnai, be jokių piktų ketinimų, bendraudami mes pasitelkiame konfliktus provokuojančias frazes, kurios tampa kivirčus kuriančiais genais. Tam, kad išsaugotumėte taikią aplinką namie, darbe ar kitose savo veiklos sferose, verta atkreipti dėmesį į kai kuriuos pasisakymus ir juos sušvelninti ar pakeisti labiau tinkamais, rašoma portale menslife.com.

1. „Tai neįeina į mano pareigas“, „Man už tai nemoka“. Labiausiai paplitę atsikalbinėjimai vengiant darbo. 99% atvejų, kai tokie išsireiškimai sukels tik susierzinimą jūsų pašnekovui. Todėl verčiau atsakyti: „Šiandien turiu dar daug ką nuveikti [galima pavardinti…]. Nuo kurios iš šių užduočių turėčiau pradėti?“.

2. „Neturiu laiko su jumis kalbėtis”, „Aš užimta(s)”. Tokie atsakymai – prasto išsiauklėjimo požymiai. Etiška būtų sakyti „Prašau man atleisti, bet pas mus prasideda skubus susirinkimas [ar laukia kitas neatidėliotinas ir labai svarbus reikalas] ir man jau laikas eiti. Pasiskambinkime ir aptarkime šį klausimą kitą kartą.“ arba „Aptarkime tai po valandos, aš kaip tik tada užbaigsiu vieną svarbų darbą.“.

3. „Gal būt tai skamba kvailai, bet…“ Panaši „Įžanga“ išsyk nuteikia suabejoti viskuo, ką tik jūs po to pasakysite. Uždrauskite sau tarti šią frazę.

4. „Nepykit, bet…“ Tai skamba kaip įspėjimas, kad toliau nuskambės kažkas nemalonaus. Tokiu būdu, jūs patys diegiate savo pašnekovui nuostatą, kad dabar nuskambėsiančią jūsų kalbą derėtų priimti kaip keliančią pasipiktinimą. Todėl, kai tik pajuntate, kad tuoj tuoj kažką panašaus pasakysite – pakeiskite pokalbio temą.

5. „Kaip tu pasitaisei!“ ar negi „Oi, kaip tu sukūdai!“. Svoris – opus klausimas daugeliui. Paprastai žmonės jautriai reaguoja į savo kūno pokyčius, tad panašūs komentarai gali gerokai juos užgauti ir sugadinti nuotaiką. Vietoj to, geriau sakykite „Atrodai pritrenkiančiai!“

6. „Pagal savo metus jūs gerai atrodote“. Ši frazė skamba kaip priminimas apie šio žmogaus amžių ir gali būti suprasta kaip: „palyginus su kitais seniais jūs atrodote daugmaž pakenčiamai.“ Pasakykite paprastai „Jūs atrodote puikiai“.

7. „Tu savo stiliuje“. Venkite klijuoti etiketes. Vietoj erzinančios ir konfliktą provokuojančios frazės galima ištarti: „Man apmaudu, kad kriauklėje vėl palikti neplauti indai. Ką mes galime padaryti, kad tai užsibaigtų“. Naudodami įvardį „aš“ akcentuokite tai, kaip jūs blogai jaučiatės, o ne tai, koks blogas jūsų pašnekovas. Taip išvengsite konfliktą provokuojančio kaltinančio tono ir sykiu iškelsite klausimą apie tai, kaip išspręsti abiem palankiu būdu padėtį.

8. „Jei tu išties mane mylėtum, tai…“. Tardami tokius žodžius, jūs ne tik kad manipuliuojate pašnekovo (partnerio) kaltės jausmu, bet ir leidžiate suprasti, kad tas žmogus jūsų netenkina. Vargu ar tai suveiks kaip santykius gerinantis dalykas. Geriau sakykite taip:  „Aš pasijusčiau geriau, jei mes galėtume…“. Geriausias būdas išsaugoti prasmingus santykius – tiesiog paaiškinti, kas gadina jums nuotaiką, o tada pasiūlyti sprendimą.

9. „Tu buvai jam (jai) pernelyg gera(s)“, „Aš džiaugiuosi, kad tu jo(s) atsikratei…“ Jei jūs bandote ką nors tokiais žodžiais paguosti, tarkim po skyrybų su mylimu žmogumi, tokia frazė gali būti suprasta kaip įžeidimas, neva žmogus neturi skonio ar nepažįsta žmonių. Geriau sakykite: „Ji(s) daug neteko“ – tai tikrai bus suprasta teisingai.

Pasidalinkite su draugais!

Iliustracija: Kristina Flour / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.