fbpx

Albert Ellis ir ABC modelis
0 (0)

Laurenz Kleinheider / Unsplash

Psichologo Albert Ellis sukurtas ABC modelis remiasi idėja, kad ne įvykiai nulemia mūsų jausmus, bet mūsų įsitikinimai apie įvykį. A – tai įvykis. B – tikėjimo sistema. C – reakcija į įvykį.

A gali būti bet koks įvykis kuris žmogui turi bent kokią nors įtaką. Tai gali būti tavo mylimosios sutikimas tekėti už tavęs, tavo artimojo mirtis, paaukštinimas darbe arba tavo riešutų pavogimas, kurį įvykdė voveraitės. Pateikiau labiau įsimenamus pavyzdžius, bet tai gali būti ir bet koks vaizdas, garsas ir pan. B tai tarsi instrukcijų rinkinys kaip reaguoti į tam tikrus įvykius. Tai kaip koks programinis kodas nurodantis kaip elgtis įvairiose situacijos. Maždaug taip, jei x tai y, jei cvb tai asd. Kuo sudėtingesnė situacija (įvykis) tuo sunkiau apsispręsti kaip reaguoti. C tai emocinė pasekmė dėl A ir B.

Įvykiai yra tokie kokie yra. Mes patys renkamės kaip į juos reaguoti. Nėra įvykių, kurie savaime būtų geri ar blogi. Nėra tokio įvykio dėl kurio garantuotai privalėtume jaustis tai ką jaučiame.

Tai nulemia mūsų požiūris. Įvykių neįmanoma pakeisti, todėl reikia dirbti su tikėjimo sistema. Tuomet gausime kitą reakciją (C) į tą patį įvykį.

Pavyzdžiai:

A. Voverės pavogė tavo riešutus.
B. „Kaip jos drįso? Juk tai mano riešutai! Visi privalo jų neliesti!“
C. Esi įniršęs ir pradedi ieškoti medžioklinio šautuvo.

A. Voverės pavogė tavo riešutus.
B. „Kaip miela. Man taip patinka voveraitės.“
C. Džiaugiesi, kad voveraitės gavo maisto ir skambini savo geriausiai draugei apie tai papasakoti.

Vienas žymiausių Ellis naudotų terminų yra musturbacija (privalostorbacija), nuo angliško žodžio must – privalau. Šis terminas nurodo sąlygas, kurias mes susikuriame savo prote tam, kad jaustumės gerai dėl tam tikrų dalykų arba gerai galvotume apie save. Jei kas nors neatitinka mūsų susikurtų sąlygų – mus tai nuliūdina. Šio reiškinio žalingumas pasireiškia tuo, kad mes patys sau išsikeliame sąlygas, kurių negalime įvykdyti ir dėl to patys kenčiame. Pavyzdžiui: būsiu laimingas, jei turėsiu geltoną Ferrarį. Geltono Ferrario neturiu – vadinasi esu nelaimingas.

Parengė psichologas Aurimas Gudas | gudas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Karolis parašė:

    Man patina komentuoti 🙂 Labi geras pavyzdys. ABC – sako man apie Niutono dėsnius – tiesos kalibracija – 405, Haizenbergo principas yra teisingesnis. ABC – sako kad praeitis nulemia ateity, tikslesnius atsakymas – ateitis traukia mus y prieky. Apie valdzia – bet kas bet kokiu momentu yra tobulus, ar tai daiktas, ar zmogus ar grupe zmoniu. Tobulas gali tapti tik tobulesniu, visata kitaip nekuria.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.