fbpx

Apie socialinį nerimą
0 (0)

socialinis-nerimas

Sveiki,
sergu socialine baime. Norėčiau sužinoti daugiau, pasiteirauti ar galima būtų pačiam ją išgydyt ir kaip tada? Iš anksto dėkui.

Komentuoja psichologė Ernesta Krivickienė

Kas yra socialinis nerimas?

Beveik visi šiek tiek susinervina ir susigėsta prieš kitus žmones, tačiau kai kurie iš mūsų yra labiau drovūs nei kiti. Kartais nerimas gali būti toks intensyvus, kad sustabdo mus nuo dalykų, kuriuos mėgstame ir kurie mus džiugina ir pradeda trukdyti mūsų kasdieniame gyvenime. Jei tai jums pažįstama, tuomet ši informacija gali padėti geriau suprasti, kas yra socialinis nerimas.

Socialinis nerimas apibūdina nerimą ir baimę, kurie atsiranda kaip atsakas į socialines situacijas. Net labai pasitikintys žmonės gali jausti nerimą prieš prezentacijas ar kai sutinka naujus žmones, bet esant socialiniam nerimui šios situacijos gali būti pervertinamos ir gali atrodyti sunku su jomis susidoroti. Dažnai nekontroliuojamas nerimas patiriamas tiesiog pagalvojus apie situaciją ar prisiminus ankstesnius įvykius. Jūs jau sau įvardinate, kad tai yra „socialinė baimė“, kuris apibūdina šiuos jausmus.

Galbūt jūs jaučiate nerimą ir įtampą tiktai specifinėse situacijose, kaip pavyzdžiui prezentacijos grupėje, ar jūs jaučiate nerimą tuomet, kai yra daug žmonių. Ar jūs jaučiate nerimą kurioje nors iš šių situacijų?

  • Būnant dėmesio centre
  • Susitinkant su naujais žmonėmis
  • Kalbant su valdžios žmonėmis
  • Prezentacijų metu ar prieš žmones
  • Vakarėlių ar socialinių susibūrimų metu
  • Kai kas nors jus stebi, kai dedate parašą, valgote ar geriate

Šios situacijos dažniausiai sukelia bėdų žmonėms, turintiems socialinį nerimą. Kad ir kokioje situacijoje jaustumėte nerimą, yra simptomai, kuriuos jaučiate kaip atsaką į socialinę situaciją.

Mintys

Ar jūs daug nerimaujate dėl to, ką kiti žmonės pagalvos arba kad padarysite kažką gėdingo prieš kitus? Turbūt jūs tikrai norite, kad kiti žmonės jus mėgtų, norite padaryti viską teisingai ir nerimaujate dėl to, kad galite viską sugadinti. Jūs galbūt koncentruojate dėmesį į kitų žmonių reakcijas, svarstydamas, kaip jūs jiems atrodote iš šalies ir ką jie apie jus galvoja. Žmonės, turintys socialinį nerimą, labai dažnai būna susirūpinę, kad kiti gali neigiamai apie juos galvoti ir ypač nerimauja dėl situacijų, kuriose juos gali vertinti, kritikuoti ar sugėdinti.

Fiziniai pojūčiai

Kai jūs esate tam tikrose socialinėse situacijose ar apie jas galvojate, jūs galite patirti daugybę fizinių reakcijų. Galbūt jūs sėdite darbe ir vieną dieną jūsų bosas paprašo sudalyvauti susirinkime su naujais klientais. Jūsų nerimas pakyla; išmuša karštis, pradedate nereguliariai kvėpuoti, širdis daužosi, svaigsta galva ir jums reikia užmerkti akis, kad nusiramintumėte.

Jūs galbūt atpažinsite kai kuriuos simptomus, kuriuos patiriate socialinėse situacijose.

  • Širdies daužymasis
  • Prakaitavimas
  • Virpėjimas ar drebulys
  • Staigus kvėpavimas ar dusimo jausmas
  • Krūtinės skausmas ar suspaudimo jausmas krūtinėje
  • Šleikštulys
  • Galvos svaigimas ar jausmas, kad nualpsite
  • Šalčio ar karščio bangos
  • Tirpimo ar dilgčiojimo pojūtis galūnėse
  • Paraudimas
  • Išdžiūvusi burna

Vengimas

Situacijų vengimas gali sumažinti nerimą trumpam laikui, bet tai nėra taip veiksminga ilgalaikiam efektui. Kartais tai sulaiko žmones nuo dalykų, kurie jiems patinka, ar trukdo pasiekti kažkokių tikslų.

Ką galima padaryti esant socialiniam nerimui?

Jei susidūrėte su socialiniu nerimu, jums tikriausiai natūraliai kyla klausimas, ką gi daryti. Yra keletas būdų, iš kurių galima rinktis. Jei norite sumažinti nerimą, galite kreiptis pagalbos į psichologą, kuris pateiks daugiau informacijos ir pasiūlys tinkamą gydymo būdą.

Medikamentai

Medikamentai gali būti naudojami norint sumažinti nerimo simptomus socialinėse situacijose. Yra labai daug rūšių medikamentų, todėl sunku nuspręsti, kurie tiktų labiausiai. Medikamentus gali paskirti tik gydytojas.

Kognityvinės – elgesio strategijos

Kitas būdas sumažinti socialinį nerimą yra kognityvinių – elgesio strategijų naudojimas. Šios strategijos apjungia tris komponentus, kurie susiję su nerimu socialinėse situacijose. Tai mintys, fizinės reakcijos ir vengimas (elgesys). Šiuo atveju kognityvinė – elgesio terapija siekia pakeisti įpročius, kurie išsivystė kaip atsakas į socialines reakcijas.

Fizinės reakcijos

Jūs patiriate daugybę fizinių reakcijų socialinėse situacijose, tokių kaip širdies daužymasis, prakaitavimas, šalti ir drėgni delnai, raumenų įtampa. Norint padėti kūnui atsistatyti ir sumažinti fizinius nerimo simptomus, galima naudoti relaksacines technikas. Kai kurie žmonės pasitelkia jogą ar meditaciją ir tai padeda jiems nusiraminti. Jūs taip pat galite naudoti nusiraminimo technikas lėtindami kvėpavimą. Jūs galite nustebti, kaip kvėpavimas gali pakeisti mūsų kūno atsaką į nerimą!

Mintys

Jei jūs patiriate daug nerimo socialinėse situacijose, jūs galite suprasti, jog jūsų mąstymas įtakoja, kiek nerimo jaučiate. Pavyzdžiui, būnant susirūpinus tuo, kad žmonės prastai apie jus pagalvos, telkiant dėmesį į neigiamą grįžtamąjį ryšį ar nerimaujant dėl praeities ir ateities įvykių, gali padidėti nerimo lygis.

Atpažįstant šias mintis ir keičiant jas į labiau palaikančias mintis, galima sumažinti socialinį nerimą.

Elgesys

Vienas svarbiausių faktorių esant socialiniam nerimui yra socialinių situacijų vengimas. Kuo labiau vengiate tokių situacijų, tuo labiau pradedate tikėti, kad jums jos neįveikiamos. Tai nebūtinai reiškia, kad jums reikia susidurti su savo didžiausia baime iš karto. Yra būdai, kuomet žingsnis po žingsnio prieinama iki bauginančios situacijos.

Taigi pirmiausiai Jums reikia atpažinti savo mintis ir patikrinti, ar jos yra teisingos (ar tikrai kiti apie Jus taip galvos? Ar tikrai kiti stebi kiekvieną Jūsų žingsnį ir vertina/ kritikuoja?). Radus tas mintis paneigiančių įrodymų, sumažėja ir neigiami fiziniai simptomai. O nepatikrinus socialinių situacijų, kurių vengiate, nesulauksite ir teigiamo pastiprinimo!

Psichologė Ernesta Krivickienė | el. paštas ekrivickiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.