Apie vaikų pasitikėjimą savimi
0 (0)

Iliustracija: freepik.com

Vaikai, kurių savivertė yra aukšta, t. y., vaikai, kurie pasitiki savo jėgomis turi daugiau draugų, jiems geriau sekasi mokykloje, jie turi mažiau nerimo ir geba lengviau susidoroti su stresinėmis situacijomis.

Vaikai, kuriems trūksta pasitikėjimo savimi gali elgtis agresyviai su kitais vaikais, turėti valgymo problemų, susidurti su mokymosi sunkumais ir kitais iššūkiais. Pasitikėjimas savimi veikia kaip apsauga, kaip psichologinis imunitetas nuo psichologinių problemų.

Vaikams, kurių savivertė žema būdinga:

  1. Savikritika, negatyvus kalbėjimasis su savimi. Tai tarsi nuolatinis radijas, skambantis galvoje: „Tau nepavyks, tu susimausi, tu niekam neįdomus, niekas nenori su tavim draugauti ir pan.“);
  2. Jausmas, kad yra prastesnis už kitus vaikus ir tarsi kitoks, nepritampantis. Baltos varnos jausmas, noras būti nematomu, bet tuo pačiu noras pritapti ir turėti draugų) ;
  3. Netikėjimas, kad gali atlikti užduotis, susidoroti su sunkumais. Nepasitikintys savimi vaikai arba vengia bet kokių iššūkių arba išsikelia sau nerealistiškus tikslus;
  4. Dažniau prisimena situacijas, kai jiems nepavyko, nei tuos atvejus, kai jiems pavyko, o tai dar labiau sustiprina nepasitikėjimą savimi. Jie tarsi nuolat ieško rodymų, kad yra nevykėliai, o savo pasiekimus sumenkina, komplimentų nepriima („testas buvo lengvas, todėl gavau gerą įvertinimą“; „Tu mano mama, todėl ir giri mane“…);
  5. Vengimas naujų veiklų, ypač tokių, kur yra stebimi ir vertinami;
  6. Baimė apginti savo poreikius ir interesus. Kai apie save si blogos nuomonės, tai ir kitiems žmonėms su savimi leidi elgtis nepagarbiai ar net žiauriai, nes giliai širdyje galvoji, kad esi to nusipelnęs.

Kaip gali padėti tėvai:

  1. Mylėkite savo vaiką ir priimkite jį tokį koks jis yra. Tai yra pagrindinė sąlyga vaiko pasitikėjimui savimi susidaryti. Jei Jūs rūpinsitės vaiku, patenkinsite jo meilės, saugumo, priėmimo ir pripažinimo poreikius jis formuosis vidinį jausmą, kad yra svarbus ir vertas meilės, kad reikia savimi rūpintis, save gerbti ir priimti save tokį, koks esi.
  2. Leiskite būti savarankiškam. Tėvų hypergloba ir perdėtas saugojimas yra tiesus kelias į vaiko nepasitikėjimą savimi. Pagalvokite kokią žinutę vaikui siunčia super rūpestinga mama: „Pasaulis yra nesaugus, kiti žmonės pavojingi, o tu nepajėgus be mano pagalbos susidoroti su sunkumais“. Tik įveikdamas pagal amžių tinkamas užduotis vaikas augina pasitikėjimą savimi. Šiltnamio sąlygos žlugdo vaiko savivertę.
  3. Nesistenkite būti tobuli. Vaikui, kuris nepasitiki savimi, ir taip yra sunku atitikti jo susikurtus gerumo standartus, o jei toks vaikas turi perfekcionistus tėvus, kurie patys siekia tobulumo, tai tokiam vaikui tampa dar sunkiau jaustis gerai.
  4. Skatinkite vaiką ugdyti jam svarbius įgūdžius. Vaikai lyginasi vieni su kitais ir tai daro labai tiesmukiškai ir ganėtinai objektyviai. Jie puikiai geba įvardinti, kuo yra pranašesnis ar prastesnis už kitus vaikus. Todėl vaiko tuščias gyrimas ar guodimas yra visiškai neveiksmingas. Daug geriau ugdyti vaiko įgūdžius jam svarbioje srityje, nes vaiko savivertė vaikystėje ir paauglystėje labai stipriai priklauso nuo gebėjimo būti meistrišku bent vienoje srityje, pvz.: žaisti futbolą, šokti, dainuoti ar pan.
  5. Padėkite susidraugauti ir palaikyti draugiškus santykius su kitais vaikais. Kita labai svarbi savivertės augimo vieta yra santykiai su bendraamžiais, o vaikai kurie nepasitiki savimi paprastai turi problemų susidraugauti su kitais vaikais. Tai čia gali pagelbėti tėvai, pvz.: pamokindami vaiką kaip susipažinti, kokius žodžius sakyti, kaip save pristatyti arba pasiūlyti pasikviesti vieną ar kelis draugus į svečius, arba įdėti saldainių, kad galėtų pavaišinti kitus vaikus. Tiesiog pastūmėti vaiko draugystę.
  6. Perdėtai ar nepelnytai negirkite. Vaikai netiki perdėtais ir abstrakčiais pagyrimais. Nepelyti pagyrimai dažniausiai suveikia priešingai, jei galvoja, kad yra tokie beviltiški, kad net neverti tikrų pagyrimų. Pagyrimai tokiems vaikams turi būti labai konkretūs ir net smulkmeniški.
  7. Leiskite pasijusti naudingu. Maži pasiekimai efektyviausiai padidina savo pasitikėjimą savo jėgomis. Vaiko įtraukimas į buities darbus, kur jis gali padėti ir pasijausti svarbus, labai padeda jam pakelti savivertę.

Stengiantis padidinti vaiko savivertę, nereikėtų persistengti ir dirbtinai ją išpūsti, nes perdėtai aukštas pasitikėjimas savimi irgi nėra gerai.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė | psichologijoscentras.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.