Ar infekcija gali būti depresijos priežastis?
0 (0)

depresija

Į psichinių ar neurodegeneracinių ligų tyrinėjimą kasmet investuojama daugybė pinigų. Tokie tyrimai trunka metų metus, tačiau kone visų psichinių ligų priežastys iki galo lieka neištirtos ar nenustatytos. Mokslininkai neabejoja, kad psichinių ligų, tarp jų ir depresijos, išsivystymui įtakos turi tiek išoriniai faktoriai, tiek genetika ar net jų abiejų kombinacija. Tačiau kyla klausimas, kodėl vieni suserga psichinėmis ligomis, kiti – ne.

Ne pirmą kartą į mokslo pasaulį braunasi teorija, kad depresija – tai tam tikros formos uždegimas organizme, kuris pasireiškia depresijos simptomais. Ne per seniausiai apie tai kalbėjo ir vienas Niujorko (JAV) Stony Brook universiteto mokslininkas, daktaras Turhan Canli.

Anot jo, tokie depresijos simptomai, kaip elgesio ir emocijų pakitimas, iš tiesų galėtų būti medicinos pasaulio dar neatpažintos infekcijos šalutiniai požymiai.

Mokslininkas apie savo prielaidą kalba įvairiuos moksliniuose žurnaluose ir laikraščiuose, skaito pastaruoju metu itin populiarius TEDx pranešimus. Kol kas tyrimai, siekiantys patvirtinti šią jau ne kartą iškeltą prielaidą, nėra atliekami – laukiama finansavimo.

Tačiau jei kada nors paaiškėtų, jog sąsaja tarp depresijos ir uždegimo reali, keistųsi nemažai dalykų. Pirmiausia, požiūris į pačią ligą. Tai taptų jau ne tik psichikos ar net išvis ne psichikos, o infekcine liga (skamba keistai, ar ne?).

Be to, išaiškėtų, kad iki šiol priežasties ieškota ne ten, kur reikia. Priežasties ieškota smegenyse, o jos ieškoti reikėtų virusuose, bakterijose, grybeliuose. Negana to, reiktų tobulinti gydymo schemas ir į jas į traukti ne tik psichiką veikiančius, bet ir, pavyzdžiui, nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, antibakterinius, antivirusinius, antigrybelinius vaistus.

O kol kas tokią prielaidą iškėlę mokslininkai siekia surinkti nemenką pinigų sumą tyrimams inicijuoti ir svajoja bent jau pradėti nuo molekulinių mechanizmų depresijos priežasčiai galų gale nustatyti.

Šaltinis: vlmedicina.lt

Pagal:
http://sb.cc.stonybrook.edu/news/general/141113depression.php
http://www.biolmoodanxietydisord.com/content/4/1/10

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.