fbpx

Ar jūs – veidų atpažinimo superspecialistas? (Testas)
5 (1)

Gal jūs turite neeilinį sugebėjimą – puikiai atpažįstate žmonių veidus? Jei taip, galbūt esate vienas iš Homo sapiens padermės išrinktųjų, kurie sugeba identifikuoti mažiausiai 80 proc. visų kada nors matytų veidų. Britų didmiesčių policijos nuovadose veidų atpažinimo superspecialistai labai paklausūs dėl savo sugebėjimų pastebėti ir atpažinti kriminalinius veikėjus blankiose ir neryškiose apsaugos filmavimo kamerų kadruose. Siūlome pasitikrinti savo sugebėjimus šiame praktiniame teste – galbūt susirasite naują ir lietuviškais mastais, ko gero, pasakiškai apmokamą darbą.

veidai

Fragmentas iš veidų atpažinimo gebėjimų testo

„Jei yra buvę situacijų, kuriose jūs atpažįstate žmonių veidus visai kitomis aplinkybėmis, nei jį įsiminėte, tai gali būti požymis, kad jūs esate vienas iš veidų atpažinimo superspecialistų“, – BBC pasakojo Getisburgo koledžo (Filadelfija, JAV) mokslininkas Richardas Russellas.

Grinvičo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai sukūrė vos 5 min. trukmės testą, kurį atliekant jums reikės per 8 sek. įsižiūrėti į rodomą veidą, o po to jį surasti tarp aštuonių veidų. Vienas teisingas atsakymas – vienas balas. Jei surinksite daugiau nei 10 balų, jūs galite būti vienu iš 1-2 proc. pasaulio gyventojų, kurie turi veidų atpažinimo superspecialisto talentą.

Įprastai žmonės atpažįsta apie 20 proc. matytų veidų, o superspecialisto gyslelę turintys asmenys gali atpažinti ir 80 proc. matytų veidų.

Psichologus vis dar glumina toks kai kurių žmonių gebėjimas, tačiau mano, kad su šia Dievo dovana yra susiję du maži specifiniai galvos smegenų regionai – po vieną kiekviename pusrutulyje. Veidų atpažinimo superspecialistų smegenyse šios sritys yra ypač suaktyvėja, kai jie mato veidus ar veidų fotografijas.

Nors tokio sugebėjimo paaiškinti mokslininkai kol kas nesugeba, veidų atpažinimo superspecialistai žinomi jau tūkstantmečius. Senovės Romos imperatoriai per pasirodymus masiniuose susibūrimuose statydavosi juos sau už nugaros, kad jie identifikuotų, kurių asmenų ketinimai yra draugiški, o kurių – priešiški.

Mūsų laikais tokių sugebėjimų turintys piliečiai tampa vienais svarbiausių policijos pajėgų darbuotojų. Pavyzdžiui, po 2011 m. vykusių riaušių policija turėjo šimtus tūkstančių valandų vaizdo įrašų, užfiksuotų apsaugos filmavimo kameromis. Veidų atpažinimo superspecialistai identifikavo apie 30 proc. visų prasižengusiųjų, o vienas jų identifikavo net 300 asmenų. O štai kompiuterinė veidų atpažinimo programa sugebėjo atpažinti tik vieną nusikaltėlį.

Vienas pastarųjų veidų atpažinimo superspecialistų žygdarbių – jie padėjo nustatyti Vakarų Londone nužudytos 14_metės Alice Gross galimą žudiką, statybininką iš Latvijos Arnį Zalkalnį.

Superspecialistų sugebėjimas įžvelgti ir identifikuoti veidus net ir labai neryškiuose kadruose taip glumina mokslininkus, kad tuo susidomėjo Grinvičo universiteto smegenų tyrimų ekspertai.

Paulas Hylandas – vienas geriausių Skotland Jardo veidų atpažinimo superspecialistų – sako retai kada užmirštantis matytą veidą.

„Jei susipažįstu su kokiu nors žmogumi ir vėliau susitinku jį dar kartą, aš dažniausiai prisimenu, kur jį mačiau, net jei neprisimenu jo vardo, – sakė jis. – Tiesa, kasdieniame gyvenime toks sugebėjimas tikrai nepadeda. Nors puikiai įsimenu veidus, aš esu labai užmaršus kituose dalykuose. Štai įėjęs į kambarį pamirštu, ko aš ten atėjau. Arba parduotuvėje prisiperku visko, išskyrus tai, ko atvažiavau pirkti.“

Psichologijos daktaro Josho Daviso teigimu, tai iš tikrųjų yra būdinga daugeliui veidų atpažinimo superspecialistų.

„Jie ypač gerai įsimena veidus, – pripažįsta jis. – Bet kai žmonių veidus pakeičiame gėlių žiedais, jie atsakinėja prasčiau už paprastus žmones.“
.
Pamėginkite testą paspręsti ir jūs. Jį rasite spustelėję šią nuorodą.
.
Parengė: technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

15 Responses

  1. Monika parašė:

    Teisingai atsakiau 11/14.Kaip manot, ar testas tiesiog nesunkus, ar aš turiu talentą?

  2. dia parašė:

    11 teisingu is 14. ka zn gal pasiseke…

  3. Justina parašė:

    nesunkus testas

  4. :) parašė:

    9/14, man testas pasirodė sunkokas, daug kur spėliojau, tikrai ne super specialistas

  5. Julija parašė:

    Manau, testas tikrai lengvas. Surinkau 12

  6. Tomas parašė:

    14/14, reikės pasidaryti tą labiau išplėstą, 45 minučių, testą, nes visada gerai veidus įsimindavau.

  7. Violeta parašė:

    10/14

  8. aha parašė:

    Kas bespres tas super specialistas , mistine galia :D

  9. Andzi parašė:

    13/14

  10. Kajus parašė:

    10/14 mano rezultatas

  11. Žygimantas parašė:

    14/14

  12. Aistė parašė:

    Surinkau 10/14, o veidus aš paprastai įsimenu labai prastai.

  13. Miglė parašė:

    12/14 . Rezultatas nustebino. :)

  14. Jolanta parašė:

    13 iš 14-os. Neblogai. Taip ir tikėjausi, kad viename suklydau.

  15. Monika parašė:

    11/14…sprendziant is kitu zmoniu rezultatu, tai manasis tiesiog normalus, o ne superinis. Gal testas per lengvas?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.