Ar tikrai santuoka be vaikų – laimingesnė?
0 (0)

pora

Scott Webb / Unsplash

Santuoka yra kelias į laimę, tačiau vaikai gali viską sugadinti, mano Harvardo universiteto psichologijos profesorius Danielis Gilbertas. Poros atgauna savo laimę tik tuomet, kai vaikai palieka lizdą, skelbiama The Telegraph straipsnyje.

Anot jo, tyrimai Amerikoje ir Europoje parodė, jog pasitenkinimo jausmas išauga pirmuosius santuokos metus, bet labai sumažėja atsiradus vaikams. Porų noras pateisinti laiką ir pinigus, kuriuos jie investuoja į savo vaikus, yra dalis priežasties, dėl kurios jie įtikina save, kad vaikai pagerina jų gyvenimą. „Skaičiai rodo, kad susituokę žmonės yra kone visais aspektais laimingesni nei nesusituokę – nesvarbu, ar vieniši, ar išsiskyrę, ar gyvenantys kartu nesusituokę, – sako jis. – Susituokę žmonės gyvena ilgiau, jie uždirba daugiau pinigų, daugiau mylisi ir labiau mėgaujasi seksu“. Tačiau kai poros susilaukia vaikų, jų laimės lygis sumažėja.

„Vaikai padidina laimę, kol jų laukiama, bet kai jie atsiranda, atsiranda ir bėdų, – teigė profesorius. – Žmonės yra labai laimingi prieš susilaukdami vaikų, vėliau ta laimė sumažėja, o vėl padidėja tuomet, kai vaikai pasiekia paauglystės amžių.

Kada laimė pasiekia pradinę stadiją? Maždaug tuo metų, kai vaikai užauga ir palieka namus.“ Pinigai – dalis priežasties, dėl kurios poros tiki, kad vaikai suteikia jiems laimės, sako profesorius. Psichologiniai tyrimai parodė, kad žmonės labiau vertina produktus, jei už juos sumokėjo brangiau. „Mes mokame už vaikus savo laiku, dėmesiu, krauju, prakaitu ir ašaromis – kokie turėtume būti idiotai skirti visa tai, jei tai nesuteiktų mums laimės?“ – klausia jis.

Pakartotiniai tyrimai parodė, kad laikas iškart po vaiko gimimo gali būti didžiausio streso periodas poros gyvenime. Psichologai taip pat nustatė, kad poros, turinčios vaikų, yra mažiau patenkintos santuoka nei tos, kurios vaikų neturi.

Tyrimas Nyderlanduose dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje parodė, kad poros, turinčios du vaikus, buvo ne tokios laimingos nei tos, kurios vaikų neturi. Tačiau kai kurie ekspertai mano, kad tą nepasitenkinimą sukelia ne vaikai. „Iš evoliucinio požiūrio taško mes užprogramuoti daugintis. Būtų nesąmoninga, jei vaikų turėjimas mus darytų nelaimingus. Tačiau tokiose šalyse kaip Britanija vaikų turėti sunku – nukenčia finansai, vaikų priežiūros galimybės ribotos, kenčia karjera, ypač moterims. Tai ne vaikų kaltė, o veikiau visuomenės, aplinkybių ir laikotarpio, kuriame gyvename“, – teigė Richardas Tunney iš Notingemo universiteto.

Parengė: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

10 Responses

  1. as parašė:

    Pagaliau bent vienas blaivus protas istenge tai pasakyti garsiai ka kiekvienas zino, bet tyli. Esu moteris kuri niekada negriaus savo laimes apsivaikuodama ir paskesdama pampersuose vietoj vyno taures su mylimuoju jaukiuose (be sudais nutapsnotu sienu) namuose.

    • vaje parašė:

      Uzuojauta jums

    • Anonimas parašė:

      Na jei jums laime suteikia vyras ir alkoholis☺ sveikinu jus isnaudotoja alkoholike☺ tik faktas☺

    • :) parašė:

      o as tai sakyciau, kad kaip tik saunuole uz atviruma ir buvima savimi, patinka tai kitiems ar ne :) as pazistu ir daugiau moteru nenorinciu vaiku, tai nera taip jau reta ir neiprasta. beje, nuo kada yra blogai, kad zmogus aiskiai supranta kas jam gyvenime tinka, ko jam reik/nereik is gyvenimo? kodel geriau pasiduot spaudimui ir vadovautis tuo, ka primeta akivaizdziai besikisantys ne i savo reikalus davatiski pasalieciai? matyt nusipelnantys medalio, ir esantys visa galva auksciau vien todel, kad apsivaikavo :) dar siunciantys bereikalinga uzuojauta, kai patys yra tos uzuojautos verti, nezinodami, kad tobuleti ir gyventi pilnavertiskai galima ir ne vien turint vaiku. pasaulis daug platesnis, nei tik vaikai, ar.. kazkam vynas :) kiekvienam savo. gi patys jei turite vaiku- dziaukites, bet kodel visas pasaulis turi megti viena ir ta pacia dainele? „kas yra normalu vorui, musei atrodo chaosas”, arba „gyvenk ir leisk gyventi kitam”- ar teko kada nors tai girdet, gerbiami Pavyzdiniai Nepriekaistingieji? ar prisiminsit visa sitai savo vaikus mokydami tolerancijos? ir kad nemandagu pvz yra spoksoti, pletkus skleisti, apkalbineti ir tt (t.y.kistis i svetimus reikalus), ir kai skatinsite juos gyvenime buti ryztingais, drasiais ir tik savimi, kad ir kas ka sako :D ?

  2. Diana parašė:

    Prajuokino pirmas komentaras :) Na taip, pirmi metai su kūdikiu neprimena pasivaikščiojimo po Paryžių, bet jokiu būdu nekeisčiau dabartinio gyvenimo į tą „iki”. Esu moteris, kuri turi 2 vaikus, vakarus leidžia su mylimuoju vyru (kartais su vyno taure, o kartais su kavos puodeliu) jaukiuose, nenutapšnotuose namuose (nors pora parašų ant koridoriaus sienos liko :)) Jaučiuosi moteriškesnė, labiau pasitikinti savimi, ramesnė, mažiau kategoriška, atlaidesnė ir išmintingesnė, daug aiškiau suvokiu savo prioritetus, tiksliau planuoju laiką, nebekeliu vėjo dėl smulkmenų nei namie, nei darbe ir turiu daugiau kantrybės su žmonėmis. Vaikų dėka turėjau laiko permąstyti savo karjerą ir abu kartus stipriai pakėliau jos kartelę, keičiau veiklą, išbandžiau vadovaujančias pozicijas. Mano atlyginimas išaugo trigubai. Jei sakot, kad vaikai trukdo – tai ieškote pasiteisinimų. Jie mūsų mokytojai, spyris į užpakalį, įkvėpėjai. O jaustis laimingu – įgūdis, darbas, nepriklausantis nei nuo vaikų, nei nuo turto. Ir niekas už jus to nepadarys. Sėkmės visiems ;)

  3. :) parašė:

    o as tai sakyciau, kad kaip tik saunuole uz atviruma ir buvima savimi, patinka tai kitiems ar ne :) as pazistu ir daugiau moteru nenorinciu vaiku, tai nera taip jau reta ir neiprasta.
    beje, nuo kada yra blogai, kad zmogus aiskiai supranta kas jam gyvenime tinka, ko jam reik/nereik is gyvenimo? kodel geriau pasiduot spaudimui ir vadovautis tuo, ka primeta akivaizdziai besikisantys ne i savo reikalus davatiski pasalieciai? matyt nusipelnantys medalio, ir esantys visa galva auksciau vien todel, kad apsivaikavo :) dar siunciantys bereikalinga uzuojauta, kai patys yra tos uzuojautos verti, nezinodami, kad tobuleti ir gyventi pilnavertiskai galima ir ne vien turint vaiku. pasaulis daug platesnis, nei tik vaikai, ar.. kazkam vynas :) kiekvienam savo. gi patys jei turite vaiku- dziaukites, bet kodel visas pasaulis turi megti viena ir ta pacia dainele?
    \”kas yra normalu vorui, musei atrodo chaosas\”, arba \”gyvenk ir leisk gyventi kitam\”- ar teko kada nors tai girdet, gerbiami Pavyzdiniai Nepriekaistingieji?
    ar prisiminsit visa sitai savo vaikus mokydami tolerancijos? ir kad nemandagu pvz yra spoksoti, pletkus skleisti, apkalbineti ir tt (t.y.kistis i svetimus reikalus), ir kai skatinsite juos gyvenime buti ryztingais, drasiais ir tik savimi, kad ir kas ka sako :D ?

  4. Anele is Zarasu rajono parašė:

    As esu moteris ir nenoriu vaiku. Ir niekada nenorejau. Aciu uz uzuojauta is anksto, bet man jos nereikia. Parasiau tik todel, kad apsisvietusieji ir viska zinantys komentatoriai ir komentaru skaitytojai ir analizuotojai negalvotu, kad visos moterys ju pimpalo ir vaiku laukia kaip isganymo. (Ir dar tas dieviskas sumoteriskejimas po gimdymo.. o gal pieno liauku nukarimas? Neskaitant kai kuriu organu isplysimo..).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.