Arminas Mockevičius: Alkoholis neturėtų būti pardavinėjamas prie mokyklų
0 (0)

Skurstantys miesto ir kaimo gyventojai, žiaurūs užpuolimai, smurtas, nesibaigiančios vagystės, eismo įvykiai – apie visa tai nepaliaujamai, net per šventes, nuolat pranešinėja šalies žiniasklaida. Vis dažiau užsimenama ir apie vieną šių skaudžių nelaimių sukėlėją – alkoholio vartojimą.

ArminasMockeviciusSkaudu matyti, kai vis jaunesni vaikai vartoja alkoholinius gėrimus, juokaudami pamėgdžioja neseniai matytą girtuoklį. Dar skaudžiau yra tai, kad pasitaiko atvejų, kai vaikams nustatoma priklausomybė nuo alkoholio arba jaunuoliai nesulaukę 20 metų miršta nuo kepenų cirozės, nekalbant apie tai, kai dėl alkoholio vartojimo įvyksta nelaimingi atsitikimai, arba muštynės, per kurias nukenčia arba netgi miršta jaunuoliai… Gaila, bet tai ką rašau yra ne iš kino filmų, o dabartinės realijos Lietuvoje.
Savivaldybių tarybos tikrai negalės išspręsti visų problemų, nes valstybė nesuteikia jiems įrankių, tačiau sukurti blaivią aplinką tose vietose, kur ji tokia ir turėtų būti gali. Juk mokymosi aplinkai tikrai netinka po langais šūkaujantys ir nuolat „švenčiantys“ miesto girtuokliai, kurie pasirengę bet kada ištiesti „pagalbos“ ranką ir nupirkti paaugliui alkoholio ar cigarečių. Ar mes to norime? Tikriausiai sutiksite, kad ne, todėl savivaldybių tarybos privalo uždrausti prekiauti alkoholiu prie mokyklų, nes tai ne smulkmena, tai mūsų vaikų ateitis. Būdami tarybos nariais mes tą padarysime, nes mums rūpi, kokia būsima karta užaugs.

Šis sprendimas atneš naudos ne tik būsimai kartai, bet ir visai visuomenei, juk mes palyginti su išsivysčiusiomis šalimis pirmaujame pagal alkoholio prekybos vietų skaičių, pagal tai kiek parduotuvių aptarnauja 10 000 gyventojų skirtingose šalyse matysime, kad Lietuvoje 10 000 gyventojų tenka 67.2 parduotuvės, kai tuo tarpu Suomijoje – 0.6, Islandijoje – 1.5, Norvegijoje – 0.6, Švedijoje – 0.4, JAV – 1.1. Šie skaičiai rodo, kad kitų valstybių politikai seniai suprato, kad kuo didesnis alkoholinių gėrimų prekybos vietų skaičius, tuo didesnis skurdo, žiaurių užpuolimų, smurto, nužudymų ir t.t. lygis, tą parodo ir moksliniai tyrimai.

Valdžia siekdama gero tikslo – verslo sąlygų pagerinimo, mano nuomone, pasirinko netinkamas priemones. Pritariu, kad reikia gerinti verslo sąlygas, tačiau taip pat reikia tinkamai suteikti pirmumą ir atrinkti tinkamas verslo šakas. Kai kurios verslo šakos ne tik, kad neduoda naudos valstybei, bet priešingai – kainuoja daugiau nei gaunama iš jų naudos. Daugelis tyrimų rodo, kad alkoholio vartojimo keliama žala įvairiose šalyse svyruoja nuo 1 iki 3,5 mlrd. litų, todėl su alkoholiu susijusiam verslui, reikėtų taikyti daug griežtesnius reikalavimus.

Norėdama pagerinti žmonių gyvenimus ir apsaugoti vaikus, valdžia turėtų nuolat plėsti blaivias zonas mieste ir taip sudaryti sąlygas sveikai augti vaikams. Taip ilgainiui ne tik pagerės vaizdai prie mokyklų bet ir sumažės skurdas bei pasikeis bendra situacija miestuose.

Arminas Mockevičius
El. p. arminas.mockevicius@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.