Ateityje žadama nauja terapija patyrusiems insultą
0 (0)

21086425615_b9d8c3caaa_c

Bandymas su pelėmis, atliktas Pietų Kalifornijos universitete (ang. santr. USC – The University of Southern California) ir publikuotas žurnale „Nature Medicine“, parodė, kad kamieninių ląstelių ir eksperimentinės medžiagos mišinys galėtų paspartinti atsigavimą po insulto, – rašo upi.com.

Mokslininkai iš USC ir nacionalinio sveikatos instituto (The National Institutes of Health)pranešė, kad pelėms, gydytoms kamieninėmis ląstelėmis ir medžiaga 3K3A-APC, „ataugo“ daugiau nervinių ląstelių ir ženkliau atsikūrė prarastos funkcijos nei pelėms, gavusioms placebo.

Medžiaga, pavadinta 3K3A-APC, dabar tiriama antros fazės klinikiniuose tyrimuose, siekiant išsiaiškinti, ar ji galėtų sumažinti nervinių ląstelių žūties po insulto (ūminio galvos smegenų kraujotakos sutrikimo) padarinius. Ankstesni tyrimai parodė, kad ji paskatina kamieninių ląstelių augimą Petri lėkštelėje.

„Neuronų augimo iš kamieninių ląstelių paskatinimas būtų didelis žingsnis į priekį tobulinant pacientų, patyrusių insultą, gydymą. Kai medžiaga 3K3A-APC buvo išbandyta su pelėmis, pastebėjome, kad tai itin naudinga kamieninėms ląstelėms: jos greičiau diferencijuojasi į neuronus ir suformuoja struktūrines bei funkcines jungtis“, – sakė prof. Berislav Zlokovic iš Pietų Kalifornijos universiteto (The University of Southern California).

Tyrėjai, atlikdami bandymą, pelių smegenyse sukėlė pažeidimus, identiškus insultui, ir po savaitės pradėjo gydymą (imituota situacija, kai žmogui gydymas pradedamas po mėnesio). Pirmiausia, kamieninės ląstelės buvo implantuotos šalia negyvo smegenų audinio, o vėliau gydytos su 3K3A-APC arba placebu. Mokslininkai pastebėjo, kad geriausi rezultatai buvo pasiekti taikant kombinuotą terapiją – testuose geresnė motorinė ir sensorinė funkcijos buvo pelių, kurios su persodintomis kamieninėmis ląstelėmis gavo ir 3K3A-APC.

Matant teigiamą naujos terapijos poveikį gyvūnams, tikimasi, kad ji galėtų būti efektyvi ir žmonėms, todėl jau planuojami tolimesni tyrimai. Jei pasiseks, tai bus naujos eros pradžia insulto gydyme.

Parengė vlmedicina.lt
Foto: NICHD / flickr

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.