Atostogų psichologija
0 (0)

vasara

Vasaros sezonas – metas, kai dauguma bent trumpam atostogauja ir ieško progų atsigauti po metų mokslų, darbų ar kitų iššūkių. Atostogaujame norėdami pailsėti, turėti daugiau energijos, jaustis laimingesni. Visgi, norint, kad atostogos būtų psichologiškai produktyvios, vertėtų žinoti, kas būtent tą laimę suteikia.

2010 metais Olandijoje atliktas tyrimas rodo, kad tos pačios atostogos žmonėms laimę sukelti gali tris kartus: prieš, per ir po atostogavimo.

Pasirodo, didžiausias džiaugsmo antplūdis vyksta dar tik laukiant atostogų ir vidutiniškai tęsiasi apie 8 savaites. Tad planavimas, ką norėtumėte nuveikti ar kur nuvykti, gali ne tik apsaugoti nuo skubių nakvynės paieškų kurorte, bet ir savaime suteikti džiaugsmo. Visgi ir čia svarbu neperlenkti lazdos – pernelyg įsijautus, norint suplanuoti kiekvieną smulkmeną, džiaugsmo ir malonaus laukimo vietą gali užimti stresas. Svarbiausia čia ne planavimas, o laukimas. Tie, kurie įsigyja jau suplanuotas atostogas ar nenorintys iš anksto planuoti savo veiklos, gali tiesiog pasidomėti vieta, į kurią vyks, pasikalbėti su draugais, kurie jau išbandė ką nors panašaus, paskaityti atsiliepimus internete. Ne tik atostogų, bet ir bet kokios malonios veiklos laukimas jau sukelia smegenyse tam tikras reakcijas, kurios iššaukia džiaugsmo pojūtį. Tad tie, kurie atostogas pakeičia keliais ilgais savaitgaliais lygiai taip pat gali patirti tokį džiaugsmą.

Atostogų metu svarbu leisti laiką taip, kad būtų išpildyti pagrindiniai poreikiai ir norai. Vieniems vasarą norisi nuotykių, kitiems – ramybės. Tad galvokite ne apie tai, kokios atostogos „turėtų būti“, bet apie tai, ko Jums iš tiesų norisi. Džiaugtis jau vykstančiomis atostogomis padeda ir, atrodytų, nedidelės smulkmenos: prieš fotografuojant aplinką, įsitikinkite, kad matote, užuodžiate, jaučiate ir tikrai įsisavinate visus jos keliamus pojūčius; pasiimkite su savimi atostogų nuotaiką atitinkančios muzikos; kuo daugiau laiko stenkitės būti „atrištas“ nuo interneto ir su juo susijusių technologijų. Žinoma, mintis apie darbus palikite už nugaros – prie jų sugrįšite, kai būsite pailsėję.

Ir trečia, norint po atostogų jausti laimę, reikėtų atostogų metu gerai atsipalaiduoti. Tie, kurie savo atostogas įvertino neutraliai arba kaip kėlusias stresą, nesijautė nei kiek laimingesni už visai neatostogavusius žmones. Ir tik tie, kurie atostogų metu leido sau labai atsipalaiduoti, jautėsi laimingesni ir po jų. Tai nereiškia, kad vardan laimės privaloma visą savaitę pragulėti prie jūros. Svarbu suprasti, kas jums yra geras poilsis. Vieniems tai – kelionės ir naujų vietovių pažinimas, kitiems – darbas sode, žygiai ir sportas, o dar kitiems – meditacijos prie vandens.

Tad kaip užtikrinti, kad atostogų metu būtų kuo mažiau streso? Pirmiausia pasirinkite, su kuo keliausite. Jei pasirinksite partnerį, su kuriuo dažnai pykstatės, vargu ar patirsite daug džiaugsmo ir turėsite progą tinkamai pailsėti. Jei neturite didelio pasirinkimo, pasistenkite išsiaiškinti konfliktus iki atostogų, užtikrinti, kad nė vienas iš jūsų su savimi nesiveža nuoskaudų.

Taip pat siūloma vengti „darbinio sumuštinio“: daug darbo – atostogos – daug darbo. Prieš atostogas kai kurie linkę dirbti viršvalandžius, tačiau toks būdas išsekina, o atostogaujant dažnai neleidžia atsipalaiduoti, nes mintys vis dar sukasi apie darbą. Beje, neretai atsipalaidavus po itin didelio ir ilgai trukusio streso, orgnizmą užpuola ligos. Tad norėdami staiga nesusirgti, o atostogas panaudfoti pagal jų paskirtį, stenkitės po truputį pradėti mažinti darbo krūvį prieš atostogas, grįžę iš darbo daugiau laiko skirti poilsiui, pasirūpinti, kad organizamas gautų pakankamai reikalingų medžiagų ir pakankamai miego. Darbo krūviui sumažinti, siūloma iš anksčiau pradėjus planuoti atostogas, planuoti ir darbo krūvį – t.y. išskirstyti jį per ilgesnį laiko tarpą. Taip pat patartina pranešti kolegoms apie artėjančias atostogas iš anksčiau, kad ir jie jums siųstų mažiau užduočių.

Psichologė Evelina Adakauskienė | Psichologijos namai | Individualios konsultacijos Vilniuje ir internetu
el.p.: adakauskiene.e@gmail.com, tel.: +37066262656

Literatūra
1. Nawjin J. Marchand M. A., Veenhoven R. Ir Vingerhoets A. J. (2010) Vacationers Happier, but Most not Happier after Holiday. Applied Researched in Quality of Life 5 (1).
2. https://www.psychologytoday.com/blog/in-love-and-war/201507/how-get-the-most-out-your-vacation

Foto: Christos Barbalis

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.