Atrask savo kelią arba šiek tiek patarimų
0 (0)

valtis

Visada pavydėjau tiems, kurie vos ne nuo vaikystės žinojo būsią aktoriai, politikai, verslininkai ar kt. Man, kaip ir daugumai, reikėjo nemažai laiko suprasti, į kurią pusę noriu pasukti gyvenimo kelyje. Deja, vos ne 90 procentų žmonių ne tik neturi gyvenimo (ar bent jo etapų) tikslo, bet ir nesistengia jo ieškoti.

Toks betiksliškumas yra vienas iš pagrindinių trukdžių tobulėti ir judėti į priekį. Jeigu nesiseka susigaudyti savyje ir suprasti, ko norite iš gyvenimo, tačiau aiškiai suvokiate, kad dabartinė padėtis Jūsų netenkina, atlikite štai tokius veiksmus.

  • Vieną kartą per dieną ramiai atsisėdę ir atsipalaidavę pasistenkite įsivaizduoti, kad turite tiek pinigų, kad jais niekada nebereikės rūpintis. Įsijautę į šią būseną paklauskite savęs, ką dabar labiausiai norėtumėte veikti. Nuolat taip darydami aiškiai pajusite savo pašaukimą.
  • Atradę širdžiai mielą sritį, pradėkite kurti planą, kokių veiksmų reikėtų imtis, norint įgyvendinti svajonę.
  • Užrašykite savo tikslą ir jo siekimo būdus popieriaus lape. Konkrečiai aprašinėti nereikia, numatykite tik pagrindines kryptis, gaires ir palikite vietos improvizuoti. Nenustebkite, kad laikui bėgant Jūsų numatytas tikslas šiek tiek keisis. Atminkite, pinigai negali būti Jūsų galutinis tikslas. Pinigai ir kitos materialinės vertybės pasirinkus tinkamą tikslą atsiranda savaime, kaip pasekmė.

Garsus pozityvaus mąstymo teorijos populiarintojas Normanas Vincentas Peale’as atskleidžia pačią esmę tvirtindamas, kad dauguma žmonių net nenori patikėti turį visas galimybes įgyvendinti savo svajones. Dabartinės sąlygos ir aplinkybės nėra esminis dalykas, vienintelis ir svarbiausias klausimas – kuo norite tapti ateityje.

Visiškai nesvarbu, ar Jūs jaunas, ar jau pusamžis. Tūkstančiai pavyzdžių rodo, kad žmonės sugebėdavo įgyvendinti savo tikslus ir svajones sulaukę gana brandaus amžiaus. Ir jau visai nesvarbu, ką pagalvos aplinkiniai, nes pats svarbiausias žmogus, kurio nuomonės Jūs turite besąlygiškai paisyti siekdamas savo gyvenimo tikslo, esate Jūs pats.

Mūsų svajonės ir tikslai kaip magnetas pritraukia viską, kas artina jų išsipildymą. Žinau, kad tuo nelengva patikėti, tačiau kiekvienas sėkmės sulaukęs žmogus galėtų daug apie tai papasakoti. Tiesa, nepakanka tik kartais pasvajoti. Privalome savo tikslus tvirtai užfiksuoti smegenyse, privalome nuolat galvoti apie juos. Gali padėti paprasta gudrybė – įsivaizduokime, kad tikslą jau pasiekėme, taip iš anksto svajonę „prijaukinsime“ ir emocingai mėgausimės.

Kaskart, kai sutelkiame dėmesį į savo svajones, sukuriame ryšį tarp dabartinės savo būsenos ir tos, kurią norime pasiekti. Stiprėja įsitikinimas, kad mūsų svajonės įgyvendinamos. Įsitikinimas pavirsta veiksmu, kuris duoda rezultatų. Be to, toks pasitikėjimas savimi leidžia numatyti veiklos būdus ir galimybes. Niekas neišsipildo taip užtikrintai, kaip mūsų svajonės, kuriomis jau dabar gyvename. Kita vertus, nėra didesnio nusivylimo, kai išduodame ir atstumiame savo svajones.

Dėmesio! Pavojai!

Atradus sritį, kuriai norėtumėte skirti tolesnį savo gyvenimą, iš karto įsijungs vadinamasis „vidinis kritikas“. Jis tuoj pat pakiš daugybę priežasčių, kodėl negalėsite įgyvendinti užsibrėžto siekio. Tokia yra vidinė žmogaus psichikos struktūra, tad paprasčiausiai į tą pesimizmą nekreipkite dėmesio.

Jokiu būdu apie savo tikslus, svajones nepulkite pasakoti aplinkiniams, net patiems artimiausiems. Jie, kaip ir Jūsų „vidinis kritikas“, būtinai pateiks daugybę argumentų, kad Jūsų tikslai nepasiekiami ar net kvailoki. Kai aš nuspręsdavau palikti kokią nors instituciją, kurioje dirbti man pasidarydavo nebeįdomu, ar norėdavau pradėti kitą veiklą, ir apie tai prasitardavau kolegoms, jų reakcija būdavo netikėta – atkalbinėjimus lydėdavo net slepiama agresija bei pyktis mano atžvilgiu. Tarsi aš jiems būčiau ką nors skolingas.

Tik vėliau vienas kitas privačiame pokalbyje prasitardavo ir pats jau seniai norėjęs kažką keisti savo gyvenime, net žinąs, kuo galėtų užsiimti, bet vis neišdrįstąs, nes … (čia galite patys įrašyti priežastis).

Pavyzdys: jeigu keli jaunuoliai prieš keletą dešimtmečių būtų paklausę draugų, artimųjų ir net rimtų ekspertų nuomonės, kad neturint nei finansų, nei patirties neverta imtis verslo, kurį visame pasaulyje kontroliavo ir jame karaliavo kompanija „Adidas“, tai šiandien nebūtų garsios firmos „NIKE“. Tačiau jie nusispjovė į visus atkalbinėjimus ir įgyvendino savo svajones.

Kitas tykantis pavojus – „pasigauti virusą“, kitaip tariant, pasirinkti Jums visiškai netinkamą, primestą tikslą. Tai gali atsitikti, pavyzdžiui, televizijos žiūrovams – visi staiga užsinori tapti dainininkais, aktoriais, šokėjais… Arba nuo vaikystės tėvai diegia mintį, kad turite būti chirurgu, teisininku, išmokti skambinti pianinu. Visos tos svetimos įtakos galima atsikratyti stengiantis dažniau pabūti vienam ramioje, tylioje aplinkoje, apmąstant savo gyvenimą. Tokiomis minutėmis netikri, primesti norai po truputį atkrinta savaime.
[Šaltinis: psichika.eu]
Laumžirgio istorijų autorius Elijus Kebleris
Daugiau istorijų www.laumzirgioistorijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Lina parašė:

    straipsnis patiko, o Cerrilis- nelabai…:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.