Atviras interviu su Timu Petraičiu apie jo knygą „Tikras Timas”
0 (0)

Sveikas, Timai. Po tavo įdomios, kiek neįprasto formato knygos “Tikras Timas” pristatymas, kilo mintis iš arčiau pažinti psichologą “be paslapčių”.

Kas paskatino parašyti knygą, kurioje Tu atvirauji apie save ir savo vidinius išgyvenimus?

VIRŠELIS_SPAUDAI2Knyga buvo sena svajonė. Atrodė, kad knygas rašo tie KITI žmonės, kurie protingi, drąsūs, turi ką pasakyti. Praėjo daug laiko, kol išdrįsau pagalvoti, kad gal ir aš pats galiu turėti knygą. Paskatino straipsnių skaitytojai ir artimieji – žmona Saulė, draugas Audrius, žurnalo redaktorė Aldona. Jie manimi tikėjo labiau nei aš pats savimi. Iš jų užsikrėčiau tikėjimu, kad ši knyga gali pasirodyti.

Savo knygoje rašei, kad esi jautrus vertinimui. Kaip išmokai būti su šiuo jautrumu, kai aplinka nori matyti dažniausiai vien tik stiprius, savimi pasitikinčius žmones?

Manau, kad iki šiol mokausi. Vertinimo situacija visada kelia įtampą, manau, kad bet kuriam žmogui. Pas mane ir taip gan daug vidinės įtampos, tai jei prisideda dar ta vertinimo – būna perviršis. Labai padėjo J. Kabat-Zinn knyga „Wherever you go, there you are”. Joje man ašinė mintis buvo, kad gyvenime galima ne tiek teigiamo vertinimo vaikytis ir vengti neigiamo, bet siekti ne-vertinti (angl. non-judging). Tai toks pirminis procesas, kažkuo panašus į meditatyvų žvilgsnį į pasaulį. Kai tiesiog stebi aplinką ir neklijuoji jai etikečių, kad čia gerai kažkas ar blogai. Kai pagavau šią mintį ir pradėjau po truputį vis ją prisiminti – palengvėjo.

Ką atradai sau po šios knygos išleidimo?

Kad knyga gyvena savo gyvenimą. Einu sau Maximoj, matau save knygų lentynoj, bet jausmas, kad čia jau ne aš, o tik mano kūrinys, kuris savarankiškas ir pats rūpinasi savim. O aš galiu toliau sau eiti apsipirkinėti :).

Koks yra tavo gyvenimo šūkis?

Tokio kaip vieno neturiu. Labai daug davė šie M. Tveno žodžiai: „Per gyvenimą patyriau daug baisių dalykų, kai kuriuos net iš tikrųjų”. Seniau labai svarbus buvo vokiškas žodis „angst”, kuris M. Heidegerio filosofijoje reiškia nerimą, kylantį dėl žinojimo, kad esi baigtinis, mirtingas. Tai skatino mane neatidėlioti gyvenimo, ryžtis drąsiems žingsniams, kuriuos nori kažkada vėliau padaryti.

Savo knygoje esi parašęs, kad pirmiausia reikia investuoti į save. Šiuo metu vystosi tendencija, kad žmonės daugiau investuoja į savęs pažinimo mokymus, užsiėmimus. Ar kaip psichologas jauti jų įtaką žmonėms?

Įvairūs seminarai ir mokymai yra gerai. Ir man tenka jais užsiimti šalia psichoterapinės praktikos. Realiai, gilesnis poveikis visgi pastarosios. Seminarai tinka tada, kai žmogus jau pats nuėjęs ilgą domėjimosi kažkokiu reiškiniu kelią ir tada, pagavęs kokią svarbią mintį, kurios trūko, jis gali susidėti pilną vaizdą ir padaryti kokį sprendimą, žingsnį gyvenime. Pamenu, kai pats buvau studentas, labai žavėjausi psichologės R. Lelienės vedamais seminarais. Ten nebuvo jokių užduočių, pratimų, ji tiesiog atsisėdusi dalindavosi įžvalgomis tam tikru klausimu. Manau, kad tokie seminarai man asmeniškai naudingiausi, kai žmogus įžvelgia tam tikrus dalykus savomis akimis ir paskui turi drąsos tuo dalintis. Mažiau patinka, kai bandoma prisidengti kitų žmonių mintimis.

Kaip manai, kuo tavo knyga ypatinga ir naudinga skaitytojui?

Joje sudėti straipsniai – tai mano bandymai susivokti pasaulyje. Jie tikrai turi psichologinį atspalvį, nes tai, kad esu psichologas, yra neatsiejama mano dalis. Nauda gali būti įvairi, bet labiausiai tikėtina, kad skaitytojas turės galimybę susitikti su mano asmeniu, pamatyti dalykus taip, kaip aš juos pamačiau. Kitas tikėtinas dalykas, kad gaus naudos sau – galbūt pritaikys kažką savo gyvenime, pasąmoningės, susimąstys.

Pabaigai, ką norėtum palinkėti žmonėms, skaitantiems šį interviu?

Labiausiai turbūt – pusiausvyros. Tarp dėmesio sau ir kitiems, tarp darbo ir poilsio, tarp jausmų ir proto, pinigų ir prasmės. Tarp mąstymo ir tiesiog buvimo, stebėjimo.

– Timai, dėkui Tau labai už atvirumą ir galimybę pažvelgti į psichologą “kitomis akimis”. Juk kartais psichologai ir jų darbas apipintas įvairiais mitais, kuriuos manau tavo knyga padės išsklaidyti, leidžiant labiau pažinti šią sritį ir tave.

Kalbino Kamila Golod | GeruEmocijuNamai.lt

Plačiau apie Timo knygą >>

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.