Baigiama rengti lytiškumo ugdymo programa atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas
0 (0)

seksualinis-ugdymas

Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, ji grįsta mokslo tyrimais. Rugpjūčio 3 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje įvyko darbo grupės, rengusios programą, posėdis, per kurį apibendrinti visi gausūs siūlymai ir pastabos programai.

„Programa yra inovatyvi ir grįsta mokslo tyrimais, atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos reikalavimus. Rengiant programą buvo atsižvelgta ir į jaunimo, visuomenės lūkesčius, taigi, ji aprėpia ir vertybinių nuostatų ugdymą, joje pateikiama ir medicininių žinių“, – sako darbo grupės vadovė, švietimo ir mokslo viceministrė, sveikatos mokslų daktarė Natalja Istomina.

lytinis-svietimas

Programoje pristatomos tiek lytinės sveikatos temos, pvz., šeimos planavimo metodai, kontraceptinės priemonės, abortas ir jų poveikis sveikatai, tiek vertybinės nuostatos: sveikatai palankios lytinės elgsenos formavimas, taip pat ankstyvų lytinių santykių ir su jais susijusių problemų, lytinio išnaudojimo ir priekabiavimo, diskriminacijos dėl lyties prevencija.

Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programos paskirtis yra išugdyti įgūdžius, kurie formuotų vertybines nuostatas apie pagarbius tarpusavio santykius, meilę, šeimą, pagarbą žmogaus gyvybei, toleranciją kitoniškumui, ir tinkamu metu, pagal mokinių amžių, suteikti žinių apie lytiškumo aspektus, kontraceptikus, požiūrį į save, į savo kūną.

Programą dar turės patvirtinti švietimo ir mokslo ministrė įsakymu. Planuojama, kad mokyklose pagal naująją programą bus pradėta dirbti nuo 2017 metų. Tai nebus atskiros pamokos, ši programa bus privalomai integruota į biologijos, dorinio ugdymo pamokas, klasės valandėles ir kt., ji skirta mokiniams nuo 1 iki 12 klasės. Į kokias pamokas integruoti, pasirinks pati mokykla. Šiuo metu mokyklose dirbama pagal dvi Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo ir Sveikatos ugdymo programas.

Mokytojams, dirbsiantiems pagal naują programą, Ugdymo plėtotės centras ir Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras rengs mokymus.

Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrosios programos projektą darbo grupė baigė rengti birželio 30 d. Projektas buvo paskelbtas viešai ir iki liepos 25 d. jam buvo galima teikti siūlymus. Programos projektas skelbiamas http://goo.gl/aWDZnp.

Švietimo ir mokslo ministerija, komunikacijos skyrius | smm.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.